Kansallisteatterin Yhteisöt ja osallisuus –osaston kevät 2024

Keväällä Kansallisteatterissa pohditaan, miten suomalaisjohtoisten yritysten toiminta globaalissa etelässä vaikuttaa paikallisiin yhteisöihin. Suomalais-uruguaylaisena yhteistyönä syntyneen Metsä Furiosa -teoksen ensi-ilta on maaliskuussa Kansallisteatterin uudessa Taivassalissa. Järjestämme sen yhteydessä myös Metsä geopolitiikan näyttämönä -yleisötapahtuman, jossa näkökulma laajenee Uruguaysta myös Brasiliaan ja Sápmiin (Saamenmaahan).

Aloitamme Nuorten Kansallisteatterin ja Helsingin Pihlajamäen ja Pihlajiston eri-ikäisten asukasryhmien kanssa uuden esityksen tekemisen. UbuVersum-esitys (työnimi) ponnistaa liikkeelle absurdin teatterin klassikosta Kuningas Ubu ja se pohtii vallankäytön eri muotoja tuon rääväsuisen päähenkilönsä kautta. Huhtikuussa Pienellä näyttämöllä nähdään kuuden nuorten teatteriryhmän tulkinnat uusista tilausteosnäytelmistä Nuori Näyttämö -hankkeen paikallisfestivaalissa. Opettajan ja oppilaiden uupumista käsittelevä Break!-esitys lähtee kiertueelle yläkouluihin, lukioihin ja TUVA-luokkiin. Keskusteluja, viittomakielisiä esityksiä ja paljon muuta mielenkiintoista luvassa Kansallisteatterin Yhteisöt ja osallisuus -osaston keväälle.

""
Metsä Furiosan näyttelijä Lucia Trentini. Kuva Tuomo Manninen, grafiikka Marko Kovero.

Metsä Furiosa

Uruguaylaisen käsikirjoittaja-ohjaaja Marianella Morenan Metsä Furiosa vie katsojan uruguaylaiseen pikkukaupunkiin, jonne suomalaisjohtoinen monikansallinen yritys rakentaa maailman suurinta sellutehdasta. Poliittinen, runollinen ja musiikillinen näyttämöteos yhdistää faktaa ja fiktiota tuoden esiin kolonialismin monia kerroksia. Ne sekoittuvat toiveisiin ja pettymyksiin, jotka juontavat juurensa lupauksiin paremmasta elintasosta uruguaylaisissa kylissä ja pikkukaupungeissa.

Metsä Furiosa syntyy suomalaisten ja uruguaylaisten taiteilijoiden yhteistyönä ja on Kansallisteatterin uuden Taivassali-näyttämön avajaisteos. Yhteisöt ja osallisuus -osaston kuratoimaa teosta varten on kerätty aineistoa metsäteollisuuden vaikutuksista ihmisten elämiin Uruguayssa ja Suomessa. Esityksen pääkieli on suomi, mutta esityksessä kuullaan myös espanjaa, englantia ja venäjää. Esitys tekstitetään englanniksi ja espanjaksi.

Kantaesitys Taivassalissa 5.3.2024

Lue lisää ja osta lippu

Metsä geopolitiikan näyttämönä -yleisötapahtuma

Järjestämme Metsä Furiosa -teoksen ensi-iltaviikolla myös Metsä geopolitiikan näyttämönä -yleisötapahtuman. Se kokoaa yhteen metsän suojelijoita, tutkijoita, taiteilijoita sekä talouselämän toimijoita keskustelemaan metsästä, metsäteollisuudesta sekä sen vaikutuksista Uruguayssa, Brasiliassa, Suomessa ja Sápmissa. Kaksipäiväinen tapahtuma sisältää keskustelujen lisäksi puheenvuoroja, työpajoja ja elokuvanäytöksiä. Lisäksi Kansallisteatterin tekstinäytöillä ja julkisivussa nähdään tekstiteoksia, jotka ilmentävät tekijöidensä suhdetta metsään ja tuovat ilmi ekstraktivistisen metsäteollisuuden jälkiä eri ympäristöissä. Tapahtuman kuratoi väitöskirjatutkija Satu Herrala.

Metsä geopolitiikan näyttämönä -yleisötapahtuma järjestetään Kansallisteatterin kahvila Willensaunaan sekä helsinkiläisessä lähimetsässä 8.-9.3.2024.

Lue lisää ja tule mukaan

Sekä Metsä Furiosa että Metsä geopolitiikan näyttämönä ovat osa Koneen säätiön rahoittamaa suomalais-uruguaylaista taide- ja tutkimushanketta. Hankkeen puitteissa on tehty myös vankilateatteria Jussi Lehtosen johdolla Caranchon vankilassa Uruguayn ja Brasilian rajalla sekä siihen liittyvä Juan Alvarez Nemen ohjaama dokumenttielokuva (jälkituotannossa).

