Avauksia / Stella Massa – 12.10.2022

GÄNG – opastettu kaupunkierros -esityksessä taide ja aktivismi nivoutuivat yhteen

""

Kantti – Nuorten Kansallisteatterin GÄNG oli opastettu kaupunkikierros ja esitystaideteos Helsingin ydinkeskustassa, joka johdatti yleisöä nuorten ja nuorten aikuisten luomien maailmoiden läpi syyskuussa 2022.

Me toisillemme tuntemattomat esiintyjät liityimme osaksi GÄNG – opastettu kaupunkikierros esityksen tekoa alkuvuodesta 2022 avoimen haun kautta. Tulemme erilaisista taustoista ja lähtökohdista, liittyen myös teatterin tekemiseen. Aloimme heti alussa kirjoittaa yhdessä tekstejä, valmistella esitys-demoja, tehdä kappaleita ja kaikkea meitä inspiroivaa, joista suuri osa päätyi lopulliseen teokseen. Produktion tekeminen esiintyjän näkökulmasta oli paljolti toimimista myös perinteisemmän näyttelijyyden ulkopuolella. Näyttelemisen lisäksi olimme juontajia, ääniteknikoita, muusikoita, käsikirjoittajia ja lavastajia. Oli opettavaista saada näin paljon tekijyyttä.

Gäng-esiintyjiä rautatieasemalla

Esitys- ja harjoituskaudella huomasimme, miten Helsingin ydinkeskustassa käyttäydytään, jos siellä tapahtuu jotain normaalista poikkeavaa. Kuulokepäinen joukko ihmisiä vaeltamassa ja muut esitykselliset tapahtumat kaupunkitilassa herättivät kummastusta. Usein kohtaamiset ohikulkijoiden kanssa sujuivat hyvin, mutta oli myös poikkeustapauksia. Pari kertaa jotkut tulivat potkimaan telttaa, jonka sisällä olin reaktiona sille, etteivät ymmärtäneet, miksi yksinäinen teltta oli keskellä Rautatientoria. Onneksi työryhmässämme oli mukana järjestyksenvalvoja, joka piti meistä huolta. Oli myös pysäyttävää kohdata päivittäin esitysten keskellä yhteiskuntaluokkiemme pohjalla olevia ihmisiä, jotka tarvitsevat kipeästi apua.

GÄNG:in tekoprosessissa käsittelimme kaupunkitilassa hengailemista ja siellä vallitsevia valtarakenteita, joiden myötä ajauduimme ajoittain syvällisiin keskusteluihin. Nuorena ei-binäärisenä henkilönä törmään usein yhteiskunnallisiin rakenteisiin, jotka eivät toimi lainkaan ja sortavat. Koen vastuukseni myös etuoikeuksia omaavana Suomen kansalaisena toimia aktivismin keinoin yhteiskunnassamme: jos minulle tulee elämässäni mahdollisuuksia vaikuttaa, on velvollisuuteni ottaa esille asioita, jotka tarvitsevat ääntä. Sain tilaisuuden sanoittaa ja esittää teoksessamme kappaleen, jossa käsittelin tunteiden kautta ekokatastrofia ja luonnonmetsien hälyttävää tilannetta Suomessa. Olin avoin omille tunteilleni ja tutkin ystävyyden, rakkauden ja toisista huolehtimisen merkitystä.

Halaavat nuoret tunnelissa

Esityskaudella yleisö tuli joskus liikuttuneena kertomaan, kuinka tärkeältä kappale oli heistä tuntunut. Joku oli miettinyt seuraavana aamuna herätessään luonnonmetsiä. Oli hienoa kokea oman elämän toimijuuden, herkkyyden jakamisen ja suoran toiminnan merkityksellisyys produktiomme kautta.

Haluan kiittää työryhmää kannustamisesta, auttavaisuudesta ja avoimuudesta prosessin aikana. Sadepäivien esitykset ja kohtaamamme muut haasteet toivat meitä yhteen. GÄNG:in yhteisöllinen tekotapa ja prosessi kokonaisuudessaan loi minussa uskoa, että tarvittavat kollektiiviset muutokset yhteiskunnissa voivat tapahtua. Sain työkaluja ja inspiraatiota jatkaa taiteen ja aktivismin tiellä.

Toivon, että jatkossakin erilaisista lähtökohdista tuleville henkilöille annetaan mahdollisuuksia taiteen kentällä. Silloin myös taideyleisö pääsee kokemaan taidetta, jolla on todellista muutosvoimaa, sillä se ei toisinna olemassa olevia valtarakenteita vaan koettaa muuttaa niitä.

""

Kuvat Hanna Reetta Majanen

Lahjoita sisältöä elämään – tule mukaan tukemaan nuorten seuraavaa projektia!

GÄNG-esitys on toteutettu osittain Kantti – Nuorten Kansallisteatterin saamilla lahjoitusvaroilla. Lämmin kiitos lahjoittajille!

Lahjoittamalla annat nuorille katsojille kulttuurielämyksiä, tuet nuorille suunnattujen, laadukkaiden kotimaisten näytelmien kirjoittamista ja autat tulevaisuuden tekijöitä pääsemään alkuun urallaan.

Lahjoita nyt

Kiitos – pienikin lahjoitus auttaa!

""

Stella Massa

Olen Stella Massa, Helsingissä asuva 22-vuotias ei-binäärinen henkilö. Teen esittäviä taiteita, queer- ja ympäristöaktivismia monessa muodossa, ja sekoittelen niitä keskenään.

Ohita esitysten esittelykaruselli

Tulevia ensi-iltoja

""

Jäniksen vuosi

Arto Paasilinna ‒ Kristian Smeds
Loikkien vapauteen!
Suuri Näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Eerika Rantasen tähänastinen elämä

Juha Jokela, Kaisa Hela, Ria Kataja & Eeva Soivio
Sydämellinen kasvutarina kolmen upean näyttelijän esittämänä!
Pieni näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Angels in America

Tony Kushner
Suurteos rakkaudesta ja toivosta maailmanlopun aattona
Pieni näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Appelsiinit

Basim Kahar
Lohdun, muistojen ja särkyneiden haaveiden elegia
Maalaamosali
Tutustu ja osta lippu
""

UbuVersum

Jarry – Haikkala – Lehtinen
Esitys KAIKKIEN AIKOJEN hirmuhallitsijasta
Tekniikan museo
Tutustu ja osta lippu
""

Jälkielämä

Joel Teixeira Neves 
Keskusteluja elävien kuolleiden kanssa
Maalaamosali
Tutustu ja osta lippu