Uutinen – 15.8.2022

Kansallisteatteriin perustetaan Yhteisöt ja osallisuus -osasto

""

Vuoden 2023 alussa Kansallisteatterissa aloittaa toimintansa uusi Yhteisöt ja osallisuus -osasto, joka kokoaa yhteen Kiertuenäyttämön, Kantti – Nuorten Kansallisteatterin ja YTYÄ! Yleisötyön toiminnot.

Uuden osaston myötä Kansallisteatteri vahvistaa entisestään sidettään yhteiskuntaan ja sen erilaisiin yhteisöihin. Yhteisöt ja osallisuus -osasto tekee töitä sen eteen, että teatterin toiminta olisi entistä saavutettavampaa ja mahdollisimman esteetöntä. Se etsii tapoja ottaa erilaisia ihmisiä mukaan teatterin taiteelliseen prosessiin ja pohtii, miten tasa-arvoa on mahdollista edistää taiteen keinoin.

Yhteisöt ja osallisuus -osaston tavoitteena on tuoda yhteiskunnan moninaisuus näkyväksi kaikessa teatterin toiminnassa, niin katsomoissa kuin näyttämöilläkin. Teatterin tilojen ja näyttämöiden lisäksi osaston fokus on lähiöissä, kouluissa, erilaisissa asumisyksiköissä ja yhteiskunnan marginaaleissa. Osasto seuraa yhteisöllisesti suuntautuneen taiteen uusia avauksia myös kansainvälisesti.

  • Kiertuenäyttämö vie esityksiä ja työpajoja terveydenhuollon ja sosiaalitoimen yksiköihin, vankiloihin sekä erityiskouluihin. Se tekee myös dokumenttiteatteriprojekteja, joiden tarkoituksena on tuoda eri tavoin marginalisoitujen yhteisöjen ääntä kuuluville.
  • Kantti – Nuorten Kansallisteatteri valmistaa esityksiä nuorille yleisöille ammattilaisvoimin, läheisessä yhteistyössä nuorten ja koulujen kanssa.
  • YTYÄ! Yleisötyön tehtävänä on tehdä teatterin prosesseja tunnetuiksi ja saavutettaviksi kaikenlaisille yleisöille.

Yhteisöt ja osallisuus -osaston päällikkönä aloittaa 1.9.2022 näyttelijä-ohjaaja, teatteritaiteen tohtori Jussi Lehtonen ja vastaavana tuottajana Roosa Vaverka, jotka syksyn aikana suunnittelevat uuden osaston toimintaa. Osastolle haetaan lisäksi taiteellista suunnittelijaa, yleisötyövastaavaa sekä tuottajaa avoimella haulla. Haut käynnistyvät 16.8. ja avoimia paikkoja voi hakea 9.9. asti.

Ohita esitysten esittelykaruselli

Tulevia ensi-iltoja

""

Jäniksen vuosi

Arto Paasilinna ‒ Kristian Smeds
Loikkien vapauteen!
Suuri Näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Eerika Rantasen tähänastinen elämä

Juha Jokela, Kaisa Hela, Ria Kataja & Eeva Soivio
Sydämellinen kasvutarina kolmen upean näyttelijän esittämänä!
Pieni näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Angels in America

Tony Kushner
Suurteos rakkaudesta ja toivosta maailmanlopun aattona
Pieni näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Hulluja satuja

Paula Norosen ja Minna Kivelän satujen pohjalta
Henna Tanskanen ‒ Helena Vierikko
Kreisiä menoa Kansallisteatterissa
Taivassali
Tutustu ja osta lippu
""

Appelsiinit

Basim Kahar
Lohdun, muistojen ja särkyneiden haaveiden elegia
Maalaamosali
Tutustu ja osta lippu