Tutustu hankkeeseen

UbuVersum

Vuonna 2024 toteutetaan Kansallisteatterin Pihlajamäen ja Pihlajiston alueen kolmevuotisen taidehankkeen loppuhuipentuma UbuVersum (työnimi). Esitys ponnistaa liikkeelle absurdin teatterin klassikosta Kuningas Ubu ja se pohtii vallankäytön eri muotoja tuon rääväsuisen päähenkilönsä kautta. Miksi diktaattorit ja vahvan johtajan kaipuu nostavat jälleen päätään? Kenen pää katkeaa? Paskarat! Esitys saa ensi-iltansa marraskuussa 2024. Esityspaikka ilmoitetaan myöhemmin.

Esitys toteutetaan Kansallisteatterin taiteilijoiden sekä alueen asukkaiden yhteistyönä. Nuorten Kansallisteatteri jatkaa toimintaansa alueella ja sen vetäjänä toimii Ville Sarimaa. Lisäksi alueelle perustetaan aikuisten ryhmä, jota luotsaa Iiris Tarnanen. Hankkeen taiteellisesta suunnittelusta vastaa teatteriohjaaja Antti Haikkala, joka ohjaa UbuVersum-esityksen ja vastaa sen käsikirjoituksesta yhteistyössä työryhmän ja näytelmäkirjailija Dante Lehtisen kanssa.  

Esitysprojektia tukee Helsingin kaupunki ja se on osa Helsingin malli -hanketta. Lisätietoja esitysprojektista saa tuottaja Jeroen Sebrechtsilta (jeroen.sebrechts@kansallisteatteri.fi).

""
Vuoden 2018 Nuoren Näyttämön esiintyjiä. Kuva Inka Rosilo

Nuori Näyttämö -paikallisfestivaali

Uuden sukupolven teatterintekijät näyttävät taitonsa! Nuori Näyttämö -hankkeen paikallisfestivaalilla nähdään Uudenmaan alueen nuorten ryhmien tulkintoja seuraavista näytelmistä: Pauliina Feodoroffin Siirtomaakansakunta, Marko Järvikallaksen Kirsikkapommi, Arda Salaniemen Meistä, kärpäsistä ja Christoffer Mellgrenin Kakkua jaettavaksi (suom. Sinna Virtanen).

Nuori Näyttämö -hanke tarjoaa nuorille tekijöille ainutlaatuisen mahdollisuuden vahvistaa osaamistaan ja tehdä yhteistyötä ammattiteattereiden kanssa. Teattereiden taiteilijakummit ovat seuranneet nuorten työskentelyä ja jakaneet heille näyttämötaiteeseen liittyvää asiantuntemustaan. Kansallisteatteri järjestää paikallisfestivaalin yhdessä Helsingin Kaupunginteatterin kanssa. Hankkeen pääorganisaattorina toimii Työväen Näyttämöiden Liitto.

Nuori Näyttämö -paikallisfestivaali Kansallisteatterin Pienellä näyttämöllä ja Kaupunginteatterin Studio Pasilassa 25.–27.4.2024.

Lue lisää

""
Break!-näyttelijät Denisa Snyder ja Jussi Lehtonen. Kuva Tuomo Manninen

Break! -kiertue luokkahuoneissa

Syksyllä 2023 ensi-iltansa saanut Break! (suom. rikkoa, hellittää, välitunti, murtua, pako) rakensi teatterisalin luokkahuoneeksi ja esityksen oppitunnin muotoon. Keväällä 2024 lähdemme koulukiertueelle, jossa luokkahuoneet muuntuvat näyttämöiksi ja oppitunnit esitykseksi. Break! on tunnin mittainen sukellus koulumaailmaan, sen kipukohtiin, historiaan ja tulevaisuudenkuviin.  

Mikä on koulu? Miksi siellä on käytävä? Mihin se käytävä johtaa? Sanat ovat leikkiä, niin kuin elämä. Koulu on lasten työ. Istukaa olkaa hyvä!

Antti Haikkalan käsikirjoittaman ja ohjaaman Break!-esityksen kiertue suuntautuu yläasteille, lukioihin, ammattikouluihin ja TUVA-luokkiin. Rooleissa näyttelijät Jussi Lehtonen ja Denisa Snyder sekä Nuorten Kansallisteatterin esiintyjät Tuure Alanne ja Veera Toivakka.  

Esitysvierailun jälkeen luokkahuoneessa herätellään keskustelua koulussa jaksamisesta.  

Break!-kiertue-ensi-ilta on Helsingin Uudessa yhteiskoulussa 18.4.2024.

Tilaa Break! kouluusi

Itähelsinkiläisen koulun opettaja Vesa Lahtinen kirjoitti blogikirjoituksen oppilaiden ja opettajien uupumisesta Break!-esityksen innoittamana – lue mielenkiintoinen bloggaus.

Kiertuenäyttämö vie esityksiä ja taidetyöpajoja myös erilaisiin terveydenhuollon ja sosiaalitoimen yksiköihin, vankiloihin ja vastaanottokeskuksiin.

