Uutinen – 15.8.2022

Kansallisteatteriin perustetaan Yhteisöt ja osallisuus -osasto

""

Vuoden 2023 alussa Kansallisteatterissa aloittaa toimintansa uusi Yhteisöt ja osallisuus -osasto, joka kokoaa yhteen Kiertuenäyttämön, Kantti – Nuorten Kansallisteatterin ja YTYÄ! Yleisötyön toiminnot.

Uuden osaston myötä Kansallisteatteri vahvistaa entisestään sidettään yhteiskuntaan ja sen erilaisiin yhteisöihin. Yhteisöt ja osallisuus -osasto tekee töitä sen eteen, että teatterin toiminta olisi entistä saavutettavampaa ja mahdollisimman esteetöntä. Se etsii tapoja ottaa erilaisia ihmisiä mukaan teatterin taiteelliseen prosessiin ja pohtii, miten tasa-arvoa on mahdollista edistää taiteen keinoin.

Yhteisöt ja osallisuus -osaston tavoitteena on tuoda yhteiskunnan moninaisuus näkyväksi kaikessa teatterin toiminnassa, niin katsomoissa kuin näyttämöilläkin. Teatterin tilojen ja näyttämöiden lisäksi osaston fokus on lähiöissä, kouluissa, erilaisissa asumisyksiköissä ja yhteiskunnan marginaaleissa. Osasto seuraa yhteisöllisesti suuntautuneen taiteen uusia avauksia myös kansainvälisesti.

  • Kiertuenäyttämö vie esityksiä ja työpajoja terveydenhuollon ja sosiaalitoimen yksiköihin, vankiloihin sekä erityiskouluihin. Se tekee myös dokumenttiteatteriprojekteja, joiden tarkoituksena on tuoda eri tavoin marginalisoitujen yhteisöjen ääntä kuuluville.
  • Kantti – Nuorten Kansallisteatteri valmistaa esityksiä nuorille yleisöille ammattilaisvoimin, läheisessä yhteistyössä nuorten ja koulujen kanssa.
  • YTYÄ! Yleisötyön tehtävänä on tehdä teatterin prosesseja tunnetuiksi ja saavutettaviksi kaikenlaisille yleisöille.

Yhteisöt ja osallisuus -osaston päällikkönä aloittaa 1.9.2022 näyttelijä-ohjaaja, teatteritaiteen tohtori Jussi Lehtonen ja vastaavana tuottajana Roosa Vaverka, jotka syksyn aikana suunnittelevat uuden osaston toimintaa. Osastolle haetaan lisäksi taiteellista suunnittelijaa, yleisötyövastaavaa sekä tuottajaa avoimella haulla. Haut käynnistyvät 16.8. ja avoimia paikkoja voi hakea 9.9. asti.

Ohita esitysten esittelykaruselli

Syksy 2022 Suurella näyttämöllä

""

Ensimmäinen tasavalta

Esa Leskinen
K. J. Ståhlberg ja taistelu suomalaisesta demokratiasta
Suuri näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Sanantuoja

Caryl Churchill
Kaksi näytelmää: Surma ja Sanantuoja
Suuri näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Ronja, ryövärintytär

Astrid Lindgren
Tervetuloa seikkailujen näyttämölle!
Suuri näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Jukka Puotila -show 2022

Jukka Puotila — Taina West
Viidentoista vuoden putki jatkuu!
Suuri Näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Timo Tuominen avec Jacques Brel spécial

Väkeviä Jacques Brel -tulkintoja
Suuri näyttämö
Tutustu ja osta lippu