Tiedote – 10.4.2024

Laulujoutsen käsittelee valtion talouden suhdetta ihmisarvoon

Juha Mustanojan kirjoittama ja ohjaama hillitön piraattispektaakkeli Laulujoutsen kantaesitetään Kansallisteatterin Suurella näyttämöllä 17.4. Aurinkoteatterin ja Kansallisteatterin yhteistuotanto tuo näyttämölle 1600-luvulle sijoittuvan merirosvoseikkailun. Hauska ja ilkeä esitys lataa sisäänsä roppakaupalla mustan huumorin värittämää yhteiskuntakritiikkiä. Yleisön ympäri maailman meriä ja talousjärjestelmiä kuljettava Laulujoutsen nostaa esiin kysymyksen valtion talouden suhteesta ihmisarvoon.


Kuva: Tuomo Manninen

Merirosvoseikkailu ihmisarvosta ja taloudesta

Laulujoutsen on näytelmäkirjailija-ohjaaja Juha Mustanojan kirjoittama ja ohjaama merirosvospektaakkeli. Esitys tarjoaa katsojalle runsaasti musiikkia, räiskettä ja räminää, mutta kohotetun realismin keinoin se tuuppaa katsojan pohtimaan valtion tekemien talouspäätösten suhdetta ihmisarvoon.

Näytelmä sijoittuu 1600-luvulle Suomen Turkuun, jossa köyhyys on ratkaistu hirttämällä köyhät. Sama kohtalo on luvassa taiteilijoille. Tyrmään säilötyt Aurinkoteatterin artistit päättävät paeta merille, tarkoituksenaan haalia niin paljon rikkauksia, että heidät toivotetaan hurraa-huudoin takaisin Suomeen. Luvassa on kaikki katastrofin ainekset sisältävä seikkailu, jossa seilataan ympäri maailman merien ja eri talousjärjestelmien. Laulujoutsen on yhtä aikaa hauska, ilkeä ja mustan huumorin värittämä.

“Budjettipäätöksissään hallitus asettaa valtion vastuulla olevat yhteiskunnan toimet puntariin ja määrittelee niiden tärkeysjärjestyksen. Hallituksen arvovalinnat vaikuttavat siis suoraan ihmisryhmien toimintaedellytyksiin, ja siten joko kasvattavat tai vähentävät ihmisten keskinäistä tasa-arvoa”, Mustanoja sanoo.

Yhteiskuntakritiikkiä ja mustaa huumoria

Mustanoja käsittelee näytelmissään poliittisia ja yhteiskuntakriittisiä aiheita. Temaattisesti niitä yhdistää yhteiskunnan eriarvoistumista ja elitisoitumista tarkasteleva aihepiiri. Tyylillisesti Mustanojan hyödyntää usein kohotettua todellisuutta sekä mustaa huumoria.

Laulujoutsen on kolmas osa esityssarjasta, jonka aiemmat teokset ovat olleet Thalia-palkittu Maa-Tuska (2015) sekä Kansallisteatterissa kantaesitetty Atlantis (2018). Kaikki esityssarjan teokset käsittelevät yhteiskunnallista aiheita, kuten koulutusta ja hyvinvointiyhteiskuntaa. Laulujoutsen on Aurinkoteatterin ja Kansallisteatterin yhteistuotanto.

Kantaesitys Suurella näyttämöllä 17.4.2024

Työryhmä

Rooleissa Milka Ahlroth, Sanna Hietala, Paul Holländer, Niklas Häggblom, Miko Kivinen, Matti Leino, Petri Manninen, Volter Putro, Antti L. J. Pääkkönen, Nora Raikamo, Marja Salo ja Sonja Silvander-Valo

Ohjaus ja käsikirjoitus Juha Mustanoja Lavastussuunnittelu Anne Karttunen Pukusuunnittelu Noora Salmi Musiikki Juuso Voltti Valosuunnittelu Max Wickström Äänisuunnittelu Maura Korhonen Videosuunnittelu Rasmus Vuori Naamioinnin suunnittelu Kaija Heijari Zombit Heini Maaranen Tarpeiston suunnittelu ja toteutus Sanna Sucksdorff 3D animointi/tuotantoassistentti Hanna Lehtinen Tehostekonsultointi Mats Hästbacka Tuottaja (Universum/Aurinkoteatteri) Markus Alanen Taiteellinen vastaava Leea Klemola