Lue lisää Kiertuenäyttämön toiminnasta ja tilaa esityksiä. 

Karlos Karvanaama ja erikoisten eläinten hullunkurinen sirkus

Kansallisteatterissa tehdään taidetta myös leikki-ikäisille ja heidän vanhemmilleen. Yhteistyössä Race Horse Companyn kanssa tuotettu Karlos Karvanaama ja erikoisten eläinten hullunkurinen sirkus -esitys oli Maalamosalin ohjelmistossa tammi-helmikuussa. 

Karlos Karvanaama ja erikoisten eläinten hullunkurinen sirkus oli myös Kansallisteatterin Kulttuurin kummilapset -esitys keväällä 2024. Kansallisteatteri toimii vuonna 2021 syntyneiden helsinkiläislasten kummiteatterina.  

Lue lisää Kulttuurin kummilapsista

""

Teemakeskustelut ja tekijätapaamiset

Tule tapaamaan Kansallisteatterin esitysten tekijöitä ja osallistu keskusteluihin!  

Kansallisteatterin yleisötyö järjestää keväällä 2024 ohjelmistossa oleviin esityksiin liittyviä keskusteluja. Ne tuovat yhteen taiteilijoita, eri alojen asiantuntijoita ja taiteen ystäviä. Tekijätapaamisissa taitelijat kertovat valmistamistaan esityksistä sekä työtavoistaan. Teemakeskusteluissa taiteilijat, eri alojen asiantuntijat ja katsojat keskustelevat esityksen herättämistä kysymyksistä.  

  • Ti 13.2. klo 17.30–18.30 Kurjet-teemakeskustelu, Kahvila Willensauna
  • Ma 4.3. klo 17.30–18.15 Mansikkapaikka-tekijätapaaminen, Kahvila Willensauna
  • Ke 13.3. näytännön jälkeen, Sarvivälke-teemakeskustelu, Omapohja
  • Ma 29.4. klo 17.30–18.15 Laulujoutsen-tekijätapaaminen, Kahvila Willensauna
  • Ke 8.5. näytännön jälkeen Prima Facie –teemakeskustelu, Maalaamosali

Keskustelutilaisuudet ovat maksuttomia.

Lue lisää ja seuraa koko ajan päivittyvää keskustelutarjontaa.

Tulkatut esitykset Kansallisteatterissa

Yleisötyö tekee teatterin prosesseja tunnetuiksi ja saavutettaviksi kaikenlaisille yleisöille sekä laajentaa ja syventää teatterin ja yleisön suhdetta. Kevään 2024 aikana Humanistisen ammattikorkeakoulun opiskelijat ovat tulkanneet suomalaiselle viittomakielelle kaksi Juhlat – ja elämä siinä sivussa -näytäntöä. Huhtikuussa kuvailutulkataan Kurjet-esitys. Kuvailutulkkaus järjestetään yhteistyössä Näkövammaisten Kulttuuripalvelu ry:n kanssa.

Yhteisöt ja osallisuus

Kansallisteatterin Yhteisöt ja osallisuus -osasto työskentelee sen eteen, että yhteiskunnan moninaisuus tulee näkyväksi kaikessa teatterin toiminnassa, niin katsomoissa kuin näyttämöilläkin. Toteutamme taiteellisia prosesseja erilaisten yhteisöjen kanssa, viemme esityksiä ja työpajoja suljettuihin laitoksiin, ylläpidämme Nuorten Kansallisteatteria ja järjestämme keskustelutilaisuuksia. Tavoitteena on tehdä Kansallisteatterista sellainen paikka, jonne kaikki ihmiset tuntevat itsensä tervetulleiksi.

Lue lisää Yhteisöt ja osallisuus -osastosta

Ohita esitysten esittelykaruselli

Poimintoja Suurelta ja Pieneltä näyttämöltä

""

Jäniksen vuosi

Arto Paasilinna ‒ Kristian Smeds
Loikkien vapauteen!
Suuri Näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Angels in America

Tony Kushner
Suurteos rakkaudesta ja toivosta maailmanlopun aattona
Pieni näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Tytöille, jotka ajattelevat olevansa yksin

Ujuni Ahmed – Elina Hirvonen
Esitys rohkeudesta ja nähdyksi tulemisesta
Suuri näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Eerika Rantasen tähänastinen elämä

Juha Jokela, Kaisa Hela, Ria Kataja & Eeva Soivio
Sydämellinen kasvutarina kolmen upean näyttelijän esittämänä!
Pieni näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Hulluja satuja

Paula Norosen ja Minna Kivelän satujen pohjalta
Henna Tanskanen ‒ Helena Vierikko
Kreisiä menoa Kansallisteatterissa
Pieni näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Kurjet

Tiina Puumalainen – Hanna Suutela
He elivät kirjoittaakseen (ja kirjoittivat elääkseen)
Pieni näyttämö
Tutustu ja osta lippu