Uutinen – 26.10.2022

Kansallisteatterin kevään ohjelmistossa vahvoja aatteita ja inhimillisiä tragedioita

""

Kansallisteatterin alkukevään liput ovat nyt myynnissä!

Michael Baranin kirjoittama ja ohjaama Nuoret idealistit saa kantaesityksensä Suurella näyttämöllä. Näytelmä pohtii, kuinka sokeita olemme oman aikamme illuusioille ja tekojemme seurauksille. Vallilan Kansallisteatterissa nähdään Tiina Puumalaisen ohjaama ja Teppo Järvisen visualisoima ajankohtainen tulkinta William Shakespearen tragediaklassikkosta Lear. Learin roolissa esiintyy Katariina Kaitue. Heini Junkkaalan kirjoittama ja ohjaama Pudota on dokumentaarinen ei-toivottua lapsettomuutta käsittelevä teos, joka kantaesitetään Omapohjassa.

Ensi-iltojen lisäksi kevään ohjelmistossa jatkavat muiden muassa myös Ensimmäinen tasavalta, Ronja, ryövärintytär, Sultanaatti ja Lauletut laulut.

""

Michael Baranin uutuusnäytelmä Nuoret idealistit kertoo ihmisistä ja aatteista ajan virrassa

Nuoret idealistit on tarina totuudesta ja sen suhteellisuudesta, rakkaudesta, vihasta ja niiden häilyvästä rajapinnasta sekä aatteista ja ihmisistä ajan virrassa. Inhimillinen ja viisas näytelmä lähestyy aihettaan monesta näkökulmasta.

”Idealismi ja monet ideologiat ovat maailmaa paremmiksi muuttavia voimia, mutta silloin kun niihin takerrutaan fanaattisesti omien valtapoliittisten tai henkilökohtaisen päämäärien saavuttamiseksi, syntyy aina ikävää, surullista jälkeä. Tästä todistaa meille paitsi historia, myös kaikki se mitä tapahtuu ympärillämme joka päivä”, Michael Baran sanoo.

Nuoret idealistit on Baranin kolmastoista näytelmä. Hänen aiempiin kirjoitus- ja ohjaustöihinsä lukeutuvat muiden muassa Tyttö, joka käveli (2018) sekä Hitler ja Blondi (2020). Nuoret idealistit -esityksessä kuullaan Juhani Nuorvalan säveltämää musiikkia harpistin ja alttoviulistin esittämänä.

Tutustu esitykseen lähemmin

""

Shakespearen tragedia Lear saa ajankohtaisen ja näyttävän toteutuksen

Huipputekijät, ohjaaja Tiina Puumalainen ja visualisti Teppo Järvinen, tuovat Vallilan Kansallisteatterin näyttämölle uuden ja erilaisen Shakespeare-tulkinnan tragediaklassikosta Lear. Lähtökohdakseen tulkinta ottaa monia koskettavan näkökulman ‒ muistisairauden. Nimiroolissa nähdään Katariina Kaitue.

Kuningas Lear on klassisen valtataistelun lisäksi näytelmä perhesuhteista. Perheasetelma tuo eteemme vanhenevat vanhemmat ja aikuiset lapset, joiden sisaruskateus, perintöriidat sekä itsekkyyden ja uhrautuvuuden välillä tempoilu ovat tänä päivänä hyvin tunnistettavia teemoja. Teos tutkii näitä Learin muistisairauden haurastuttaman terveyden kautta ja näyttää, kuinka voimakkaasti se vaikuttaa hänen kokemukseensa maailmasta ja muiden kokemukseen hänestä. Minulla, kuten niin monella muullakin, on lähipiirin kautta kosketus muistisairauksiin ja tiedän, miten suuria tunteita kaikkiin tässä yhteydessä tehtyihin valintoihin liittyy”, ohjaaja Tiina Puumalainen pohtii.

Tiina Puumalainen ja Teppo Järvinen ovat työpari, joka on vuosien varrella luonut oman tyylinsä ja tehnyt kiiteltyjä näyttämöteoksia lukuisiin teattereihin. Heidän ensimmäisessä Kansallisteatterin yhteistyössään William Shakespearen kuolematon mestariteos saa tyylikkään toteutuksen, joka tuo teatterin eri taiteenlajit näyttämölle korostetun näyttävänä kokonaisuutena. Koreografisen maailman teokseen luovat kansainvälistäkin mainetta niittäneet tanssija-koreografit Sirpa Suutari-Jääskö ja Jukka Haapalainen.

Tutustu esitykseen lähemmin

""

Pudota on dokumentaarinen esitys ei-toivotusta lapsettomuudesta

Pudota on Heini Junkkaalan ohjaama dokumentaarinen esitys ei-toivotusta lapsettomuudesta. Se pohjautuu Kansallisteatterissa debytoivan näyttelijä Nelly Juulia Kärkkäisen omiin kokemuksiin lapsihaaveesta, lapsettomuushoidoista ja toivosta luopumisesta. Nellyn kanssa näyttämöllä on hänen äitinsä Gitta Oksanen. Pudota onkin tarina myös lapsenlapsettomuuden surusta, isoäidiksi tulemisen hiljaisesta haaveesta. Junkkaala, Kärkkäinen ja Oksanen ovat kirjoittaneet käsikirjoituksen yhteistyössä. Esitys sisältää autenttista kuva- ja äänimateriaalia Nellyn ja Gittan elämästä.

"Uskon, että meillä jokaisella on toteutumattomia haaveita ja toteutumattomia puolia. Esityksemme pohtii sitä, miten hyvästellä jotain sellaista, jota ei koskaan edes saanut omakseen. Toivon, että Pudota voisi olla jonkinlainen irti päästämisen simulaattori”, Heini Junkkaala kiteyttää.

Pudota on Heini Junkkaalan Kansallisteatterille kirjoittaman ja ohjaaman dokumentaarisen trilogian kolmas osa. Trilogian aikaisemmat osat olivat Axel ‒ soolo miesäänelle (2018) ja Homoäiti (2018).

Tutustu esitykseen lähemmin

Loppukevään ensi-illat julkistetaan marraskuussa, jolloin myös koko kevään näytäntöjen liput avataan myyntiin.

Ohita esitysten esittelykaruselli

Tulevia ensi-iltoja

""

Laulujoutsen ‒ katastrofiballadi

Aurinkoteatteri ja Kansallisteatteri esittävät
Kun talous pannaan tasapainoon, ihmisarvo ei saa muodostua esteeksi.
Suuri näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Jäniksen vuosi

Arto Paasilinna ‒ Kristian Smeds
Loikkien vapauteen!
Suuri Näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Eichmann ‒ mistä yö alkaa

Stefano Massini
Esitys pahuudesta ja vastuusta
Pieni näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Eerika Rantasen tähänastinen elämä

Juha Jokela, Kaisa Hela, Ria Kataja & Eeva Soivio
Sydämellinen kasvutarina kolmen upean näyttelijän esittämänä!
Pieni näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Angels in America

Tony Kushner
Suurteos rakkaudesta ja toivosta maailmanlopun aattona
Pieni näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Hulluja satuja

Paula Norosen ja Minna Kivelän satujen pohjalta
Henna Tanskanen ‒ Helena Vierikko
Kreisiä menoa Kansallisteatterissa
Taivassali
Tutustu ja osta lippu