Tiedote – 6.11.2020

Molièren Saituri on hurmaava komedia rahasta, valheista ja rakkaudesta

saituri

Vanhalla Harpagonilla (Markku Maalismaa) on kasapäin käteistä mutta ei minkäänlaista aikomusta luopua rahoistaan. Äveriään ja epäluuloisen kitupiikin omaisuudelle olisi kyllä ottajia, mutta rahojensa päällä istuva Harpagon on harvinaisen yksipuolinen neuvottelukumppani.

Kun sydämen asioista piittaamaton Harpagon rakastuu nuoreen ja kauniiseen Marianeen, koko huusholli menee sekaisin. Pian paljastuu, että samaan naiseen on rakastunut myös Harpagonin poika Cléante. Kun kuvioon lisätään vielä Harpagonin junailemat naimakaupat vastentahtoisen tyttärensä Elisen ja vanhan Anselmen välillä, saa alkunsa jupakka, johon sotkeutuu yhä enemmän väkeä, yhä hullummin seurauksin. Koomisia väärinkäsityksiä nähdään niin talouden kuin rakkauden asioissa.

Molièren Saituri (L'Avare, 1668) tarjoaa lompakon täydeltä tervettä naurua ihmisluonteen heikkouksille ja rajoittuneelle ahdasmielisyydelle. Vuosisadasta toiseen Saituri on osoittanut, etteivät tietyt asiat ihmisyydessä muutu; raha ja rakkaus ovat komedian aiheina yhtä kuranttia tavaraa tämän päivän Suomessa kuin 1600-luvun Pariisissa. Saiturin ikimuistoisen tyyppihahmon ympärille kirjoitettu näytelmä lukeutuu maailmankirjallisuuden suosituimpiin komediaklassikoihin.

Vesa Vierikon aiempi Kansallisteatterin ohjaustyö, 1950-luvun tyyliin toteutettu Gabriel on ollut huikea yleisömenestys.

Suomeksi Saituri kantaesitettiin Suomalaisessa teatterissa 17.4.1879. Suomalaisteattereiden kestosuosikiksi kohonnut Saituri on esitetty Suomalaisen Teatterin / Kansallisteatterin näyttämöillä lukuisia kertoja, viimeksi vuonna 1969.
 

Rooleissa Sami Lalou*, Markku Maalismaa, Karin Pacius, Jussi-Petteri Peräinen*, Heikki Pitkänen, Antti Pääkkönen, Paula Siimes, Asta Sveholm*, Marketta Tikkanen ja Juha Varis

Ohjaus Vesa Vierikko Suomennos Arto af Hällström Dramaturgi Eva Buchwald Lavastus ja pukusuunnittelu Tarja Simone Valosuunnittelu Ville Toikka Äänisuunnittelu Esa Mattila Naamioinnin suunnittelu Petra Kuntsi
 

*Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu (TeaK), näyttelijäntyön koulutusohjelma, taiteellinen opinnäyte

Saiturin ensi-ilta Vallilan Kansallisteatterissa 23. marraskuuta

Taiteilijatapaaminen
4.12. näytännön jälkeen. Ohjaaja Vesa Vierikko ja näyttelijät Markku Maalismaa ja Sami Lalou keskustelevat Taina Westin johdattelemina.

 

Lisätiedot

Kansallisteatterin pääjohtaja Mika Myllyaho
Sähköpostiosoite mika.myllyaho@kansallisteatteri.fi
 

Lisätiedot, medialippupyynnöt ja haastattelutoiveet

Viestintäpäällikkö Mia Hyvärinen
Sähköpostiosoite mia.hyvarinen@kansallisteatteri.fi
Puhelinnumero 050 540 5062

Valokuvat

Tästä linkistä pääset katsomaan ja lataamaan esityksen kuvia Flickr-palvelusta.