Uutinen – 8.4.2024

Kansallisteatterin alkusyksyn ensi-illoissa kotimaisia huipputekstejä ja kansainvälinen menestysesitys

""

Kansallisteatterin alkusyksyn ensi-iltojen liput on avattu myyntiin. Suurella näyttämöllä ensi-iltansa Kristian Smedsin ohjaamana saa Arto Paasilinnan rakastettu klassikko Jäniksen vuosi. Linda Wallgren sovittaa ja ohjaa Tony Kushnerin eeppisen mestariteoksen Angels in America. E.L. Karhun kirjoittama, Otto Sandqvistin ohjaama Veljelleni on vinksahtanut, mutta kaunis nuoren naisen kasvutarina. Juha Jokelan, Kaisa Helan, Ria Katajan ja Eeva Soivion käsikirjoittama Eerika Rantasen tähänastinen elämä huokuu lämpöä ja oman polun etsimistä. Jokelan ohjaamassa esityksessä näyttelevät Hela, Kataja ja Soivio.

Jäniksen vuosi kuljettaa onnellisen, mutta kummallisen kansan pariin

Arto Paasilinnan kirjoittama Jäniksen vuosi nähdään nyt ensimmäistä kertaa Kansallisteatterissa. Kristian Smedsin ohjaama Jäniksen vuosi on leikkisä, anarkistinen, hullunkurinen ja haikea aikuisten teatterisatu vapaudesta ja kohtalon oikuista.

Kaarlo Antero Vatasen elämä on kurjaa, vaikka hänellä on työ, rahaa ja puoliso. Kaikki muuttuu, kun elämä heittää hänen eteensä Jäniksen. Luvassa on reissu, joka johdattaa keskelle Euroopan onnellisinta ja kummallisinta kansakuntaa.

Jäniksen vuosi tuo Suurelle näyttämölle lämminhenkisen kansanjuhlan, johon on kutsuttu kaikki jäniksenmieliset. Vatasena roolin näyttelee Tommi Korpela ja Jäniksenä nähdään Marja Salo. Muissa rooleissa Heikki Pitkänen, Sari Puumalainen ja Juha Varis.

Ensi-ilta Suurella näyttämöllä 16.10.

Lue lisää ja osta liput

""

Angels in America ‒ moderni klassikko yhdessä illassa

Tony Kusherin vuonna 1991 kirjoittama Angels in America on ollut menestys kantaesityksestään lähtien. Moderniksi klassikoksi kohonneen teoksen tapahtumien taustalla vaikuttavat kylmä sota, aids-epidemia, rasismi ja homofobia. Lukuisten henkilöiden tarinat kietoutuvat toisiinsa yllättävällä ja kiehtovalla tavalla.

Angels in America on esitys identiteeteistä, valinnoista, vallasta ja rakkaudesta ‒ sekä ennen kaikkea toivosta. Esitys on yhtä aikaa hilpeä ja surumielinen, älykäs sekä surrealistinen.

Teoksen yhtymäkohdat tämän päivän poliittiseen todellisuuteen ovat ilmeiset, sillä synkät tulevaisuudenkuvat ja kollektiivinen pelko asuvat ihmisten sydämissä edelleen, mutta Angels in American rehellisyys on ajatonta ja pakottaa katsojan katsomaan silmiin ennen kaikkea itseään – olenko tekojeni kautta rakentaja vai hajottaja?

Kansallisteatterin kotiohjaaja Linda Wallgren on sovittanut ja ohjannut suurteoksen yhden illan versioksi. Juho Gröndahlin uusi suomennos tuo alkuteoksen monet sävyt ja kerrokset esiin tuoreella tavalla.

Ensi-ilta Pienellä näyttämöllä 9.10.

Lue lisää ja osta liput

Angels in America on kaksiosainen, kahdeksannäytöksinen näytelmä, jonka kesto on noin kuusi tuntia ja neljäkymmentä minuuttia. Kirjailija on antanut suosituksensa sille, että tässä tuotannossa (ja ainoastaan tässä tuotannossa) käytetään lyhennettyä käsikirjoitusta, joka on tehty ilman hänen suoraa osallistumistaan siihen.

