Uutinen – 29.2.2024

Metsä Furiosa avaa Kansallisteatterin Taivassalin

""

Uruguaylaisen näytelmäkirjailija-ohjaaja Marianella Morenan 5.3. kantaesitettävä Metsä Furiosa on Kansallisteatterin uuden Taivassali-näyttämön avajaisnäytelmä. Metsä Furiosa herättää katsojan pohtimaan, miten yritysten toiminta globaalissa etelässä vaikuttaa paikallisiin ihmisiin ja ympäristöön. Näytelmän keskiössä on pieni uruguaylainen kylä, jonne suomalaisjohtoinen monikansallinen yritys rakentaa maailman suurinta sellutehdasta. Pääroolissa nähdään uruguaylainen näyttelijä Lucia Trentini.

Metsä Furiosa – kuvaus nykypäivän kolonialismin kerroksista

Uruguaylaisen Marianella Morenan käsikirjoittama ja ohjaama Metsä Furiosa vie katsojan uruguaylaiseen pikkukylään, jonne suomalaisjohtoinen suuryritys on rakentamassa maailman suurinta sellutehdasta. Paikallinen Rita myy seksipalveluita sellutehtaan ulkomaalaisille työntekijöille. Suomalaiset Lumi, Taimi ja Talo ovat saapuneet kylään sellutehtaan vanavedessä. Tehtaan varjossa ja valossa paikallisten ja ulkomaalaisten tiet risteävät. Esitys pohtii, millaisen jäljen se heihin jättää.

Roolihenkilöiden iholle menevät tarinat tuovat esiin tämän päivän kolonialismin kerrokset. Sellutehtaan tuomat lupaukset ja toiveet paremmasta elintasosta sekoittuvat pettymyksiin. Faktaa ja fiktiota yhdistelevässä teoksessa kolonialismi ei näyttäydy ainoastaan yhteiskunnan rakenteissa, vaan se kohdistuu myös kieleen, mieleen ja ruumiiseen.

Näytelmän pääosaa esittää uruguaylainen Lucia Trentini, joka on myös säveltänyt teoksessa runsaasti kuultavan musiikin. Nopearytminen esitys liikkuu Centanariosta Helsinkiin ja takaisin. Katsojan eteen rakentuu rosoisen viehättävä visuaalinen maailma, jota yleisö pääsee seuraamaan intiimiltä lähietäisyydeltä.

Lue lisää ja osta liput

Marianella Morena – aktivisti ja palkittu taiteilija

Uruguayn kansainvälisesti tunnetuimpiin ja palkituimpiin taiteilijoihin lukeutuva Marianella Morena on tunnettu kantaaottavasta taiteestaan. Hän tarkastelee taiteen keinoin aikamme tapahtumia ja ilmiöitä yhdenvertaisuuden ja ihmisarvon näkökulmasta. Morenan työt ovat herättäneet runsaasti keskustelua ja kohua niin Amerikoissa kuin Euroopassakin. Suomalaisten ja uruguaylaisten taiteilijoiden yhteistyönä syntyvän teoksen pääkieli on suomi ja se tekstitetään englanniksi ja espanjaksi.

Katso ohjaajavideo

Ohita esitysten esittelykaruselli

Tulevia ensi-iltoja

""

Jäniksen vuosi

Arto Paasilinna ‒ Kristian Smeds
Loikkien vapauteen!
Suuri Näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Eerika Rantasen tähänastinen elämä

Juha Jokela, Kaisa Hela, Ria Kataja & Eeva Soivio
Sydämellinen kasvutarina kolmen upean näyttelijän esittämänä!
Pieni näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Angels in America

Tony Kushner
Suurteos rakkaudesta ja toivosta maailmanlopun aattona
Pieni näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Appelsiinit

Basim Kahar
Lohdun, muistojen ja särkyneiden haaveiden elegia
Maalaamosali
Tutustu ja osta lippu
""

UbuVersum

Jarry – Haikkala – Lehtinen
Esitys KAIKKIEN AIKOJEN hirmuhallitsijasta
Tekniikan museo
Tutustu ja osta lippu
""

Jälkielämä

Joel Teixeira Neves 
Keskusteluja elävien kuolleiden kanssa
Maalaamosali
Tutustu ja osta lippu