Tiedote – 30.1.2014

Elinkautisvangit saavat puheenvuoron Kaisa Korhosen ohjaamassa esityksessä Aikaero

aikaero

Vaikka tekstien aiheet ovat moninaiset, niitä yhdistää yksi teema ylitse muiden: aika.
”Tavoitteena ei ole rakentaa perinteistä yhtenäistä tarinaa, vaan teos rakentuu temaattisesti ajan kokemuksen ympärille. Eristetyn ihmisen varsinainen rangaistus on turhautuminen suhteessa ajan kulumiseen”, pohtii ohjaaja Kaisa Korhonen esityksen ydinajatusta.

Kirjoitustyöpajat käynnistyivät lokakuussa 2012, kun taiteilijaryhmä jalkautui Keravan vankilaan. Molemminpuolinen luottamus syntyi ajoittain jopa viikoittaisten työpajatilanteiden myötä. Esityksen tekstit sisältävät runoja, näytelmällisiä kohtauksia, monologeja, pamfletteja ja kertomuksia.

Vaikka esitys on syntynyt vankilan todellisuudessa, tekijät näkevät tematiikan ulottuvan laajemmalle. ”Saatamme olla jokainen erilaisten asioiden vankeja: ihmissuhteidemme, oman itsemme, monenlaisten rajojen ja rajoitusten. Kontaktin kaipuu on universaalia niin vankilassa kuin vapaudessa. Toivomme, että esitys omakohtaisine teksteineen olisi yleisinhimillisesti koskettava”, ohjaaja summaa.

Keravan vankilan johtaja Timo Koivuniemi kertoo, että kirjoittamisen avulla vangeille on avautunut välineitä itsensä ilmaisuun ja tutkiskeluun. Projekti on tukenut heidän kirjallista, suullista ja kehollista ilmaisutaitoaan.

”Itsensä tuntemisen syventyminen tukee sitä prosessia, johon vankeja tuetaan. Kirjoittaminen ja itsensä ilmaisu on edesauttanut vankia tutkimaan omaa minuuttaan. Kuka minä olen, mikä minä olen. Jokainen ihminen itse päättää mitä tekee tai jättää tekemättä. Hyvinvointia taiteesta on tässä toteutunut konkreettisesti”, sanoo vankilan johtaja Koivuniemi.

Aikaero-teoksen kantaesitys on Keravan vankilassa lauantaina 1.3.2014. Aikaerosta nähdään kaksi näytäntöä myös Kansallisteatterin Willensaunassa sunnuntaina 16.3. kello 14.00 ja 17.00. Ensi-illan jälkeen esitys lähtee kiertueelle vankiloihin eri puolille Suomea.
 
ESIINTYJÄT Mira Kivilä, Teemu Koskinen, Timo Torikka ja Altti Uhlenius

DRAMATURGIA Seppo Parkkinen
OHJAUS Kaisa Korhonen
VISUALISOINTI Sari Salmela
MUSIIKKI Altti Uhlenius
LIIKE Maija Nurmio
PRODUKTIOASSISTENTTI Leena Häkkinen

Aikaero on Kansallisteatterin Kiertuenäyttämön, työryhmän, Keravan vankilan ja Rikosseuraamuslaitoksen yhteistuotanto. Projektia on tukenut Alfred Kordelinin Säätiö.

Esitys on osa Kansallisteatterin Kiertuenäyttämön monivuotista Vankila-projektia.

Lisätiedot ja ensi-iltailmoittautumiset:
Kiertuenäyttämön tuottaja Roosa Vaverka, p. 050 373 1925 ja roosa.vaverka@kansallisteatteri.fi

Lisätiedot / Rikosseuraamuslaitos:
Usko Määttä, p. 029 56 88570 tai 050 331 00 67 sekä usko.maatta@om.fi

Lisätiedot /Keravan vankila:
vankilan johtaja Timo Koivuniemi, p.029 56 8702 tai 0500-813 430