Tiedote – 22.3.2024

Suomen Kansallisteatterissa käyty muutosneuvottelut

Suomen Kansallisteatterissa on käyty muutosneuvottelut, joiden päätöksenä Kansallisteatterin koko vakituinen henkilökunta lomautetaan kahdeksi viikoksi elokuun alussa. Irtisanomisista ei neuvoteltu. Muutosneuvotteluihin johtivat taloudelliset syyt. Syksyn 2024 esitystoiminta ensi-iltoineen jatkuu normaalisti elokuun puolivälistä alkaen.  

Muutosneuvotteluiden päätöksenä kahden viikon lomautukset

Suomen Kansallisteatterissa on käyty muutosneuvottelut, jotka koskivat koko vakituista henkilöstöä. Teatterin lipunmyynti on ollut hyvää, mutta se ei riitä kattamaan kohonneita kustannuksia, jotka johtuvat muun muassa peruskorjauksen aiheuttamista väistötilavuokrista. Tulos on ollut kahtena viime vuotena tappiollinen.

Muutosneuvotteluiden päätöksenä koko vakituinen henkilöstö lomautetaan kahdeksi viikoksi. Kansallisteatteri on reagoinut vaikeaan taloudelliseen tilanteeseen myös tuotannollisin muutoksin, esimerkiksi Omapohja-näyttämölle ei suunnitella Kansallisteatterin omaa ohjelmistoa. Irtisanomisista ei muutosneuvotteluissa neuvoteltu, mutta uusista rekrytoinneista on jouduttu luopumaan.

Kansallisteatterin ohjelmisto on vahva ja vetovoimainen

Kansallisteatterin vahva ja vetovoimainen ohjelmisto on ilon ja ylpeyden aihe haastavan taloustilanteen keskellä.

”Yleisö käy teatterissa ahkerasti, ja täyttöasteemme on ollut korkea sekä viime vuoden että tämän kevään ajan. Muutosneuvottelut on käyty hyvässä hengessä”, Kansallisteatterin pääjohtaja Mika Myllyaho sanoo.