Tiedote – 8.2.2024

Kurjet – ylistys lukevalle ja kirjoittavalle ihmiselle

Tiina Puumalaisen ja Hanna Suutelan kirjoittama, Puumalaisen ohjaama Kurjet kantaesitetään Kansallisteatterin Pienellä näyttämöllä 14.2. Yhtä aikaa herkkä ja väkevä esitys kertoo Krohnin laajaan kulttuurisuvun kolmen kirjailijasisaruksen tarinan. Surujenkin keskellä Helmi ja Aune Krohn sekä Aino Kallas kirjoittavat kutsumuksesta kieleen, rakkaudesta sivistykseen ja kulttuuriin. Kirjailijasisaruksia esittävät Kansallisteatterin ensemblen näyttelijät Kristiina Halttu, Katariina Kaitue ja Pirjo Määttä.


Kuva: Teppo Järvinen 

Krohnin sisarukset elivät kirjoittaakseen ja kirjoittivat elääkseen

Tiina Puumalaisen ja Hanna Suutelan kirjoittama Kurjet kertoo herkän mutta väkevän tarinan Helmi ja Aune Krohnista sekä Aino Kallaksesta – lahjakkaista, rohkeista ja periksiantamattomista kirjailijasisaruksista. Heitä yhdisti kirjoittamisen vimma, ja sisarusten käsissä syntyi kaunokirjallisuutta, käännöksiä, toimitettuja tekstejä teoksia, jotka yhä edelleen puhuttelevat lukijoita.

Esitys sijoittuu 1930-luvun Suomeen, mutta sukutarinoiden ja muistojen myötä piipahdetaan myös 1800- ja 1700-luvuilla. Sisarukset kokoontuvat lähipiirin kera pitkästä aikaa yhteen. Vilkkaan keskustelun lomassa esiin nouseva Kiiskilän hovi, sukukartano Viipurinlahdella, innoittaa teeseurueen tarinoimaan menneistä. Muistot, tarinat ja kokemukset piirtävät esiin kirjailijasisarten luonteen erot, mutta eritoten yhteisen rakkauden kohteen – kirjoittamisen.

Kurjet on kaunis ja puhelias näytelmä inhimillisyydestä sekä uskalluksesta pitää kiinni omasta kutsumuksesta. Jouten ei sovi olla, eikä elämä ole aina kevyttä, mutta luovuuden vahva palo kannattelee alati eteenpäin.

Sivistystä ja estetiikkaa

Puumalaisen ja Suutelan tutkimuskirjallisuudesta inspiroitunut Kurjet puolustaa vahvasti kulttuurin ja sivistyksen merkitystä. Kirjoittaminen on kutsumusammatti, joka kirjoittajan itsenäisen ajattelun ja rohkeuden kautta kehittää ihmisyyttä ja yhteiskuntaa.   

”Kirjailijanaisten ja heidän perheenjäsentensä näyttämölliset hahmot ovat yhdistelmä tutkimustietoa, henkilökohtaisia kokemuksia ja mielikuvitusta. Teatterikerrontammekin on siksi osin realistista, osin filosofista ja välillä karnevalistista”, sanoo näytelmäkirjailija-ohjaaja Tiina Puumalainen.  

Puumalaisen ja lavastaja Teppo Järvisen perustama The Wild Company -teatterikollektiivi tunnetaan näyttävästä ja kokonaisvaltaisesta näyttämöestetiikastaan, eikä Kurjet tee poikkeusta.

Viisitoista vuotta yhdessä työskennelleen työparin töitä esittelevä näyttely Synnyt / Origins on esillä Teatterimuseossa 16.2.-25.8.2024. Teatterimuseo | Synnyt / Origins

Kantaesitys Pienellä näyttämöllä 14.2.2024

Työryhmä

Rooleissa Kristiina Halttu, Katariina Kaitue, Nicke Lignell, Esa-Matti Long, Pirjo Määttä, Harri Nousiainen ja Paula Siimes

Ohjaus Tiina Puumalainen Käsikirjoitus Tiina Puumalainen & Hanna Suutela Lavastussuunnittelu Teppo Järvinen Pukusuunnittelu Heli Hynynen Valosuunnittelu Kare Markkola Musiikki Joakim Berghäll Äänisuunnittelu Jani Peltola Naamioinnin suunnittelu Jari Kettunen