Tiedote – 3.3.2023

Michael Baranin uutuus Nuoret idealistit kantaesitetään Suurella näyttämöllä – esitys kuvaa suurten aatteiden nimissä tapahtuvien tekojen inhimillisiä seurauksia

Näytelmäkirjailija-ohjaaja Michael Baranin uutuusnäytelmä Nuoret idealistit kantaesitetään Kansallisteatterin Suurella näyttämöllä 8.3. Näytelmän keskeinen teema on ihmisen suhde suuriin aatteisiin. Tapahtumat sijoittuvat Berliiniin – kaupunkiin, jossa historian kauneus ja kauhu ovat aina läsnä. Nuoret idealistit kuvaa fanaattisen idealismin seurauksia; esiin nousevat kansallissosialismi, antisemitismi ja vasemmistoradikalismi. Rooleissa nähdään Aksa Korttila, Verneri Lilja, Pirjo Määttä ja Jukka-Pekka Palo. Esityksessä kuullaan Juhani Nuorvalan sitä varten säveltämää musiikkia harpistin ja alttoviulistin esittämänä.

Kuva: Tuomo Manninen

Nuoret idealistit kertoo ihmisistä ja aatteista

Michael Baranin Nuoret idealistit on tarina totuudesta ja sen suhteellisuudesta, rakkaudesta, vihasta ja niiden häilyvästä rajapinnasta sekä aatteista ja ihmisistä ajan virrassa. Inhimillinen ja viisas näytelmä lähestyy aihettaan monesta kulmasta, rakentaen tarinansa pala palalta. Ihminen on aikansa vanki ‒ ja suuret ideat johtavat usein suuriin katastrofeihin. Epätäydellistä maailmaa on muutettava, mutta fanaattinen idealismi ‒ minkävärisen lipun alla tahansa ‒ jättää jälkensä ihmisiin.
 

Nuoret idealistit on Baranin kolmastoista näytelmä. Hänen aiempiin kirjoitus- ja ohjaustöihinsä lukeutuvat muiden muassa suuren suosion saavuttaneet Tyttö, joka käveli (2018) sekä Hitler ja Blondi (2020).

Näyttämöllä rosoisen kaunis visuaalinen maailma ja elävää musiikkia

Lavastus- ja pukusuunnittelusta vastaavat visualistit Kati Lukka ja Tarja Simone. Työpari on luonut näyttämölle rosoisen kauniin maailman, joka on olennainen osa esityksen tarinaa; katsojan eteen avautuu pieni pala Berliiniä kaikessa rujoudessa ja kauneudessaan.

Näyttämöllä kuullaan Juhani Nuorvalan näytelmää varten säveltämää elävää musiikkia harpistin ja alttoviulistin esittämänä. Juhani Nuorvalan laaja-alaiseen tuotantoon kuuluu kamari-, orkesteri- ja elektronimusiikkia sekä Andy Warhol -aiheinen ooppera Flash Flash (libretto Juha Siltanen). Nuorvala ja Baran ovat tehneet yhteistyötä useissa produktioissa vuodesta 1996 lähtien.

Työryhmä

Rooleissa Aksa Korttila, Verneri Lilja, Pirjo Määttä ja Jukka-Pekka Palo

Muusikot Hilda Kunnola / Maaria Pulakka (harppu) ja Saara Kurki / Julie Svačinová (alttoviulu)

Ohjaus Michael Baran Lavastus- ja pukusuunnittelu Kati Lukka ja Tarja Simone Musiikki Juhani Nuorvala Valo- ja videosuunnittelu Eero Auvinen Äänisuunnittelu Grégory Maisse ja Juhani Nuorvala Naamioinnin suunnittelu Anna Pelkonen