Tiedote – 11.11.2022

Laura Ruohosen absurdi komedia Sultanaatti kantaesitetään Vallilan Kansallisteatterissa 23.11.

Sultanaatti Esityskuva Kuvaaja Cata Portin

Kuva poistettu.

Sultanaatti – Raportti haukkojen hovista

Sultanaatti on hauska ja hirvittävä aikuisten satu vallasta ja sukupuolista. Sen historiallisena polttopisteenä toimii sulttaani Suleiman I Suuren aikakausi (1520-1566) ‒ renessanssin, suurten löytöretkien ja veristen uskonsotien aika. Kun nuori sulttaani rakastuu vimmatusti orjatyttö Rossaan, ja alkaa tämän kanssa pistää koko valtakuntaa uusiksi, ryhtyy petollinen visiiri murhanhimoisine apureineen vastaiskuun palauttaakseen asiat entiselleen.

Komedia törmäyttää tarunhohtoisen valtakunnan oman aikamme utopioiden kanssa. Se kysyy, miksi ihmiskunnan parhaat pyrkimykset niin usein johtavat kohtuuttomuuksiin ja katastrofeihin? Nyt lopputuloksena on niin naisten sultanaatti kuin villien käänteiden, runouden ja salaviisaan huumorin säestämä teatterillinen löytöretki.

Laura Ruohosen 30-vuotisjuhlanäytelmän rooleissa nähdään muun muassa Paavo Kinnunen ja Marja Salo. Riikka Talvitie on säveltänyt teoksen alkuperäismusiikin. Sultanaatti kantaesitetään Vallilan Kansallisteatterissa 23.11. Kantaesitys siirtyi viikolla sairastapauksen vuoksi. Sultanaatti on myös tulossa näytelmäkirjana ntamolta.
 

Sultanaatti-näyttämöteoksen työryhmä

Rooleissa Jani Karvinen, Paavo Kinnunen, Markku Maalismaa, Marja Salo ja Henna Sormunen sekä Saima Haapasalo 

Ohjaus Laura Ruohonen Tekstin dramaturgi Pipsa Lonka Lavastussuunnittelu Kaisu Koponen Pukusuunnittelu Auli Turtiainen Musiikki ja musiikin harjoitus Riikka Talvitie Valosuunnittelu Ville Toikka Videosuunnittelu Timo Teräväinen Äänisuunnittelu, lyömäsoittimet ja äänen teosvastaava Jani Peltola Naamioinnin suunnittelu Jari Kettunen Tarpeiston suunnittelu Sanna Sucksdorff Laulun harjoitus Mari Kätkä Huilut Matti Laine Fyysisen ilmaisun konsultti Marc Gassot Lisäanimaatiot Teijo Pellinen Ohjaajan assistentti Evita Aaltonen 
 

Laura Ruohonen – kansainvälisesti arvostettu näytelmäkirjailija

Sultanaatti juhlii näytelmäkirjailija Laura Ruohosen 30-vuotista taiteilijauraa. Ruohonen on kansainvälisesti merkittävimpiä dramaatikkojamme, jonka teoksia on käännetty liki 30 kielelle ja viimeksi nähty Chicagossa ja Virossa. Seuraava ensi-ilta on Ranskassa helmikuussa 2023.

Kuva poistettu.