Tiedote – 15.3.2023

Nuoret näyttelijät valloittavat Suuren näyttämön – Smedsin Karpolla on asiaa uusintaensi-iltaan

Karpolla on asiaa Kuvaaja Stefan Bremer

Kuva poistettu.

Kuvassa vasemmalta Suvi Blick, Annika Hartikka, Eeva Mäkinen, Inkeri Hyvönen,
Nicklas Pohjola, Anssi Niemi, Hilma Kotkaniemi, Emma Kilpimaa. Kuva: Stefan Bremer

Kansalliselle päänäyttämölle marssii teatterintekijä Kristian Smedsin johdolla kahdeksan nuorta ja valovoimaista näyttelijää. Smedsin ohjaama Karpolla on asiaa on hauska, lämmin ja koskettava esitys täynnä tosikertomuksia havumetsien maasta. Se tarjoaa ikkunan suomalaiseen lähimenneisyyteen mutta on samalla paljon enemmän: teos muistuttaa ihmisen ikiaikaisesta tarpeesta tulla nähdyksi ja kuulluksi. 

Esitys on kunnianosoitus katseen tavalliseen ihmiseen kääntäneelle Hannu Karpolle (s. 1942).
”Karpo sai aikoinaan aikaan ison paradigman muutoksen, sillä hän nosti keskiöön yksityisen ihmisen tarinat, kokemukset ja kohtalot”, ohjaaja Kristian Smeds sanoo. ”Ohjauksellisesti esitys on yksinkertainen: katsoja on kamera, joka näkee ja kuulee yksilön tositarinan.” 

Nuorten näyttelijöiden mukana näyttämölle siirtyy Karpon dokumenttimaailman rehellinen eetos, jossa totuus on tarua ihmeellisempää. Näyttelijät ovat myös saaneet vaikuttaa siihen, mitkä Karpon tosikertomuksista valittiin mukaan. Kertomukset nousevat näyttämölle alkuperäisinä, mitään lisäämättä, mitään poistamatta.

Uusintaensi-ilta Suurella näyttämöllä 23.3.2023.

Työryhmä
 

Näyttelijät Suvi Blick, Annika Hartikka, Inkeri Hyvönen, Emma Kilpimaa, Hilma Kotkaniemi, Eeva Mäkinen, Anssi Niemi ja Nicklas Pohjola

Ohjaus ja dramaturgia Kristian Smeds Lavastus- ja pukusuunnittelu Lucie Kuropatová Valosuunnittelu Ina Niemelä Äänisuunnittelu Antero Kemppi Ohjaajan assistentit Veikka Heinonen ja Esa-Matti Smolander