Tiedote – 27.1.2014

Saamea ja suomea näyttämöllä -  Nils-Aslak Valkeapään taiteilijakuva Kansallisteatterissa

86U0483

Ainutlaatuinen saamelais-suomalainen yhteistyöteos Áillohaš – auringon poika kantaesitetään Omapohjassa saamelaisten kansallispäivänä 6. helmikuuta. Ari-Pekka Lahden kirjoittaman, yhdessä Hanna Brotheruksen kanssa ohjaaman teoksen esityskielet ovat saame ja suomi, ja esitys tekstitetään englanniksi, saameksi sekä suomeksi.

Vahva, kaunis ja runollinen esitys luo kirkkaan kuvan itseään etsivästä ja epäilevästä taiteilijasta, joka saa kokea niin luovuuden voiman kuin kuuluisuuden irvokkuuden. Yhden miehen tarinan kautta saavat äänensä saamelaisten taide ja selviytymistaistelu sekä kauneuden ja pyhyyden kaipuu maailmassa, joka mistään piittaamatta kulkee kohti ekokatastrofia.

Nils-Aslak Valkeapää oli edelläkävijä monessa mielessä. Hän kamppaili elävän luonnon ja saamelaisuuden elvyttämisen puolesta. Monialaisen taiteensa avulla hän nousi koko kansansa tunnetuimmaksi tiennäyttäjäksi. Esityksemme ei ole niinkään historiallisbiografinen teos, vaan kuvaus itseään etsivästä, arvojensa puolesta taistelevasta ja äärimmäisen lahjakkaasta taiteilijasta ”, kirjailija-ohjaaja Ari-Pekka Lahti luonnehtii.

Esityksen ominaispiirteenä on puheen ja liikkeen yhteistyö. ”Samoin kuin Valkeapää ei olisi voinut elää ilman luontoa, esitys ei voisi hengittää ilman liikekieltään”, kuvailee Ari-Pekka Lahden ohjaajaparina työskentelevä Hanna Brotherus.

Valkeapää (saameksi Áillohaš) (1943–2001) oli saamelainen taiteilija ja tunnetuimpia saamelaiskulttuurin edistäjiä myös kansainvälisesti. Monialaisesti lahjakas Valkeapää oli kirjailija, muusikko ja kuvataiteilija.

Esitys on toteutettu yhteistyössä Beaivváš Sámi Našunálateáhterin ja Ruska Ensemblen kanssa. Sitä on harjoiteltu Koutokeinossa, Beaivváš Sami -teatterissa ja Kansallisteatterissa. Omapohjan näytäntöjen jälkeen esitys lähtee kiertueelle Suomen, Ruotsin ja Norjan pohjoisille seuduille. Katso tarkemmat kiertuetiedot täältä.

ESIINTYJÄT Iŋgor Ántte Áilu Gaup, Jarkko Lahti, Mary Sarre ja Tiina Weckström

OHJAUS Ari-Pekka Lahti ja Hanna Brotherus
LAVASTUS Katri Rentto
PUKUSUUNNITTELU Berit Marit Haetta
MUSIIKKI Tuomas Rounakari
KOREOGRAFIA Hanna Brotherus
VALO- JA ÄÄNISUUNNITTELU Harri Kejonen
KIRJALLINEN AVUSTAJA Jarkko Lahti

Kantaesitys Omapohjassa 6. helmikuuta.

Lisätiedot

Kansallisteatteri: tiedotuspäällikkö Mia Hyvärinen p. 010 733 1238 mia.hyvarinen@kansallisteatteri.fi
Valokuvat esityksestä: http://www.flickr.com/photos/kansallisteatteri/sets/72157636895053863

Beaivváš Sami: tiedottaja Aslak Mikal Mienna p. +47 90966980 aslak.mikal.mienna@beaivvas.no
http://www.beaivvas.no/
Kiertueesta: http://www.beaivvas.no/media/wtsnews/files/matki_ja_diedut_auringon_poika_2014.pdf
Ruska Ensemblesta: http://www.ruskaensemble.fi/