Tiedote – 17.5.2021

Susanna Kuparisen dokumentaarinen Sokea piste tähyää koronan jälkeiseen tulevaisuuteen

Kansallisteatterin residenssitaiteilijan odotettu uutuusteos kurkottaa tulevaan: onko Suomen tie ulos koronasta toisinto 1990-luvun laman ankarista leikkauksista vai olemmeko valmiita edes kuvittelemaan vaihtoehtoja, jotka eivät iske niin kipeästi maan hiljaisiin? Missä me olemme viiden vuoden kuluttua? Sokea piste jatkaa Kuparisen huippusuosittujen dokumentaaristen teosten sarjaa, ja sen kantaesitys nähdään Vallilan Kansallisteatterissa 6. lokakuuta. Liput tulevat myyntiin keskiviikkona 19.5.2021.

Kevät 2020. Ruotsi – viiltävän moderni ja steriili, kaunis ja ihailtu, jännittävä ja liberaali kansankoti – antaa vanhusten kuolla. Miksi näin tapahtuu? Ja miksi Ruotsissa, jossa aina keskustellaan perusteellisesti ja julkisesti kaikesta, keskustellaan nyt kaikesta muusta paitsi tästä tragediasta?

Syksy 2020. Helsingissä esitetään mysteerinäytelmää ”Kuka vei lasten rahat”? Koronapandemian ja lasten ja nuorten kasvavan pahoinvoinnin keskellä Helsinki päättää leikata kouluilta ja päiväkodeilta, vaikka kaupungin budjetti on reilusti ylijäämäinen. Miksi? Ja miksi juuri tällä hetkellä?

Sillä välin Kumpulassa: Susanna Kuparinen ja hänen tyttärensä elävät korona-arkea, kuorivat perunoita kalakeittoon ja ihmettelevät maailmanpolitiikan menoa. Millaisena näyttäytyy tulevaisuus tämän kaiken keskellä?

Susanna Kuparisen ohjaama Sokea piste on dokumentaarinen teatteriesitys. Ajankohtainen teos valaisee politiikan, median ja yhteiskunnallisen todellisuuden katvealueita, jotka jäävät piiloon kriisin keskellä. Residenssitaiteilijaksi kiinnitetyn Kuparisen debyyttiteos Kansallisteatterissa kysyy, miksi poliittisia päätöksiä peitellään ja pyritään luomaan vaikutelma, että ne ovat vaihtoehdottomia ja irrallaan kansalaisten arkielämästä. Koronapandemian armottomassa valokeilassa piirtyvät selkeinä näkyviin niin rapistuvat rakenteet kuin toisistaan yhä kauemmas karkaavat sosiaaliset todellisuudet.

Suurta huomiota herättäneiden Valtuusto- ja Eduskunta-trilogioiden jalanjäljissä jatkavan esityksen laajaan dokumentaariseen materiaaliin sisältyvät mm. Helsingin kaupunginvaltuuston julkiset asiakirjat sekä päättäjien haastattelut. Aineiston ovat koonneet ja esitykseksi käsikirjoittaneet Susanna Kuparinen ja hänen pitkäaikainen työparinsa Jari Hanska sekä ohjaaja Satu Linnapuomi. Esityksen huikeassa, tuttuja julkisuuden nimiä sisältävässä henkilögalleriassa nähdään upea esiintyjäjoukko. Näyttämöteoksen musiikin on säveltänyt Kerkko Koskinen.

Esityksen valmistumista voi seurata Susannan työpäiväkirja -bloggaussarjassa Kansallisteatterin verkkosivuilla.

Kantaesitys Vallilan Kansallisteatterissa 6.10.2021

 

Työryhmä

Esiintyjät Noora Dadu, Kristiina Halttu, Joonas Heikkinen, Aksa Korttila, Pirjo Määttä, Matti Onnismaa ja Antti Pääkkönen

Ohjaus Susanna Kuparinen Musiikki Kerkko Koskinen Lavastus ja esitysdramaturgia Akse Pettersson Pukusuunnittelu Saara Ryymin Valo- ja videosuunnittelu Ville Virtanen Livevideosuunnittelu Ida Järvinen Äänisuunnittelu Mika Venhovaara Naamioinnin suunnittelu Minttu Minkkinen

 

Lisätiedot

Kansallisteatterin pääjohtaja Mika Myllyaho
Sähköpostiosoite mika.myllyaho@kansallisteatteri.fi
 

Lisätiedot, medialippupyynnöt ja haastattelutoiveet
Viestintäpäällikkö Mia Hyvärinen
Sähköpostiosoite mia.hyvarinen@kansallisteatteri.fi
Puhelinnumero 050 540 5062

Medialipputoiveita voit lähettää jo nyt. Varaukset vahvistetaan syyskaudella 2021.

 

Valokuvat

Tästä linkistä pääset katsomaan ja lataamaan esityksen promokuvan Flickr-palvelusta.