Uutinen – 9.4.2024

Helsingin Kaupunginteatterin ja Suomen Kansallisteatterin yhteinen Nuori Näyttämö -paikallisfestivaali järjestetään huhtikuun lopulla

""

Työväen Näyttämöiden Liiton (TNL) valtakunnallinen Nuori Näyttämö -hanke huipentuu huhti- ja toukokuussa eri puolilla Suomea järjestettäviin paikallisfestivaaleihin ammattiteattereiden näyttämöillä. Helsingin Kaupunginteatteri ja Suomen Kansallisteatteri järjestävät yhdessä pääkaupunkiseudun Nuori Näyttämö -paikallisfestivaalin 25.-27.4.2024 HKT:n studio Pasilassa sekä Kansallisteatterin Pienellä näyttämöllä.

13–19-vuotiaiden nuorten koulu- ja opiskelijaryhmät ja valmiit harrastusryhmät ovat valinneet esitettäväkseen jonkun kolmesta hankkeelle kirjoitetusta ja yhdestä suomennetusta näytelmästä. Studio Pasilassa ja Kansallisteatterin Pienellä näyttämöllä nähdään kolmen päivän aikana yhteensä 13 esityksen verran nuorten ryhmien tulkintoja näytelmistä: Pauliina Feodoroffin Siirtomaakansakunta, Marko Järvikallaksen Kirsikkapommi, Arda Salaniemen Meistä, kärpäsistä ja Christoffer Mellgrenin Kakkua jaettavaksi (suom. Sinna Virtanen). 

Nuori Näyttämö -hanke tarjoaa nuorille tekijöille ainutlaatuisen mahdollisuuden vahvistaa osaamistaan ja tehdä yhteistyötä ammattiteattereiden kanssa. Teattereiden taiteilijakummit ovat seuranneet nuorten työskentelyä ja jakaneet heille näyttämötaiteeseen liittyvää asiantuntemustaan. 

”Kokemus on ollut mielenkiintoinen ja jännittävä. Ryhmämme on ihan uuden äärellä, koska teemme nyt ensimmäistä kertaa esitystä näytelmätekstin pohjalta. Sirkuksen ja teatterin yhdistäminen on välillä vaikeuttanut etenemistä, mutta myös antanut mahdollisuuden keksiä uusia lähestymistapoja. Vuorosanojen opettelu ja lavalla puhuminen ovat myös minulle uusia asioita. Ryhmämme kummi, näyttelijä Vappu Nalbantoglu on vieraillut harjoituksissamme ja on ollut helpottavaa saada varmistusta ihmiseltä, jolla on paljon kokemusta tällaisista jutuista. Olen todella innoissani festareista, mutta samalla myös jännittynyt. Erityisen kiinnostavaa on päästä näkemään muiden ryhmien esityksiä”, kertoo Cirkus Helsingin ryhmässä Meistä, kärpäsistä -näytelmän pääosan näyttelevä Sohvi Kanervo, 17 vuotta.

”Ylpeä, häkeltynyt, liikuttunut. Siinä muutama sana kuvailemaan tuntemuksiani Nuori Näyttämö -ryhmästämme. Oli puhdistava kokemus nähdä, miten saumattomasti nuoret kävivät harjoitusten aluksi päivän kuulumiset ja kokemukset, ilot ja surut läpi, ja sitten hyppäsivät näytelmän maailmaan. Hahmot ja teksti syttyivät eloon ja kaiken keskellä oli esiintymisen riemu ja yhteinen leikki. Jokaisella on oma paikkansa ryhmässä ja jokaisella on oma hetkensä päästä näkyviin. Ryhmän vetäjä otti jokaisen huomioon. Tämä kaikki koskettaa minua syvästi, sillä arjen ja elämän, ammatin ja puurtamisen keskellä lopulta tärkeintä on juuri se: kavereiden kanssa leikkiminen ja yhdessä tekemisen riemu”, sanoo Tikkurilan Teatteri- ja Sirkuskoulun Caliban-ryhmän kummi, näyttelijä Martti Manninen.

