En Español
In English
Teatteri puhukoon siellä, missä todellisuus on vaiennettu.
Rita Méndez asuu Centenariossa, Uruguayn sydämessä. Öisin hän myy seksipalveluita paikallisessa ”viskibaarissa” sellutehtaan ulkomaalaisille työntekijöille. Sitten hän päättää ryhtyä aktivistiksi. Oscar on Ritan isä. Hän on hylännyt äidinkielensä ja haluaa puhua vain suomea. Suomalaiset Lumi, Taimi ja Talo ovat saapuneet Centenarioon sellutehtaan vanavedessä, samoin kuin venäläinen Symon. Jokaisella heistä on ollut syynsä muuttaa maapallon toiselle puolelle.
Globaalin markkinatalouden luomassa todellisuudessa paikallisten ja ulkomaalaisten tiet risteävät. Millaisen jäljen se heihin jättää? Kuka heistä lopulta myy itseään ‒ ja millä hinnalla?
Uruguaylaisen käsikirjoittaja-ohjaaja Marianella Morenan Metsä Furiosa vie katsojan uruguaylaiseen pikkukaupunkiin, jonne suomalaisjohtoinen monikansallinen yritys rakentaa maailman suurinta sellutehdasta. Poliittinen, runollinen ja musiikillinen näyttämöteos yhdistää faktaa ja fiktiota tuoden esiin kolonialismin monia kerroksia. Ne sekoittuvat toiveisiin ja pettymyksiin, jotka juontavat juurensa lupauksiin paremmasta elintasosta uruguaylaisissa kylissä ja pikkukaupungeissa. Kolonialismi ei näyttäydy ainoastaan yhteiskunnan rakenteissa, vaan se kohdistuu myös kieleen, mieleen ja ruumiiseen. Esityksen pääosaa Rita Méndeziä esittää uruguaylaisnäyttelijä Lucia Trentini.
Metsä Furiosa -teosta varten on kerätty aineistoa metsäteollisuuden vaikutuksista ihmisten elämiin Uruguayssa ja Suomessa. Suomalaisten ja uruguaylaisten taiteilijoiden yhteistyönä syntyvä Metsä Furiosa on Kansallisteatterin uuden Taivassali-näyttämön avajaisteos.
Kantaesitys Taivassalissa 5.3.2024
Metsä geopolitiikan näyttämönä
Metsä Furiosan ensi-iltaviikolla 8.‒9.3. järjestetään Metsä geopolitiikan näyttämönä -yleisötapahtuma Kansallisteatterin Maalaamosalissa. Se sisältää puheenvuoroja, keskusteluja, työpajoja ja elokuvanäytöksiä liittyen metsäteollisuushankkeisiin ja niiden yhteisöllisiin vaikutuksiin mm. Uruguayssa, Brasiliassa, Suomessa ja Saamenmaalla. Tapahtuman kuratoi Satu Herrala.
Lue lisää tapahtumasta
Esitys ja yleisötapahtuma ovat osa Koneen säätiön rahoittamaa suomalais-uruguaylaista taide- ja tutkimushanketta. Siinä tuodaan taiteen keinoin esiin, miten geopoliittisen voimat vaikuttavat maan käyttöön, elinkeinoihin, kulttuureihin ja sosiaalisiin suhteisiin Latinalaisessa Amerikassa ja Pohjolassa.
Tutustu hankkeeseen
Tehosteet
Teatterisavua ja kirkkaita valoja
Sisältövaroitus
Ase, itsemurha