Monttu auki!

Missä ja milloin

Monttu auki!

Kansallisteatteri järjesti Pihlajistossa lauantaina 26.8.2023 kaikille avoimen Monttu auki! -tapahtuman. Keskelle Pihlajistoa rakennettiin pieni näyttämö paikallisten asukkaiden Montuksi nimeämään paikkaan. Nautimme esityksistä ja nostimme valokeilaan 50-vuotias Monttu!

Tapahtumassa nähtiin sirkusta, runonlausuntaa, otteita Kansallisteatterin Suurella näyttämöllä keväällä nähdystä esityksestä ja kuultiinn musiikkia. Lopuksi käännettiin katse takaisin Montun seiniin ja pohdittiin yhdessä sen haasteita, mahdollisuuksia ja tulevaisuutta keskustelutilaisuudessa. Monttu auki! -ohjelman jälkeen Montussa pelattiin Bar Jiston suosittua ja perinteikästä bingoa, ja tällä kertaa ilman ikärajoituksia.

Tapahtuma oli ilmainen ja sopi koko perheelle.

Remote video URL

 

Pihlajiston Monttu – hukka- vai juhlatila?

Monttu on Pihlajiston asukkaiden nimeämä, keskeisellä paikalla Pihlajiston ostoskeskuksen kupeessa sijaitseva tila, jonka 50-vuotiaat betoniseinät ovat vuosien varrella todistaneet elämänkohtaloita ja kaupungin kasvun vaiheita. Paikka on osa kaupungin julkista tilaa, mutta sen olemassaolo on ristiriitainen: useimmille se näyttäytyy epämääräisenä hukkatilana, joka on jäänyt vaille huomiota ja huolenpitoa. Osalle se taas on rakas koti, paikka tavata ystäviä Bar Jiston terassilla ja viettää aikaa.

Meille heräsi kysymys, voisiko paikan kuvitella hetkeksi toisin? Voisimmeko kokeilla, miltä tuntuisi nähdä siellä teatteria? Voisiko sen ottaa asukkaiden kanssa haltuun? Lähdimme rakentamaan Monttu auki! -tapahtumaa koko perheelle, ja mahdollisimman kutsuvaksi kaikille asukkaille. Halusimme sinne ohjelmaa, joka sopisi ulos ja Montun erityiseen tunnelmaan.

Project Lullaby oli sirkustaiteilija Vilhelmiina Sinervon ja muusikko Mercedes Krapovickasin jännittävä nuoraesitys, joka pureutui elämän muutoksellisuuteen. Kansallisteatterin näyttelijä Jussi Lehtonen esitti Arvo Turtiaisen runon sodan mielettömyydestä. Samaa teemaa jatkoivat Totuus ja valhe -kokoonpanon näyttelijä-muusikko Nora Raikamo ja muusikko Kiureli Sammallahti, jotka esittivät venäläisen taiteilijan Vladimir Vysotskin lauluja energisesti ja Montun vaatimalla intensiteetillä. Lopuksi näyttelijät Eeva Mäkinen ja Inkeri Hyvönen esittivät Kristian Smedsin keväällä Kansallisteatterin Suurella näyttämöllä nähdystä Karpolla on asiaa -näytelmästä kaksi monologia.
 

Esityksellisen ohjelman lisäksi tuntui tärkeältä rakentaa tapahtumaan myös osio, jossa asukkaat olisivat äänessä ja pääsisivät pohtimaan Monttua yhdessä eri näkökulmista. Monttu auki? -keskustelutilaisuus oli hedelmällinen, ja myös yleisö osallistui siihen aktiivisesti. Esiin nousi vahvasti, että alueella nähdään paljon potentiaalia asioiden tekemiseen yhdessä. Koettiin, että esimerkiksi Monttu voisi taipua monenlaisen tapahtuman alustaksi, ja nyt vaadittaisiin uusia tahoja viemään ideoita eteenpäin toteutukseen.

Keskustelutilaisuus Monttu auki? Kuva: Tuomo Manninen.

"Tajusin että sillähän on potentiaalia. Monttu voi olla viihtyisä ja mukava paikka kaikille." - tapahtuman kävijä

 

Monttu auki! -tapahtuman tavoite oli herättää paikaan eloa, hyvää mieltä ja yhteisöllisyyttä. Tapahtuma järjestettiin yhteistyössä alueen asukkaiden, yritysten, Bar Jiston ja Pihlajisto-Viikinmäki-asukasyhdistyksen kanssa.

 

Ota yhteyttä!

Kiinnostuitko ja haluatko tietää lisää? Haluatko ensimmäisenä tietää mitä teemme seuraavaksi Pihlajiston ja Pihlajamäen alueella? Tilaa meidän Pihlajamäki-Pihlajisto -uutiskirje (3-4 kertaa vuodessa) tai ole meihin yhteydessä!

 tilaa uutiskirje 

Tuottaja Jeroen Sebrechts, 050 343 9144, etunimi.sukunimi(at)kansallisteatteri.fi

Helsingin malli

Monttu auki! -tapahtuma on osa Kansallisteatterin Helsingin mallin hanketta Pihlajamäessä ja Pihlajistossa 2022-24.

Helsingin malli on kaupungin osallistavan ja alueellisen kulttuurityön malli, jossa taiteilijat jalkautuvat yhteen kaupunginosaan ja tekevät taidetta yhdessä sen asukkaiden ja yhteisöjen kanssa. Mallin päämääränä on vahvistaa taiteen keinoin yhteenkuuluvuutta, osallisuutta, tasa-arvoa sekä paikallisidentiteettiä. Taidetoiminta on eri sukupolvia ja kulttuureja läpileikkaavaa ja yhdistävää, toiminnan kehittäminen asukaslähtöistä ja vuorovaikutteista. 

Vuonna 2022 alkoi Pihlajamäki-Pihlajiston alueella uusi Helsingin mallin hanke. Kansallisteatteri on toteuttanut aiemmin kolmivuotiset Helsingin mallin hankkeet Kontulassa, Maunulassa ja Kaarelassa. 

Kaikki hankkeiden toiminta on maksutonta osallistujille. 

Ohita esitysten esittelykaruselli

Tulevia ensi-iltoja

""

Jäniksen vuosi

Arto Paasilinna ‒ Kristian Smeds
Loikkien vapauteen!
Suuri Näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Eerika Rantasen tähänastinen elämä

Juha Jokela, Kaisa Hela, Ria Kataja & Eeva Soivio
Sydämellinen kasvutarina kolmen upean näyttelijän esittämänä!
Pieni näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Angels in America

Tony Kushner
Suurteos rakkaudesta ja toivosta maailmanlopun aattona
Pieni näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Appelsiinit

Basim Kahar
Lohdun, muistojen ja särkyneiden haaveiden elegia
Maalaamosali
Tutustu ja osta lippu
""

UbuVersum

Jarry – Haikkala – Lehtinen
Esitys KAIKKIEN AIKOJEN hirmuhallitsijasta
Tekniikan museo
Tutustu ja osta lippu
""

Jälkielämä

Joel Teixeira Neves 
Keskusteluja elävien kuolleiden kanssa
Maalaamosali
Tutustu ja osta lippu