Uutinen – 25.1.2023

Kansallisteatterin Yhteisöt ja osallisuus -osasto vie teatteria koulujen luokkahuoneisiin

Lehman Brothers Bank – Rahan monet kasvot on koulujen luokkahuoneissa esitettävä näytelmä, joka kuljettaa oppilaat pankkiirien maailmaan. Esityksen jälkeen oppilaiden kanssa keskustellaan rahasta ja kuluttamisesta. Esitys on osa Kansallisteatterin Yhteisöt ja osallisuus -osaston toimintaa. Osasto aloitti toimintansa vuoden 2023 alussa ja sen tavoitteena on vahvistaa Kansallisteatterin yhteyttä yhteiskuntaan ja erilaisiin yhteisöihin. Se kokoaa yhteen Kiertuenäyttämön, Nuorten Kansallisteatterin sekä yleisötyön toiminnot. Tämän vuoden painopistealueina ovat nuoret ja yhteistyö koulujen kanssa.

Lehman Brothers Bank näyttää rahan kasvot

Lehman Brothers Bank – Rahan monet kasvot on luokkahuoneisiin tilattava esitys, joka
sopii peruskoulun 9.-luokkalaisille ja lukiolaisille ja kestää oppitunnin verran. Se on lyhennetty versio Stefano Massinin Lehman Trilogiasta, joka sai ensi-iltansa Espoon kaupunginteatterissa vuonna 2020.

”Kun teatteriesitys saapuu luokkahuoneeseen, fiktio ja arjen draama sekoittuvat toisiinsa”, Yhteisöt ja osallisuus osaston päällikkö ja näyttelijä Jussi Lehtonen luonnehtii. ”Se mahdollistaa keskustelun aiheista, joihin opetussuunnitelmat eivät ulotu, ja joista voi olla vaikea puhua opettajan johdolla. Myös huomispäivän teatterin tekijät ja katsojat löytyvät pulpettien takaa.”

Esitys on oppilaita kevyesti osallistava. He pääsevät esimerkiksi jäseniksi pankin hallintoneuvostoon ja äänestämään siitä, mihin suuntaan pankkia olisi syytä kehittää. Esityksen jälkeen näyttelijät herättelevät oppilaiden kanssa keskustelua rahasta ja kuluttamisesta. Keväällä 2023 Lehman Brothers Bank -esitystä esitetään erityisesti TUVA-luokissa, joissa opiskelee peruskoulun päättäneitä nuoria, joilla ei ole toisen asteen tutkintoa, ja jotka syystä tai toisesta tarvitsevat valmentavaa koulutusta.  Luokkahuonekiertue toteutetaan yhdessä teatteri Metamorfoosin kanssa.

Tutustu esitykseen

 

Yhteisöt ja osallisuus -osasto aloitti toimintansa vuoden 2023 alussa

Kansallisteatterin Yhteisöt ja osallisuus -osasto aloitti toimintansa vuoden 2023 alussa. Osasto kokoaa yhteen Kiertuenäyttämön, Nuorten Kansallisteatterin ja yleisötyön toiminnot. Osaston tavoitteena on tehdä teatterin toiminnasta entistä saavutettavampaa ja mahdollisimman esteetöntä.

Teatterin tilojen lisäksi osasto toimii lähiöissä, kouluissa, erilaisissa asumisyksiköissä ja yhteiskunnan marginaaleissa. Vuonna 2023 Kansallisteatterin Yhteisöt ja osallisuus -osaston painopistealueena ovat nuoret ja yhteistyö koulujen kanssa. Yhteisöt ja osallisuus -osasto vie myös esityksiä ja työpajoja erilaisiin terveydenhuollon ja sosiaalitoimen yksiköihin sekä vankiloihin.

Lue lisää Yhteisöt ja osallisuus -osastosta

Ohita esitysten esittelykaruselli

Syksyn 2023 ensi-iltoja

""

Tytöille, jotka ajattelevat olevansa yksin

Ujuni Ahmed – Elina Hirvonen
Esitys rohkeudesta ja nähdyksi tulemisesta
Suuri näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Juhlat ‒ ja elämä siinä sivussa

Kirsi Porkka – Marina Meinander
Komedia loputtomista ruuhkavuosista
Suuri näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Europeana

Patrik Ouředník – Minna Leino
Johdatus Euroopan absurdiin vuosisataan
Pieni näyttämö
Tutustu ja osta lippu