Uutinen – 27.9.2022

Kansallisteatterin 150-vuotisjuhlanäytelmä Ensimmäinen tasavalta kantaesitetään Suurella näyttämöllä 5.10.2022

""

Suomen Kansallisteatteri viettää 150-vuotisjuhlavuottaan. Juhlavuoden tärkeä etappi saavutetaan lokakuun viides päivä, jolloin kantaesitetään 150-vuotisjuhlanäytelmä, Kansallisteatterin pääohjaaja Esa Leskisen kirjoittama ja ohjaama Ensimmäinen tasavalta.

Juhlaesitys käsittelee suomalaisen demokratian ensiaskelia ja sen keskushenkilönä on Suomen ensimmäinen presidentti ja tasavaltaisen hallitusmuodon luoja Kaarlo Juho Ståhlberg (1865-1952). Teos perustuu kokonaisuudessaan autenttisiin historialähteisiin. K. J. Ståhlbergin roolissa nähdään Vesa Vierikko ja Ester Ståhlbergia näyttelee Kristiina Halttu. Säveltäjä-pianisti Jussi Tuurna on säveltänyt teokseen musiikin ja elävästä musiikista saadaan nauttia läpi esityksen.

Ensimmäinen tasavalta – K. J. Ståhlberg ja taistelu suomalaisesta demokratiasta

Salaliittoja, terroria, poliittista väkivaltaa, ääriryhmien vallankumoushankkeita...

Suomalaisen demokratian syntyhistoriaa kuvaava Ensimmäinen tasavalta on poliittinen trilleri, josta ei vauhtia ja vaarallisia tilanteita puutu. Musiikkipitoinen dokumenttiesitys perustuu kokonaisuudessaan autenttisiin lähteisiin: muistiinpanoihin, päiväkirjoihin, kirjeisiin ja aikalaiskuvauksiin. Se avaa näkymän kabinetteihin ja historian julkisivujen taakse ja muistuttaa, kuinka ohuen langan varassa on ollut itsestäänselvyytenä pitämämme valtiojärjestyksen synty.

 “Demokratiaa ei saisi koskaan pitää itsestäänselvyytenä. Sen eteen pitää työskennellä jatkuvasti, mikäli sen haluaa säilyttää”, näytelmän kirjoittaja ja ohjaaja Esa Leskinen sanoo.

Musiikin esitykseen on säveltänyt säveltäjä, sovittaja ja pianisti Jussi Tuurna. Vaikuttavan kauniista musiikista saadaan nauttia koko esityksen ajan Tuurnan itsensä soittamana.  

Keskushenkilönä lähes unohdettu suuruus

Ensimmäinen tasavalta -esityksen keskushenkilö on Suomen ensimmäinen presidentti ja tasavaltaisen hallitusmuodon luoja Kaarlo Juho Ståhlberg (1865‒1952), jonka kuolemasta tulee tänä syksynä kuluneeksi 70 vuotta. Suomalainen kansanvalta ja parlamentarismi henkilöityvät kenties enemmän kuin kehenkään muuhun juuri Ståhlbergiin ‒ stoalaisen tyyneen valtiomieheen, jonka ansiot ovat lähes unohtuneet.

Keskushenkilönsä kautta esitys valottaa niitä suunnattomia ponnisteluja, joita demokraattisen yhteiskuntamuodon ylläpitäminen vaatii jatkuvasti eri tahoilta uhkaavien voimien paineessa. K. J. Ståhlbergin roolissa nähdään Vesa Vierikko. Hänen vaimoaan Ester Ståhlbergia ‒ esityksen näkökulmahenkilöä ‒ näyttelee Kansallisteatterin ensembleen kuuluva Kristiina Halttu.

“Ester Ståhlberg oli hyvin edistyksellinen nainen. Hän työskenteli muun muassa lastensuojelussa ja puolisolleen hän oli tärkeä keskustelukumppani valtiollisissakin asioissa. Hän ei väistänyt vastuutaan vaikeissakaan tilanteissa vaan seisoi aina arvojensa takana. Hän oli myös kirjailija, jonka teoksia on käännetty useille kielille. Minä aion pystyttää Esterille patsaan!” Kristiina Halttu summaa.

Tutustu teokseen lähemmin esityssivulla.

Ohita esitysten esittelykaruselli

Pienellä näyttämöllä ja Vallilassa juuri nyt

""

Pentti Linkola – kaltaisemme?

Eeva Putro ‒ Atro Kahiluoto
Yrityksiä ymmärtää ihmistä, joka rakasti enemmän lintuja kuin lajitovereitaan
Pieni näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Lear

William Shakespeare
”Kuka voisi kertoa, kuka minä olen?” 
Pieni näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Korhosen muotokuva

Vaurioteatteri esittää
Groteski tuhokuvaelma ja hirmu hieno rakkaustarina
Vallilan Kansallisteatteri
Tutustu ja osta lippu
""

Lauletut laulut

Musiikillinen aikamatka Kansallisteatterin historiaan
Pieni näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Timo Tuominen, Brel ...Rakastakaa!

Upea konserttisarja jatkuu!
Vallilan Kansallisteatteri
Tutustu ja osta lippu