Tiedote – 19.1.2021

Susanna Kuparinen ja Janne Reinikainen Kansallisteatterin taiteilijakuntaan

Reinikainen Kuparinen


Susanna Kuparinen residenssitaiteilijaksi

 

Kokenut ja palkittu journalisti, teatteriohjaaja ja käsikirjoittaja Susanna Kuparinen on kiinnitetty Kansallisteatterin seuraavaksi residenssitaiteilijaksi. Kuparinen tunnetaan huomattavasta urastaan tutkivana toimittajana sekä dokumentaaristen Eduskunta ja Valtuusto -esitysten kirjoittajana ja ohjaajana.

”Tavoitteenamme on tarjota pitkän linjan taiteilijalle parhaat mahdolliset olosuhteet tutkia ja tehdä korkeatasoista teatteritaidetta. Residenssitaiteilijalle taataan resurssit pureutua taiteen olemukseen ja pohdintoihin siitä, miksi taidetta tehdään ja mitä teatteri on. Susanna Kuparinen on yksi tämän ajan tärkeimpiä teatteritaiteilijoita, jonka teoksilla on voimakas yhteiskunnallinen painoarvo. Olen hyvin ylpeä siitä, että hän tulee osaksi taiteilijakuntaamme”, kiteyttää pääjohtaja Mika Myllyaho. Kuparisen uutuusteos nähdään Vallilan Kansallisteatterissa syyskaudella 2021. Hän työskentelee residenssitaiteilijana vuoden verran.

"Aion tutkia ja kirjoittaa auki tämän maailmanajan suuntia, jotka jäävät koronaepidemian päivittäisseurannan jalkoihin. Kulkutauti tekee näkyväksi piilotettuja asenteita, kiihdyttää ja kärjistää nykyisiä tendenssejä tavalla, joka huimaa. Eurooppa ja Suomi sen mukana seisoo tienhaarassa, joka määrittelee miten ihmiset tulevaisuudessa elävät. Olemmeko oppineet keitä varten valtiot ja yhteisöt ovat olemassa vai jatkammeko kaasu pohjassa ihmisten arjesta ja turvasta leikkaamista. Kuka maksaa laskun?", Kuparinen pohtii.

Kuparinen on järjestyksessä toinen Kansallisteatterin residenssitaiteilija. Ensimmäisenä residenssitaiteilijana vuosina 2015 ̶ 2019 työskenteli ohjaaja Kristian Smeds. Taiteilijaresidenssiohjelmaa tukee Eino Kaliman rahasto.

 

Janne Reinikainen vakituiseksi näyttelijäksi

 

Suomen merkittävimpiin näyttelijöihin lukeutuva Janne Reinikainen aloittaa tammikuusta Kansallisteatterin vakituisena näyttelijänä.

“Olen iloinen, että saamme Janne Reinikaisen vihdoin osaksi vakituista ensembleamme. Olen jo pitkään keskustellut hänen kanssaan kiinnityksestä. Kansallisteatterista jää eläkkeelle tämän vuoden aikana luottonäyttelijöitä, joten vahvan ja monipuolisen näyttelijän panosta tarvitaan. Toivotan Reinikaisen lämpimästi tervetulleeksi”, Mika Myllyaho kommentoi.

“Kansallisteatteri on ollut minulle tärkein ja rakkain työpaikkani vuodesta 1995 lähtien, jolloin allekirjoitin teatteriin ensimmäisen vierailusopimukseni. Suurella innolla ja kiitollisena aloitan työni Kansallisteatterin vakituisena näyttelijänä”, Janne Reinikainen kertoo.

Janne Reinikainen on tunnettu elokuva- ja televisionäyttelijä ja arvostettu teatterintekijä. Hän on ohjannut lukuisia menestysteoksia, kuten Wajdi Mouawadin Poltto, Maksim Gorkin Pohjalla ja Aleksis Kiven Nummisuutarit. Hän on näytellyt lukuisissa yleisö- ja arvostelumenestyksissä kuten Rikos ja rangaistus, Riivaajat ja Mental Finland. Reinikaisen ajankohtainen roolityö on runsaasti keskustelua herättäneen Kaikki äidistäni -teoksen Agrado.

Kaksi edellistä Kansallisteatteriin kiinnitettyä näyttelijää ovat olleet Annika Poijärvi ja Aksa Korttila (2019).

 

Lisätiedot

Kansallisteatterin pääjohtaja Mika Myllyaho
Sähköpostiosoite mika.myllyaho@kansallisteatteri.fi
Puhelinnumero 044 593 8130

Viestintäpäällikkö Mia Hyvärinen
Sähköpostiosoite mia.hyvarinen@kansallisteatteri.fi
Puhelinnumero 050 540 5062

Valokuvat

Tästä linkistä pääset katsomaan ja lataamaan henkilökuvia Flickr-palvelusta.