Tiedote – 29.2.2024

Metsä Furiosa avaa Kansallisteatterin Taivassalin

Uruguaylaisen näytelmäkirjailija-ohjaaja Marianella Morenan 5.3. kantaesitettävä Metsä Furiosa on Kansallisteatterin uuden Taivassali-näyttämön avajaisnäytelmä. Metsä Furiosa herättää katsojan pohtimaan, miten yritysten toiminta globaalissa etelässä vaikuttaa paikallisiin ihmisiin ja ympäristöön. Näytelmän keskiössä on pieni uruguaylainen kylä, jonne suomalaisjohtoinen monikansallinen yritys rakentaa maailman suurinta sellutehdasta. Pääroolissa nähdään uruguaylainen näyttelijä Lucia Trentini.


Kuva: Tuomo Manninen

Metsä Furiosa – kuvaus nykypäivän kolonialismin kerroksista

Uruguaylaisen Marianella Morenan käsikirjoittama ja ohjaama Metsä Furiosa vie katsojan uruguaylaiseen pikkukylään, jonne suomalaisjohtoinen suuryritys on rakentamassa maailman suurinta sellutehdasta. Paikallinen Rita myy seksipalveluita sellutehtaan ulkomaalaisille työntekijöille. Suomalaiset Lumi, Taimi ja Talo ovat saapuneet kylään sellutehtaan vanavedessä. Tehtaan varjossa ja valossa paikallisten ja ulkomaalaisten tiet risteävät. Esitys pohtii, millaisen jäljen se heihin jättää.

Roolihenkilöiden iholle menevät tarinat tuovat esiin tämän päivän kolonialismin kerrokset. Sellutehtaan tuomat lupaukset ja toiveet paremmasta elintasosta sekoittuvat pettymyksiin. Faktaa ja fiktiota yhdistelevässä teoksessa kolonialismi ei näyttäydy ainoastaan yhteiskunnan rakenteissa, vaan se kohdistuu myös kieleen, mieleen ja ruumiiseen.

Näytelmän pääosaa esittää uruguaylainen Lucia Trentini, joka on myös säveltänyt teoksessa runsaasti kuultavan musiikin. Nopearytminen esitys liikkuu Centanariosta Helsinkiin ja takaisin. Katsojan eteen rakentuu rosoisen viehättävä visuaalinen maailma, jota yleisö pääsee seuraamaan intiimiltä lähietäisyydeltä.
Metsä Furiosa | Kansallisteatteri

Marianella Morena – aktivisti ja palkittu taiteilija

Uruguayn kansainvälisesti tunnetuimpiin ja palkituimpiin taiteilijoihin lukeutuva Marianella Morena on tunnettu kantaaottavasta taiteestaan. Hän tarkastelee taiteen keinoin aikamme tapahtumia ja ilmiöitä yhdenvertaisuuden ja ihmisarvon näkökulmasta. Morenan työt ovat herättäneet runsaasti keskustelua ja kohua niin Amerikoissa kuin Euroopassakin. Suomalaisten ja uruguaylaisten taiteilijoiden yhteistyönä syntyvän teoksen pääkieli on suomi ja se tekstitetään englanniksi ja espanjaksi.
Kolme kysymystä ohjaajalle: Marianella Morena & Metsä Furiosa | Kansallisteatteri

Kantaesitys Taivassalissa 5.3.2024

Työryhmä

Rooleissa Robert Enckell, Minerva Kautto, Jussi Lehtonen, Maksim Pavlenko, Annika Poijärvi ja Lucia Trentini

Ohjaus ja käsikirjoitus Marianella Morena Suomennos Anu Partanen Kuraattori Jussi Lehtonen Lavastussuunnittelu Katri Rentto Pukusuunnittelu Saija Siekkinen Musiikki Lucia Trentini Valosuunnittelu Kalle Ropponen Videosuunnittelu Ida Järvinen Äänisuunnittelu Esa Mattila Naamioinnin suunnittelu Anna Pelkonen Dramaturgi Eva Buchwald Tuotantoassistentti ja tulkki Marianna Laine Tuotantoassistentti Alan García García Tuottaja Roosa Vaverka

Metsä geopolitiikan näyttämönä

Metsä geopolitiikan näyttämönä -yleisötapahtuma järjestetään Metsä Furiosan ensi-iltaviikolla 8.‒9.3. Kahvila Willensaunassa ja 10.3. Stansvikin metsässä. Tapahtuma tuo esiin tehometsätalouden jälkiä muun muassa Uruguayssa, Brasiliassa, Suomessa ja Saamenmaalla, ja peräänkuuluttaa metsäyhtiöiden vastuuta ympäristöistä ja yhteisöistä ilmastonmuutoksen ja luontokadon keskellä nopeasti muuttuvassa maailmassa.

Tapahtuman kuratoi väitöskirjatutkija Satu Herrala. Sekä yleisötapahtuma että Metsä Furiosa ovat osa Koneen säätiön rahoittamaa suomalais-uruguaylaista taide- ja tutkimushanketta. Hankkeessa tuodaan taiteen keinoin esiin, miten geopoliittisen voimat vaikuttavat maan käyttöön, elinkeinoihin, kulttuureihin ja sosiaalisiin suhteisiin Latinalaisessa Amerikassa ja Pohjolassa.
Metsä geopolitiikan näyttämönä | Kansallisteatteri