Tiedote – 24.2.2014

Laura Ruohosen teoksen Luolasto lehdistötilaisuus torstaina Kansallisteatterissa

Laura Ruohosen Luolasto Kansallisteatterissa

Laura Ruohosen odotettu uutuusnäytelmä on villi kertomus maasta, joka aikoo haudata ydinjätteensä ja sitten unohtaa koko asian. Se kattaa huikean ajanjakson ihmisen alkukodista kauas tulevaisuuteen. Kuinka estämme 50 000 vuotta jälkeemme syntyviä avaamasta kiellettyä ovea, jonka taakse piilotimme vaarallisimman, mitä meillä on?

Ydinjätteen loppusijoituspaikkaan maan alle vartijaksi palkattu entinen merimies ei tiedä, johtuvatko ruumiin oudot oireet säteilystä, väärästä ruokavaliosta vai aiheuttaako ne myyttistä luolamaalausta jahtaava naisarkeologi. Nuori tutkija on päättänyt yksin nostaa Suomen muinaistutkimuksen alennustilastaan. Kumpikin janoaa elämäänsä intohimoa ja rakkautta — kunhan se ei häiritse omaa päivärytmiä.

Kun Luolastosta löytyy muinainen maalaus, kaivoskuiluissa alkaa liikkua outoa ja levotonta väkeä. Muutoksen kourissa kukin käyttää niitä keinoja kuin pystyy selvitäkseen hengissä. Lopulta pelko, rakkaus ja itsesuojeluvaisto törmäävät ennennäkemättömin seurauksin.

Väkevän mielikuvituksellinen näytelmä kertoo ihmiskunnan historian massiivisimmasta kokeesta, jossa olemme kaikki mukana. Välillä lauletaan ja itketään.

Ruohonen on maamme kansainvälisesti menestyneimpiä näytelmäkirjailijoita ja Kansallisteatterin kotikirjailija. Hänen edellinen näytelmänsä kansallisnäyttämöllä, Sotaturistit, palkittiin vuoden parhaana näytelmänä.

Martti Suosalo ja Alma Pöysti tekevät Luolaston päärooleissa Kansallisteatterin debyyttinsä. Rooleissa ovat myös Emilia Kokko, Markku Maalismaa, Petri Manninen, Sari Mällinen, Helmi-Leena Nummela (TeaK), Heikki Pitkänen ja Katja Salminen.

OHJAUS Laura Ruohonen
LAVASTUS Kati Lukka
PUVUT Tarja Simonen
MUSIIKKI Riikka Talvitie
VALOSUUNNITTELU Ville Toikka
ÄÄNISUUNNITTELU Heidi Soidinsalo
VIDEOSUUNNITTELU Timo Teräväinen
KOREOGRAFINEN ASSISTENTTI Liisa Risu
NAAMIOINNIN SUUNNITTELU Jari Kettunen
OHJAAJAN ASSISTENTIT Helena Vierikko ja Ville Koskivaara

Kotimainen kantaesitys nähdään Suurella näyttämöllä 5. maaliskuuta.

Kerrothan saapumisestasi ja haastattelu- ja kuvaustoiveistasi 25.2. mennessä:
Mia Hyvärinen mia.hyvarinen@kansallisteatteri.fi p. 010 733 1238