Toukka-akka

Filosofinen esitys luonnontutkijasta.

Luonnontutkija ja taiteilija Maria Sibylla Merianin (1647-1717) henkilöstä ammentava Toukka-akka-monologi tuo eteemme hyönteisiä tarkkailevan ja havaintojensa kautta elämän alkua, loppua ja muuttuvaisuutta pohtivan Marian. 

Saksalainen Maria Sibylla Merian oli latinaa osaamaton nainen, joka julkaisi elinaikanaan useita kirjoja hyönteisistä ja ennen muuta perhosista. Hän dokumentoi ensimmäisenä perhosen metamorfoosin neljä vaihetta ja oli näin mukana murtamassa vielä tuolloin vallalla ollutta käsitystä hyönteisten neitseellisestä sikiämisestä. Merian myös tallensi piirustuksiinsa hyönteiset suhteessa niiden luonnolliseen kasvuympäristöön – hän näki siis luontokappaleet osana laajaa suhteiden verkostoa, ja luonnonjärjestyksen heijastuksena Kaikkivaltiaan ajattelusta. 

Näyttelijä Petriikka Pohjanheimo esittää Selja Ahavan romaanista dramatisoidun monologin. Ahavan kirjaa mukaillen monologin Maria käy läpi muodonmuutoksen, ja vuosisadasta toiseen elävästä Mariasta kasvaa länsimaisen maailmankuvan murroksen todistaja. Jumala tekee tilaa tieteelle, taikausko rationaalisuudelle.

Johdantona Selja Ahava esittelee kirjansa taustoja ja Maria Sibylla Merianin henkilöä. Esityksen jälkeen varaamme aikaa yleisökeskustelulle. 

Tämä esitys on tilattavissa vierailulle terveydenhuollon ja sosiaalitoimen yksiköihin 2.5.–5.5., 9–12.5., 22.5.–26.5., 14.8.–23.8., 28.8.–1.9. sekä 25.9.–19.10. Esitys kestää 50 min ja sopii sekä sisä- että ulkotiloihin.

Tilaukset ja lisätiedot: tuottaja Jeroen Sebrechts, 050 343 9144, etunimi.sukunimi@kansallisteatteri.fi 

”Mietin Jumalaa, joka ei sovi enää selittämään paljon mitään, ei elämän alkua eikä luonnon ihmeitä, mikä Hänen paikkansa ja mittakaavansa on maailmassa, josta ihmeet ja sattumat on myrkytetty pois niin kuin rikkaruohot ja hyönteiset maissirivistöjen välistä?"

Mikä on Kansallisteatterin Kiertuenäyttämö?


Suomen Kansallisteatterin Kiertuenäyttämö vie taidetta keskelle terveydenhuollon, sosiaalityön ja vankeinhoidon yksiköiden arkea. Kiertuenäyttämö tuottaa myös tutkivan teatterityön prosesseja ja osallistavia kenttätyöjaksoja erilaisten yhteisöjen kanssa tavoitteenaan tuoda muuten kuulumattomiin jäävä ääni osaksi Kansallisteatterin repertuaaria.

Tekijät

Työryhmä

Näyttelijä
Petriikka Pohjanheimo
Käsikirjoitus, alkuperäisteoksen kirjailija
Selja Ahava
Ohita esitysten esittelykaruselli

Syksyn 2023 ensi-iltoja

""

Tytöille, jotka ajattelevat olevansa yksin

Ujuni Ahmed – Elina Hirvonen
Esitys rohkeudesta ja nähdyksi tulemisesta
Suuri näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Juhlat ‒ ja elämä siinä sivussa

Kirsi Porkka – Marina Meinander
Komedia loputtomista ruuhkavuosista
Suuri näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Europeana

Patrik Ouředník – Minna Leino
Johdatus Euroopan absurdiin vuosisataan
Pieni näyttämö
Tutustu ja osta lippu