”Kummina on suuri ilo kokea teatteriuran alkuvaiheessa olevien harrastajien innostus, taito, lahjakkuus ja onnistumisen ilo. Pääsen näkemään ne samat keksimisen ja ahaa-elämysten hetket, jotka saavat ammattilaisetkin hymyilemään. Yhteistä matkaa kuljetaan lähes vuosi, ja lopuksi saan ylpeänä seurata valmista teosta Kansallisteatterin näyttämöllä”, iloitsee Tikkurilan Teatteri- ja Sirkuskoulun Dante-ryhmän kummi, näyttelijä Ilja Peltonen.  

Helsingin Kaupunginteatterin kummiryhmät ovat Tapiolan lukion musiikkiteatteriryhmä, Circus Helsinki, Tikkurilan Teatteri- ja Sirkuskoulun Caliban-ryhmä, Jäänsärkijöiden nuori näyttämö, Teatteri Pikku Kivi, Teatteri Werner sekä Helsingin Teatterikoulun Vimma Ensemble. Ryhmien kummeina ovat näyttelijät Jouko Klemettilä, Merja Larivaara, Tuukka Leppänen, Martti Manninen ja Vappu Nalbantoglu sekä ohjaajan assistentti Johanna Elovaara ja järjestäjä-tarpeistonhoitaja Satu Noroluoto-Fäldt

Kansallisteatterin kummiryhmät ovat Lastenkulttuurikeskus Musikanttien Artmix-ryhmä, Tikkurilan Teatteri- ja Sirkuskoulun Dante-ryhmä, Ilmaisukoulu Tuikkeen PALO-ryhmä, Järvenpään teatterin nuoret, Martinlaakson lukio ja Narrin näyttämön teatteriryhmä Jounit. Ryhmien kummeina ovat näyttelijät Ilja Peltonen, Jani Karvinen, Kristiina Halttu ja Marja Salo sekä taiteellinen suunnittelija Antti Haikkala ja vaatturi Nina Martikainen

Viidellä paikallisfestivaalilla ympäri Suomea nähdään kantaesityksinä neljästä näytelmästä yhteensä 27 eri tulkintaa. Muut Nuori Näyttämö -teatterit ovat Lappeenrannan kaupunginteatteri, Rovaniemen Teatteri, Seinäjoen kaupunginteatteri ja Tampereen Teatteri. 

Nuori Näyttämö -loppukatselmus, jonne kootaan eri puolilta maata esityksiä eri näytelmistä, järjestetään 23.–24.8.2024 Kansallisteatterin Pienellä näyttämöllä. Ohjelmisto kootaan siten, että mukaan valitaan tulkintoja kaikista teksteistä. Esityksiä ei laiteta paremmuusjärjestykseen eikä ohjelmistoa valita taitotason mukaan.

Nuori Näyttämö -hankkeen pääorganisaattorina toimii Työväen Näyttämöiden Liitto.
Tutustu Nuori Näyttämö -paikallisfestivaalin 25.–27.4. ohjelmistoon ja osta liput (10 €/kpl).

Osta liput Helsingin Kaupunginteatteriin

 Osta liput Suomen Kansallisteatteriin

 

""

 

 

 

Ohita esitysten esittelykaruselli

Tulevia ensi-iltoja

""

Jäniksen vuosi

Arto Paasilinna ‒ Kristian Smeds
Loikkien vapauteen!
Suuri Näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Eerika Rantasen tähänastinen elämä

Juha Jokela, Kaisa Hela, Ria Kataja & Eeva Soivio
Sydämellinen kasvutarina kolmen upean näyttelijän esittämänä!
Pieni näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Angels in America

Tony Kushner
Suurteos rakkaudesta ja toivosta maailmanlopun aattona
Pieni näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Appelsiinit

Basim Kahar
Lohdun, muistojen ja särkyneiden haaveiden elegia
Maalaamosali
Tutustu ja osta lippu
""

Jälkielämä

Joel Teixeira Neves 
Keskusteluja elävien kuolleiden kanssa
Maalaamosali
Tutustu ja osta lippu
""

Rakas Beti

Teatteri Totti esittää
Koko perheen tragikoominen näytelmä
Maalaamosali
Tutustu ja osta lippu