Tiedote – 7.10.2022

Vaurioteatterin Korhosen muotokuva kantaesitetään Kansallisteatterin Omapohja-näyttämöllä 19.10.

Vaurioteatteri saapuu vierailulle Kansallisteatteriin ja Korhosen muotokuva kantaesitetään Omapohja-näyttämöllä 19.10. Teoksen on käsikirjoittanut näyttelijä-käsikirjoittaja Jonnakaisa Risto ja sen ohjaa Miko Kivinen. Korhosen muotokuva, eli groteski tuhokuvaelma ja hirmu hieno rakkaustarina, on eri taidemuotojen sulava yhdistelmä: näyttelijän lisäksi tarinaa kuljettavat nuket, ja videot sekä äänet nivoutuvat tiiviisti osaksi satiirisen häpeilemätöntä esitystä. Vaurioteatteri on Jonnakaisa Riston ja Henna Sormusen vuonna 2018 perustama vapaa ammattiteatteriryhmä, jonka esteettinen todellisuus syntyy vauriosta; omalakisesti, tarpeen tullen härskisti ja eri taidemuotoja yhdistämällä.    

Korhosen muotokuva: tragikomedia vai komitragedia?

Teoksen lähtöasetelma on selkeä: David Bowieta etäisesti muistuttava nuori ja lupaava kuvataiteilija X makaa kerrostalokämpässään roskalavalta dyykatulla patjalla ja huutaa tyynyyn. Edellinen näyttely, universumin pahuuteen pureutuva 666, on ollut kansainvälinen läpimurto, ja nyt galleristi Gisella ja kuvataidekenttä odottavat jotain vastaavaa. Lähtöasetelman selkeys lentää romukoppaan, kun Korhonen, X:n karjalainen isoisoäiti, saapuu rajan takaa Helsinkiin pelastamaan suvun nuorimmaisen eheyttävällä yhteistyöllä.

“Koko esitys perustuu leikkiin ja vapauteen, joka on luovuuden elinehto”, käsikirjoittaja-näyttelijä Jonnakaisa Risto summaa.

Korhosen muotokuva tarjoaa musikaalista nykynukketeatteria ihmisen pahimmista peloista ja suurimmista unelmista.

“Teatteri on kuollut, nuket elävät”, ohjaaja Miko Kivinen sanoo.

Virheet + estetiikka = Vaurioteatterin voiman kaava

Vaurioteatteri on Jonnakaisa Riston ja Henna Sormusen vuonna 2018 perustama vapaa ammattiteatteriryhmä, jonka ensemblen esteettinen todellisuus syntyy vauriosta; omalakisesti, tarvittaessa härskisti ja eri taidemuotoja yhdistämällä. Vakiintuneita elementtejä edustavat vankka suhde nukketeatteriin, uudenlaiseen musiikkiteatteriin ja klovneriaan sekä monitaiteellinen teatterintekijyys. Vaurioteatterin kantaesityksissä näkyy monipuolinen näyttelijäntyön estetiikka, uudet tekstit, sekä häpeilemättömän tarkka satiirisuus.

Korhosen muotokuva -esityksen työryhmä

Näyttelijä Jonnakaisa Risto

Käsikirjoitus ja nukenrakennus Jonnakaisa Risto Ohjaus, sävellys, sanoitus, nuketus Miko Kivinen Dramaturgia Ella Kähärä Nuketuskoreografi Neville Tranter Valo- ja videosuunnittelu, lavastus Titus Torniainen Musiikki Eero Nieminen Äänisuunnittelu Eero Nieminen Pukusuunnittelu Mirkka Nyrhinen Lavasterakennus ja somevideot Juuso Timonen Tuottajat Elina Kukkonen ja Wilhelmina Sederholm

Esitystä ovat tukeneet: Koneen säätiö, Suomen Kulttuurirahasto, Samuel Huberin Taidesäätiö, Vivicas Vänner, Taiteen edistämiskeskus ja Unima Finland

Korhosen muotokuva -näytännöt Omapohjassa ke 19.10.– pe 4.11.2022.

Jonnakaisa Risto on Teatterikorkeakoulusta valmistunut näyttelijä (TeM2018), joka on erikoistunut nukketeatteriin. Hän on monitaiteellisen Vaurioteatterin perustajajäsen ja toinen taiteellinen johtaja. Lisäksi hän on syventynyt musiikkiteatteriin, jota hän opiskeli sivuaineenaan Taideyliopistossa musiikkiteatterilinjalla. Risto on työskennellyt mm. Q-teatterissa, Saimaan Teatterissa, Kansallisteatterissa, Riihimäen Teatterissa ja lukuisissa kuunnelmissa. Hän on kiinnostunut groteskista musikaalisesta nykynukketeatterista.

Miko Kivinen on näytelmäkirjailija, esiintyjä, muusikko ja ohjaaja. Kivinen on työskennellyt yli kahdenkymmenen vuoden ajan teatterin ja esitystaiteen aloilla, viimeiseksi mm. näyttelijänä Leea Klemolan ohjaamassa Minä, Askartelija -teoksessa Q-teatterissa. Kivinen on viime aikoina ollut kiinnostunut elektronisesta musiikista.
 

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt/Vaurioteatteri:
Tuottaja Wilhelmina Sederholm
Sähköpostiosoite w.sederholm@gmail.com
Puhelinnumero 040 591 89 52


Lisätiedot/Kansallisteatteri:
Pääjohtaja
Mika Myllyaho
Sähköpostiosoite mika.myllyaho@kansallisteatteri.fi
Puhelinnumero 044 593 8130

Ensi-ilta- ja medialipputoiveet sekä haastattelupyynnöt/Kansallisteatteri:
Kansallisteatterin viestintäpäällikkö Karoliina Masalin
Sähköpostiosoite karoliina.masalin@kansallisteatteri.fi
Puhelinnumero 040 833 7382