Uutinen – 3.5.2022

Caryl Churchillin Sanantuoja ja Surma saavat Suomen kantaesityksensä Kansallisteatterissa

""

Suurella näyttämöllä kantaesitetään 6.4.2022 kaksi brittiläistä nykynäytelmää, Caryl Churchillin Sanantuoja (Escaped alone, 2016) sekä sen prologina nähtävä Surma (Kill, 2019).

Vähäeleisen humoristiset mutta suunnattoman latautuneet ja runollisen vuolaana virtaavat Churchillin tekstit saavat Minna Leinon ohjaamana tarkkanäköisen ja vaikuttavan näyttämöllepanon.

”Sanantuoja-esitys on kokemuksen kuvaus. Se kuvaa yksilön kokemusta katastrofien ja kriisiytyvän maailman ympäröimänä”, Leino summaa. ”Näytelmät vahvistavat toinen toistensa tematiikkaa monella tavalla. Yhdistämällä nämä kaksi näytelmää samaan iltaan haluan avata esitykseen näkymän ikiaikaisista tarinoista tulevaisuusvisioihin.”

Kaksi näytelmää: Surma ja Sanantuoja

Kahden näytelmän kokonaisuudessa sukelletaan arkaaisen jumaltarun pyörteeseen ja vietetään surrealistista iltapäivää Sallin puutarhassa.

Esityksen aloittaa monologi Surma, joka on Jumalien puhe Ihmisille. Se on tiivis mutta vuolas puhetulva, joka kumpuaa antiikin mytologian tarustosta, kertoen itsekkäistä pyrkimyksistä, kohtalokkaista erehdyksistä ja julmista veriteoista, joita ihminen on kautta aikojen oikeuttanut jumalillaan.

Toinen näytelmä, Sanantuoja, käynnistää mukavien kahvihetkien sarjan Sallin puutarhassa, jossa heleää auringonvaloa kuitenkin siivilöi maailman varjo, vääristynyt mutta oudon tuttu. ”Paitsi jo näytelmätekstinä myös esityksenä Sanantuoja on kuin surrealistinen kuva”, ohjaaja Leino kuvailee näyttämöteosta, ”se on ilmavasti ja vähäeleisen humoristisesti etenevä esitys painavista asioista, mutta yksityisesti koetun painon rinnalla siinä on vahvasti läsnä myös yhteisöllisyyden teema, ihmisenä olemisen ymmärtäminen yhdessä olemisena.”

Esitysten päärooleissa esiintyvät karismaattiset ja kokeneet näyttelijät Hannu-Pekka Björkman (Surma) sekä Marja Myllylä, Karin Pacius, Terhi Panula ja Leena Uotila (Sanantuoja).

Caryl Churchill

Caryl Churchill (s. 3.9.1938) on palkittu brittiläinen näytelmäkirjailija, joka on monissa yhteyksissä nostettu Euroopan tärkeimpien nykydramaatikkojen joukkoon. Churchillin tuotantoa on luonnehdittu älykkääksi, ilkikurisen kokeelliseksi, poliittisesti provosoivaksi ja kielellisesti loistavaksi. Kameleonttimaisesti uusiutuva kirjailija käsittelee teksteissään nykyhetkeen liittyviä aiheita tavalla, joka on pitänyt hänet vuosikymmenestä toiseen ajankohtaisena.

Ohita esitysten esittelykaruselli

Tulevia ensi-iltoja 2023

""

Varamiehet / Varumehed

Andra Teede
Haikea komedia virolaisista vierastyöläisistä
Suuri näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Pentti Linkola – kaltaisemme?

Eeva Putro ‒ Atro Kahiluoto
Yrityksiä ymmärtää ihmistä, joka rakasti enemmän lintuja kuin lajitovereitaan
Vallilan Kansallisteatteri
Tutustu ja osta lippu
""

Tytöille, jotka ajattelevat olevansa yksin

Ujuni Ahmed – Elina Hirvonen
Esitys rohkeudesta ja nähdyksi tulemisesta
Suuri näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Rakkaus kenkälaatikossa

Teatteri Totti esittää Jaana Tiaisen näytelmän
Koskettava esitys vaietusta aiheesta
Omapohja
Tutustu ja osta lippu