Uutinen – 8.2.2023

Heini Junkkaalan Pudota on dokumentaarinen näyttämöteos ei-toivotusta lapsettomuudesta – kantaesitys Omapohjassa 15.2.

""

Heini Junkkaalan kirjoittama ja ohjaama Pudota on dokumentaarinen ei-toivottua lapsettomuutta käsittelevä esitys. Sen pääosissa nähdään kaksi esiintyjää: näyttelijä Nelly Juulia Kärkkäinen ja hänen äitinsä Gitta Oksanen.

Pudota-näytelmä pohjautuu Kärkkäisen ja Oksasen omakohtaisiin kokemuksiin. Koskettavassa ja omakohtaisessa teoksessa on surusta huolimatta paljon elämäniloa ja huumoria. Kantaesitys Kansallisteatterin Omapohjassa 15.2.

""

Pudota on Heini Junkkaalan ohjaama dokumentaarinen esitys, joka pohjautuu näyttelijä Nelly Juulia Kärkkäisen kokemuksiin lapsihaaveesta, lapsettomuushoidoista ja toivosta luopumisesta.

Nellyn kanssa näyttämöllä nähdään hänen äitinsä Gitta Oksanen, joka nousee näyttämölle ensimmäistä kertaa elämässään. Pudota-esitys on tarina myös lapsenlapsettomuuden surusta, isoäidiksi tulemisen hiljaisesta haaveesta.

Samalla Pudota kertoo äidin ja tyttären erityislaatuisesta suhteesta, jolle on ominaista suorasukainen huumori ja vahva elämänilo. Esitys näyttää kirkkaasti, kuinka elämä jatkuu silloinkin, kun suru on syvimmillään. Ja lopulta surun ote hellittää, vaikka ei kokonaan katoaisikaan.

"Esityksen keskeinen aihe on luopuminen, irtipäästäminen ja pudottaminen. Meillä jokaisella on toteutumattomia haaveita, ja siten teos pohtii kysymyksiä, jotka yhdistävät meitä kaikkia, lapsellisia ja lapsettomia”, ohjaaja-näytelmäkirjailija Heini Junkkaala luonnehtii.

”Ei-toivotun lapsettomuuden suru on varmasti yksi elämän suurimmista suruista. Mutta suru on puhdas tunne ja sen rinnalla viihtyvät muutkin puhtaat tunteet, kuten ilo.”

Katso haastatteluvideo

Dokumentaarinen, mutta samalla fiktiivinen näytelmä

Junkkaalan dokumentaarisen teoksen kirjoitustyö eteni kahdessa vaiheessa. Aluksi hän kävi läpi 500 liuskaa Nellyn ja Gitan kaunokirjallisia tekstejä ja haastatteli heitä kymmeniä tunteja. Tämän jälkeen Junkkaala kirjoitti materiaalin pohjalta näytelmän. Lopputuloksena syntyneen teoksen tapahtumat eivät ole yksi yhteen todellisten tapahtumien kanssa. Pudota on tekijöilleen omakohtainen, ja esitys sisältää autenttista kuva- ja äänimateriaalia Nellyn ja Gittan elämästä; samalla se on kuitenkin Junkkaalan tekemien rajausten ja valintojen vuoksi fiktiivinen näyttämöteos.

""

Pudota on Heini Junkkaalan Kansallisteatterille kirjoittaman ja ohjaaman dokumentaarisen trilogian kolmas osa. Trilogian aikaisemmat osat olivat Axel ‒ soolo miesäänelle (2018) ja Homoäiti (2018).

Kärkkäinen debytoi Kansallisteatterissa, Oksanen näyttämöllä

Nelly Juulia Kärkkäinen on valmistunut teatteritaiteen maisteriksi Teatterikorkeakoulusta vuonna 2004. Hän on näytellyt muun muassa Helsingin Kaupunginteatterissa, Teatteri Jurkassa, elokuvissa ja tv-sarjoissa. Pudota-esityksen myötä Kärkkäinen esiintyy ensimmäistä kertaa Kansallisteatterissa.

”Tahattomasta lapsettomuudesta johtuva suru ei ole tuttu vain minulle, vaan koskee monia tuhansia ihmisiä ja heidän läheisiään jo pelkästään Helsingin alueella. Juuri siksi on kiitollista tehdä aiheesta esitys suurella kunnianhimolla sekä pieteetillä työhönsä suhtautuvien ammattilaisten kanssa, talossa, jossa teatteritaidetta ja kaikkia sen tekijöitä arvostetaan niin korkealle”, näyttelijä Nelly Juulia Kärkkäinen sanoo.

Gitta Oksanen nousee näyttämölle ensimmäistä kertaa elämässään.

Lue lisää esityksestä

Kuvat Heidi Piiroinen

Ohita esitysten esittelykaruselli

Kevään 2024 ensi-iltoja

""

Laulujoutsen ‒ katastrofiballadi

Aurinkoteatteri ja Kansallisteatteri esittävät
Kun talous pannaan tasapainoon, ihmisarvo ei saa muodostua esteeksi.
Suuri näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Hulluja satuja

Paula Norosen ja Minna Kivelän satujen pohjalta
Henna Tanskanen ‒ Helena Vierikko
Kreisiä menoa Kansallisteatterissa
Taivassali
Tutustu ja osta lippu