Tiedote – 25.11.2022

Vankilataidetta-audioteos pohtii aikaa ja elämän rajallisuutta

Kirjat kasvoilla Kuvaaja Tuomo Manninen

Kuva poistettu.

Vankilataidetta on neliosainen audioteos, jonka päähenkilöitä ovat vankeusrangaistustaan suorittavat JaniJukka, Late ja Mikko. Kansallisteatterin Kiertuenäyttämön ja Yle Draaman taiteilijoiden kanssa he ovat lukeneet, kirjoittaneet ja kertoneet tarinoita, joista syntyi pieniä esityksiä. Tarinat ja niiden syntyprosessi kuullaan nyt audioteoksen jaksoissa. Rikosseuraamuslaitos (RISE) on mahdollistanut dokumentaarisen audioteoksen toteuttamisen Riihimäen vankilassa. Audioteoksen on ohjannut Jussi Lehtonen ja dokumentaarisen materiaalin pohjalta käsikirjoittanut Marko Järvikallas.

Vankilataidetta-audioteoksen jaksoissa pohditaan muun muassa elämän rajallisuutta ja sitä, millaista on vanhemmuus vankilasta käsin. Päähenkilöt havainnoivat vankilassa kuluvaa elämää ja kuvaavat, kuinka aika vankilassa on välillä tiheää, välillä väljää. Taide voi tarjota poikkeaman vankilan yksitoikkoiseen arkeen: Sen avulla voi matkustaa mielen sisään ja sieltä ulos ‒ ja ehkä saada myös uuden elämän rakennusaineksia.

Taiteen tekeminen mahdollistaa yllättävän tasa-arvoisia kohtaamisia eri taustaisten ihmisten välillä. Yhteisen taideteoksen kautta on mahdollista osallistua vankeutta koskevaan yhteiskunnalliseen keskusteluun siten, että sen kokeneiden henkilöiden ääni tulee kuuluville", audioteoksen ohjaaja, Kansallisteatterin Yhteisöt ja osallisuus -osaston päällikkö Jussi Lehtonen kuvailee.

Vankilataidetta-audioteoksen jaksot esitetään Yle Radio 1 -kanavalla 4.12. ja 11.12. kello 18.00, ja 18.12. ja 25.12. kello 22.05. Kaikki jaksot ovat kuunneltavissa Yle Areenassa 4.12. alkaen.

Vankilataidetta-audioteoksen työryhmä

Päähenkilöt Jani, Jukka, Late ja Mikko
Kertojat Jussi Lehtonen, Iiris Tarnanen
Ohjaus Jussi Lehtonen
Käsikirjoitus (dokumentaarisen materiaalin pohjalta) Marko Järvikallas
Musiikki Iiris Tarnanen
Äänisuunnittelu Jukka Herva 
Dramaturgi Antti Lehtinen
Tuottajat Roosa Vaverka (Kansallisteatteri) ja Antti Lehtinen ja Matti Kajander (Yle Draama)

Vankilataide-seminaari Kansallisteatterissa 7.12.  

Kansallisteatterin Kiertuenäyttämö, Rikosseuraamuslaitos (RISE) ja Yle Draama järjestävät Vankilataide-seminaarin Kansallisteatterin Omapohja-näyttämöllä 7.12. kello 13.00 alkaen. Seminaarissa esitellään vankeuteen liittyvän taiteen toteutustapoja ja pohditaan sen merkitystä.

Seminaaripuhujat:
Jari Kokkinen, muusikko-musiikinopettaja
Tuija Minkkinen, teatteri-pedagogi, Porttiteatteri
Hanna Pirttilahti
, esiintyjä, Porttiteatteri
Aleksis Salusjärvi, lukutaidon lapiomies
Kati Sunimento, erityisasiantuntija, Rikosseuraamuslaitos

Puheenvuorojen lisäksi seminaarissa kuunnellaan Vankilataidetta-radioteoksen jaksoja. Moderaattorina toimii Kansallisteatterin Yhteisöt ja osallisuus -osaston päällikkö Jussi Lehtonen. Seminaarin keskusteluosuus taltioidaan. Seminaari on osa Kansallisteatterin 150-vuotisjuhlavuoden ohjelmistoa.
Kuva poistettu.