""

Veljelleni on vinksahtanut, mutta kaunis kasvutarina

Sukupolvensa näytelmäkirjailijoiden kärkinimen E. L. Karhun Veljelleni on nuoren naisen kasvutarina, joka kertoo ulkopuolisuudesta terävästi, mutta asioiden huvittavaa puolta unohtamatta. Neljälle näyttelijälle kirjoitetun monologinäytelmän lähtöasetelmana on eriparisten sisarusten symbioottinen viha-rakkaussuhde. Pääosassa on nimetön sisko, jonka maailmassa arkinen sulautuu outoon ja viaton vilpittömyys pervoiluun.

Kansallisteatterissa debytoivan Otto Sandqvistin ohjaamassa näyttämöteoksessa näyttelevät Niina Hosiasluoma, Sara Melleri, Herman Nyby ja Emma Pälsynaho.

Suomen kantaesitys Taivassalissa 19.9.

Lue lisää ja osta liput

""

Eerika Rantasen tähänastinen elämä pakahduttaa ja lämmittää sydäntä

Eerika Rantasen tähänastinen elämä on Juha Jokelan, Kaisa Helan, Ria Katajan ja Eeva Soivion kirjoittama teos. Se on alun perin kirjoitettu kuunnelmaksi, jonka ensimmäinen kausi ilmestyi Ylellä vuonna 2022, ja toinen kausi julkaistiin maaliskuussa 2024.  

Eerika Rantanen on neljäkymmentäviisivuotias ja katsoo tähänastista elämäänsä nuorta itseään viisaampana ja kokeneempana. Elämä ei aina kohdellut häntä silkkihansikkain. Hoitajaopintojen kivikkoiset sairaalaharjoittelut, alkoholisti-isän pitkä varjo, sydämen ympäri muljauttava rakastuminen, seksi, ystävät. Matka aikuisuuteen oli täynnä kamppailua ja kipua.

Eerika Rantasen tähänastinen elämä nähdään nyt näyttämöteoksena, ja esitys on Jyväskylän Kaupunginteatterin, Tampereen Teatterin ja Kansallisteatterin yhteistuotanto. Esityksen nimiroolin näyttelee Ria Kataja, kertojina ja muissa rooleissa Kaisa Hela ja Eeva Soivio, muusikkona Mila Laine, joka on myös säveltänyt esityksen musiikin. Esityksen ohjaa Juha Jokela.

Kansallisteatterin ensi-ilta Pienellä näyttämöllä 6.9.

Kantaesitetty Jyväskylän Kaupunginteatterin Suurella näyttämöllä 2.3.
Tampereen Teatterin ensi-ilta Frenckell-näyttämöllä 18.4.

Lue lisää ja osta liput

Ohita esitysten esittelykaruselli

Tulevia ensi-iltoja

""

Jäniksen vuosi

Arto Paasilinna ‒ Kristian Smeds
Loikkien vapauteen!
Suuri Näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Eerika Rantasen tähänastinen elämä

Juha Jokela, Kaisa Hela, Ria Kataja & Eeva Soivio
Sydämellinen kasvutarina kolmen upean näyttelijän esittämänä!
Pieni näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Angels in America

Tony Kushner
Suurteos rakkaudesta ja toivosta maailmanlopun aattona
Pieni näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Appelsiinit

Basim Kahar
Lohdun, muistojen ja särkyneiden haaveiden elegia
Maalaamosali
Tutustu ja osta lippu
""

Jälkielämä

Joel Teixeira Neves 
Keskusteluja elävien kuolleiden kanssa
Maalaamosali
Tutustu ja osta lippu
""

Rakas Beti

Teatteri Totti esittää
Koko perheen tragikoominen näytelmä
Maalaamosali
Tutustu ja osta lippu