""

Metsä geopolitiikan näyttämönä

Suomalais-uruguaylainen taide- ja tutkimushanke

Metsäteollisuus on perinteisesti näytellyt suurta roolia yhteiskunnan ja maankäytön rakennemuutoksissa Suomessa ja viime vuosikymmeninä myös Uruguayssa. Metsä geopolitiikan näyttämönä on suomalais-uruguaylainen taide- ja tutkimushanke. Se on syntynyt tilanteessa, jossa suomalaisjohtoinen suuryritys avaa uuden, maailman suurimman yksilinjaisen sellutehtaan Uruguayhin ja harjoittaa monokulttuuria istuttamalla yhä lisää valtavia eukalyptuspuupeltoja. Samaan aikaan Suomessa etsitään keinoja vähentää hiilidioksidipäästöjä ja pelastaa metsäluonnon monimuotoisuutta. Asetelma toistaa globaalin pohjoisen ja globaalin etelän välistä dynamiikka, jonka juuret ovat kolonialismissa.

Uruguayssa Suomen roolista maan rakennemuutoksessa keskustellaan paljon, mutta Suomessa metsästä käytävä keskustelu painottuu hakkuihin ja suojeluun paikallisella tasolla. Metsä geopolitiikan näyttämönä -hanke tekee rajoja ylittävää yhteistyötä ja tuo taiteen kautta esiin, miten geopoliittiset voimat vaikuttavat maan käyttöön, elinkeinoihin, kulttuureihin ja sosiaalisiin suhteisiin. Se nivoo yhteyksiä ihmisten, yhteisöjen ja ympäristöjen välille eri mantereilla.

Metsä geopolitiikan näyttämönä tuottaa Kansallisteatteriin keväällä 2024 uruguaylaisen Marianella Morenan näyttämöteoksen Metsä Furiosa sekä Satu Herralan kuratoiman yleisötapahtuman. Hankkeessa on myös tehty vankilateatteria Uruguayssa Jussi Lehtosen johdolla sekä kuvattu Juan Alvarez Nemen dokumenttielokuva, joka kertoo neljästä teatteriproduktioon osallistuvasta vangista. Tälle sivustolle kootaan taustatietoa monivuotisesta hankkeesta – tervetuloa tutustumaan!

Hanketta rahoittaa Koneen Säätiö. Yhteistyökumppanina toimii Kansallisteatterin lisäksi uruguaylainen PROAC-kansalaisjärjestö, jota rahoittaa Uruguayn opetus- ja kulttuuriministeriö.

Furiosa-blogi

Metsä geopolitiikan näyttämönä -hankkeen taiteilijat, tutkijat ja yhteistyökumppanit kirjoittavat hankkeen tapahtumista ja taustoista sekä avaavat niihin erilaisia näkökulmia.

Faktaa ja näkökulmia

Olemme koonneet tähän erilaisia lähteitä liittyen suomalaisjohtoisen metsäteollisuusyrityksen UPM-Kymmene Oy:n toimintaan Uruguayssa.

artikkeleita taloudellisista vaikutuksista

Artikkeleita sosiaalisista ja poliittisista vaikutuksista

artikkeleita ympäristövaikutuksista

Puuttuuko listauksestamme jokin olennainen lähde? Ehdota sitä meille satu.herrala@aalto.fi ja/tai jussi.lehtonen@kansallisteatteri.fi.

Ohita esitysten esittelykaruselli

Kevään 2024 ensi-iltoja

""

Laulujoutsen ‒ katastrofiballadi

Aurinkoteatteri ja Kansallisteatteri esittävät
Kun talous pannaan tasapainoon, ihmisarvo ei saa muodostua esteeksi.
Suuri näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Kurjet

Tiina Puumalainen – Hanna Suutela
He elivät kirjoittaakseen (ja kirjoittivat elääkseen)
Pieni näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Hulluja satuja

Paula Norosen ja Minna Kivelän satujen pohjalta
Henna Tanskanen ‒ Helena Vierikko
Kreisiä menoa Kansallisteatterissa
Taivassali
Tutustu ja osta lippu