Uutinen – 27.9.2022

Kansallisteatterin 150-vuotisjuhlanäytelmä Ensimmäinen tasavalta kantaesitetään Suurella näyttämöllä 5.10.2022

""

Suomen Kansallisteatteri viettää 150-vuotisjuhlavuottaan. Juhlavuoden tärkeä etappi saavutetaan lokakuun viides päivä, jolloin kantaesitetään 150-vuotisjuhlanäytelmä, Kansallisteatterin pääohjaaja Esa Leskisen kirjoittama ja ohjaama Ensimmäinen tasavalta.

Juhlaesitys käsittelee suomalaisen demokratian ensiaskelia ja sen keskushenkilönä on Suomen ensimmäinen presidentti ja tasavaltaisen hallitusmuodon luoja Kaarlo Juho Ståhlberg (1865-1952). Teos perustuu kokonaisuudessaan autenttisiin historialähteisiin. K. J. Ståhlbergin roolissa nähdään Vesa Vierikko ja Ester Ståhlbergia näyttelee Kristiina Halttu. Säveltäjä-pianisti Jussi Tuurna on säveltänyt teokseen musiikin ja elävästä musiikista saadaan nauttia läpi esityksen.

Ensimmäinen tasavalta – K. J. Ståhlberg ja taistelu suomalaisesta demokratiasta

Salaliittoja, terroria, poliittista väkivaltaa, ääriryhmien vallankumoushankkeita...

Suomalaisen demokratian syntyhistoriaa kuvaava Ensimmäinen tasavalta on poliittinen trilleri, josta ei vauhtia ja vaarallisia tilanteita puutu. Musiikkipitoinen dokumenttiesitys perustuu kokonaisuudessaan autenttisiin lähteisiin: muistiinpanoihin, päiväkirjoihin, kirjeisiin ja aikalaiskuvauksiin. Se avaa näkymän kabinetteihin ja historian julkisivujen taakse ja muistuttaa, kuinka ohuen langan varassa on ollut itsestäänselvyytenä pitämämme valtiojärjestyksen synty.

 “Demokratiaa ei saisi koskaan pitää itsestäänselvyytenä. Sen eteen pitää työskennellä jatkuvasti, mikäli sen haluaa säilyttää”, näytelmän kirjoittaja ja ohjaaja Esa Leskinen sanoo.

Musiikin esitykseen on säveltänyt säveltäjä, sovittaja ja pianisti Jussi Tuurna. Vaikuttavan kauniista musiikista saadaan nauttia koko esityksen ajan Tuurnan itsensä soittamana.  

Keskushenkilönä lähes unohdettu suuruus

Ensimmäinen tasavalta -esityksen keskushenkilö on Suomen ensimmäinen presidentti ja tasavaltaisen hallitusmuodon luoja Kaarlo Juho Ståhlberg (1865‒1952), jonka kuolemasta tulee tänä syksynä kuluneeksi 70 vuotta. Suomalainen kansanvalta ja parlamentarismi henkilöityvät kenties enemmän kuin kehenkään muuhun juuri Ståhlbergiin ‒ stoalaisen tyyneen valtiomieheen, jonka ansiot ovat lähes unohtuneet.

Keskushenkilönsä kautta esitys valottaa niitä suunnattomia ponnisteluja, joita demokraattisen yhteiskuntamuodon ylläpitäminen vaatii jatkuvasti eri tahoilta uhkaavien voimien paineessa. K. J. Ståhlbergin roolissa nähdään Vesa Vierikko. Hänen vaimoaan Ester Ståhlbergia ‒ esityksen näkökulmahenkilöä ‒ näyttelee Kansallisteatterin ensembleen kuuluva Kristiina Halttu.

“Ester Ståhlberg oli hyvin edistyksellinen nainen. Hän työskenteli muun muassa lastensuojelussa ja puolisolleen hän oli tärkeä keskustelukumppani valtiollisissakin asioissa. Hän ei väistänyt vastuutaan vaikeissakaan tilanteissa vaan seisoi aina arvojensa takana. Hän oli myös kirjailija, jonka teoksia on käännetty useille kielille. Minä aion pystyttää Esterille patsaan!” Kristiina Halttu summaa.

Tutustu teokseen lähemmin esityssivulla.

Ohita esitysten esittelykaruselli

Tulevia ensi-iltoja

""

Jäniksen vuosi

Arto Paasilinna ‒ Kristian Smeds
Loikkien vapauteen!
Suuri Näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Eerika Rantasen tähänastinen elämä

Juha Jokela, Kaisa Hela, Ria Kataja & Eeva Soivio
Sydämellinen kasvutarina kolmen upean näyttelijän esittämänä!
Pieni näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Angels in America

Tony Kushner
Suurteos rakkaudesta ja toivosta maailmanlopun aattona
Pieni näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Appelsiinit

Basim Kahar
Lohdun, muistojen ja särkyneiden haaveiden elegia
Maalaamosali
Tutustu ja osta lippu
""

UbuVersum

Jarry – Haikkala – Lehtinen
Esitys KAIKKIEN AIKOJEN hirmuhallitsijasta
Tekniikan museo
Tutustu ja osta lippu
""

Jälkielämä

Joel Teixeira Neves 
Keskusteluja elävien kuolleiden kanssa
Maalaamosali
Tutustu ja osta lippu