Uutinen – 18.11.2022

Astrid Lindgrenin Ronja, ryövärintytär valloittaa Kansallisteatterin Suurella näyttämöllä

Ronja ja Birk istuvat vierekkäin sumussa

Astrid Lindgrenin Ronja, ryövärintytär on koko perheen fantasiaseikkailu, joka nähdään nyt ensimmäistä kertaa Kansallisteatterin Suurella näyttämöllä. Akse Petterssonin sovittama ja Aleksis Meaneyn ohjaama hurmaava ja kaunis näyttämöteos saa ensi-iltansa 30.11.2022. Ronjan ja Birkin rooleissa nähdään valovoimaiset näyttelijät Aksa Korttila ja Otto Rokka.

Ronja, ryövärintytär – tuttu ja aina ajankohtainen tarina

Astrid Lindgrenin Ronja, ryövärintytär (Ronja Rövardotter, 1981) on jo yli neljän vuosikymmenen ajan ollut rakastettu koko perheen klassikkoteos. Se kertoo ystävyyden voimasta, kevään ja vapauden kaipuusta, vastuun ottamisesta ja ennakkoluulojen voittamisesta. Ikuisesti ajankohtainen tarina muistuttaa, että lopulta me ihmiset olemme keskenämme enemmän samanlaisia kuin erilaisia.

Ikiaikaisen viisauden rinnalla hurja tarina jännittää ja naurattaa: Ronja ja Birk kohtaavat Matiaksenmetsän ja Helvetinkuilun ympäristössä julmia ajattaria, kiusoittelevia männiäisiä ja hassuttelevia pönthiittisiä. Seikkailuiden tiimellyksessä kaksikko murtaa vanhat sukujen väliset kaunat ja näyttää aikuisille mallia anteeksiantamisesta ja ystävyydestä.

Lumoavassa satumaailmassa kuullaan keväthuuto

Akse Petterssonin sovittama ja Aleksis Meaneyn ohjaama Ronja ryövärintytär -näyttämöteos tarjoaa teatterin taikaa, huiman seikkailun ja tunteita laidasta laitaan. Upeasti visualisoidussa esityksessä Kansallisteatterin Suuri näyttämö muuttuu lumoavan fantasian näyttämöksi, joka valloittaa kauneudellaan sekä pienten että isojen katsojien sydämet. Teosta suositellaan yli 6-vuotiaille.

Ronja Ryövärintytär on tarina ystävyydestä ja ennakkoluulojen voittamisesta. Se tapahtuu taianomaisessa menneisyydessä, ajassa, jolloin maailma oli vielä täynnä ihmeitä. Myös me nykyajan ihmiset voimme tuoda taikaa elämäämme, jos vain välillä muistamme katsoa maailmaa sisäisen lapsemme silmin”, ohjaaja Aleksis Meaney kertoo.

Ronjan ja Birkin rooleissa nähdään Aksa Korttila ja Otto Rokka. Näyttämöllä parivaljakon meno on vauhdikasta ja täynnä leikkisää sanailua. Heidän yhteispelinsä on saumatonta – aina ilosta ja toivosta kumpuavaa keväthuutoa myöten.

”Ystävyyden voima saa Ronjan ja Birkin haastamaan vanhemmiltaan opitut maailmankuvat ja kulkemaan yhdessä omien valintojensa päällystämällä polulla. Kun vanhempien korvat viimein herkistyvät lastensa muutosta vaativille puheille, on sopusointu mahdollinen”, Aksa Korttila luonnehtii. ”Samalla minusta on ihanaa, että vaikka rohkea ja utelias Ronja on äärimmäisen sydämellinen hahmo, myös häneen on kirjoitettu ristiriitoja ja itsepäisyyttä. Se tekee hänestä entistäkin rakastettavamman."

Näyttelijöiden lisäksi näyttämöllä nähdään lapsiesiintyjiä. Heitä on yhteensä yksitoista, ja kussakin näytöksessä mukana on kolme lasta. Lapsiesiintyjät ovat harjoitelleet osuutensa tanssija-koreografi Panu Varstalan luotsaamina ja samaan aikaan yhdessä muun työryhmän kanssa.

Lue lisää esityksestä

Joulukuussa kaksi viitottua esitystä

Kansallisteatteri haluaa huomioida saavutettavuuden toiminnassaan. Järjestämme kahteen Ronja, ryövärintytär -näytäntöön viittomakielisen tulkkauksen. Tulkkaajina toimivat Humanistisen ammattikorkeakoulun (Humak) tulkkiopiskelijat. He tulkkaavat 8.12 ja 13.12. Ronja, ryövärintytär -näytännöt.

Remote video URL
Ohita esitysten esittelykaruselli

Tulevia ensi-iltoja

""

Jäniksen vuosi

Arto Paasilinna ‒ Kristian Smeds
Loikkien vapauteen!
Suuri Näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Eerika Rantasen tähänastinen elämä

Juha Jokela, Kaisa Hela, Ria Kataja & Eeva Soivio
Sydämellinen kasvutarina kolmen upean näyttelijän esittämänä!
Pieni näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Angels in America

Tony Kushner
Suurteos rakkaudesta ja toivosta maailmanlopun aattona
Pieni näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Appelsiinit

Basim Kahar
Lohdun, muistojen ja särkyneiden haaveiden elegia
Maalaamosali
Tutustu ja osta lippu
""

UbuVersum

Jarry – Haikkala – Lehtinen
Esitys KAIKKIEN AIKOJEN hirmuhallitsijasta
Tekniikan museo
Tutustu ja osta lippu
""

Jälkielämä

Joel Teixeira Neves 
Keskusteluja elävien kuolleiden kanssa
Maalaamosali
Tutustu ja osta lippu