""
Pieni näyttämö

Red Nose Company: Mieletön

Hersyviä konflikteja henkisestä evoluutiosta
Kesto noin 2 h, sisältää väliajan

Esittely

★★★★
“Mieletön jättää katsojaan seesteisen olon, tuntuu että esitys on hoitanut yleisöään myötätuntoisella katseellaan.” HS, Laura Kytölä

Red Nose Companyn Mieletön tarjoaa hulvattomia yhteentörmäyksiä ja absurdia klovnifilosofiaa, kun väsynyt perheenäiti ja meditoiva psykoterapeutti päästetään vauhtiin.

Sortoa ylläpitävät rakenteet, tyytymättömyys, kiire, vallankäyttö, ahneus, ilmastonmuutos…

Onko tässä kaikessa enää mitään mieltä? Secret (Amira Khalifa) ja Tiktak (Nora Raikamo) ovat saaneet maailman mielettömyydestä tarpeekseen. Secretin mielestä on aika siirtyä eteenpäin henkisessä kehityksessä ja Tiktak olisi mielellään edes yhden päivän rauhassa kotiarjen pyörittämisestä. Yhdessä he lähtevät etsimään tietä kohti parempaa, mielekästä elämää. Mikään vaatimaton parannus ei kuitenkaan ole kaksikolle tarpeeksi, vaan he haluavat tehdä jotain todella mieletöntä. He haluavat valaistua! Showbusineksessa ei henkilökohtainen muutos riitä, tavoitteena on myös yleisön valaistuminen. Klovnit törmäävät pyrkimyksissään omaan egoonsa, kertakaikkiseen rajallisuuteensa ja oman persoonansa eri puoliin.

Ohjenuoranaan valaistumisen tiellä kaksikolla on Herman Hessen klassikkoteos Siddhartha (1930). Hesse ajautui ensimmäisen maailmansodan jälkeen henkilökohtaiseen ja älylliseen kriisiin, ja lopulta hermoromahdukseen. Henkinen etsiminen maailman mielettömien tapahtumien keskellä on ollut siis sysäys myös Siddharthan syntymiselle.

”Esityksen musiikki ja laulu osuvat nappiin. Khalifa ja Raikamo ovat erinomaisia, kaunisäänisiä laulajia ja esimerkiksi Gayatri-mantran toistaminen nousee upeaksi kappaleeksi.” Apu-lehti, Selina Keränen

Työryhmän jäsenet ovat mielettömiä ammattilaisia. Amira Khalifa on tuttu TV-sarjoista (mm. Pala Sydämestä, Jälkeläiset ja Pysäyttäkää Nyqvist) sekä elokuvista (mm. Maata meren alla ja Kiljuset). Nora Raikamo tunnetaan mm. Kansallisteatterin näyttämöiltä. Esityksen musiikista vastaa mm. Suurlähettiläät-yhtyeestä tuttu Jussu Pöyhönen, joka nähdään myös näyttämöllä. Ohjaajana toimii Red Nose Companyn ja Stella Polariksen näyttelijä Niina Sillanpää.

Esitys on Red Nose Companyn ja Kanneltalon yhteistuotanto.

Tekijät

Näyttämöllä

Työryhmä

Ohjaaja
Niina Sillanpää
Käsikirjoitus
Mieletön Työryhmä
Valosuunnittelu
Juha Tuisku
Musiikki
Jussu Pöyhönen
Puvustus
Noora Salmi
Ohita esitysten esittelykaruselli

Kevään 2024 ensi-iltoja

""

Laulujoutsen ‒ katastrofiballadi

Aurinkoteatteri ja Kansallisteatteri esittävät
Kun talous pannaan tasapainoon, ihmisarvo ei saa muodostua esteeksi.
Suuri näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Kurjet

Tiina Puumalainen – Hanna Suutela
He elivät kirjoittaakseen (ja kirjoittivat elääkseen)
Pieni näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Hulluja satuja

Paula Norosen ja Minna Kivelän satujen pohjalta
Henna Tanskanen ‒ Helena Vierikko
Kreisiä menoa Kansallisteatterissa
Taivassali
Tutustu ja osta lippu