Uutinen – 8.2.2024

Kurjet – ylistys lukevalle ja kirjoittavalle ihmiselle

""

Tiina Puumalaisen ja Hanna Suutelan kirjoittama, Puumalaisen ohjaama Kurjet kantaesitetään Kansallisteatterin Pienellä näyttämöllä 14.2. Yhtä aikaa herkkä ja väkevä esitys kertoo Krohnin laajaan kulttuurisuvun kolmen kirjailijasisaruksen tarinan. Surujenkin keskellä Helmi ja Aune Krohn sekä Aino Kallas kirjoittavat kutsumuksesta kieleen, rakkaudesta sivistykseen ja kulttuuriin. Kirjailijasisaruksia esittävät Kansallisteatterin ensemblen näyttelijät Kristiina Halttu, Katariina Kaitue ja Pirjo Määttä.

Krohnin sisarukset elivät kirjoittaakseen – ja kirjoittivat elääkseen

Tiina Puumalaisen ja Hanna Suutelan kirjoittama Kurjet kertoo herkän mutta väkevän tarinan Helmi ja Aune Krohnista sekä Aino Kallaksesta – lahjakkaista, rohkeista ja periksiantamattomista kirjailijasisaruksista. Heitä yhdisti kirjoittamisen vimma, ja sisarusten käsissä syntyi kaunokirjallisuutta, käännöksiä, toimitettuja tekstejä – teoksia, jotka yhä edelleen puhuttelevat lukijoita.

Esitys sijoittuu 1930-luvun Suomeen, mutta sukutarinoiden ja muistojen myötä piipahdetaan myös 1800- ja 1700-luvuilla. Sisarukset kokoontuvat lähipiirin kera pitkästä aikaa yhteen. Vilkkaan keskustelun lomassa esiin nouseva Kiiskilän hovi, sukukartano Viipurinlahdella, innoittaa teeseurueen tarinoimaan menneistä. Muistot, tarinat ja kokemukset piirtävät esiin kirjailijasisarten luonteen erot, mutta eritoten yhteisen rakkauden kohteen – kirjoittamisen.

Kurjet on kaunis ja puhelias näytelmä inhimillisyydestä sekä uskalluksesta pitää kiinni omasta kutsumuksesta. Jouten ei sovi olla, eikä elämä ole aina kevyttä, mutta luovuuden vahva palo kannattelee alati eteenpäin.

Sivistystä ja estetiikkaa

Puumalaisen ja Suutelan tutkimuskirjallisuudesta inspiroitunut Kurjet puolustaa vahvasti kulttuurin ja sivistyksen merkitystä. Kirjoittaminen on kutsumusammatti, joka kirjoittajan itsenäisen ajattelun ja rohkeuden kautta kehittää ihmisyyttä ja yhteiskuntaa.  

”Kirjailijanaisten ja heidän perheenjäsentensä näyttämölliset hahmot ovat yhdistelmä tutkimustietoa, henkilökohtaisia kokemuksia ja mielikuvitusta. Teatterikerrontammekin on siksi osin realistista, osin filosofista ja välillä karnevalistista”, sanoo näytelmäkirjailija-ohjaaja Tiina Puumalainen.

Kantaesitys Pienellä näyttämöllä 14.2.2024

Tutustu esitykseen ja osta liput

Puumalaisen ja lavastaja Teppo Järvisen perustama The Wild Company -teatterikollektiivi tunnetaan näyttävästä ja kokonaisvaltaisesta näyttämöestetiikastaan, eikä Kurjet tee poikkeusta.

Viisitoista vuotta yhdessä työskennelleen työparin töitä esittelevä näyttely Synnyt / Origins on esillä Teatterimuseossa 16.2.-25.8.2024.

Tutustu näyttelyyn

Ohita esitysten esittelykaruselli

Tulevia ensi-iltoja

""

Jäniksen vuosi

Arto Paasilinna ‒ Kristian Smeds
Loikkien vapauteen!
Suuri Näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Eerika Rantasen tähänastinen elämä

Juha Jokela, Kaisa Hela, Ria Kataja & Eeva Soivio
Sydämellinen kasvutarina kolmen upean näyttelijän esittämänä!
Pieni näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Angels in America

Tony Kushner
Suurteos rakkaudesta ja toivosta maailmanlopun aattona
Pieni näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Appelsiinit

Basim Kahar
Lohdun, muistojen ja särkyneiden haaveiden elegia
Maalaamosali
Tutustu ja osta lippu
""

UbuVersum

Jarry – Haikkala – Lehtinen
Esitys KAIKKIEN AIKOJEN hirmuhallitsijasta
Tekniikan museo
Tutustu ja osta lippu
""

Jälkielämä

Joel Teixeira Neves 
Keskusteluja elävien kuolleiden kanssa
Maalaamosali
Tutustu ja osta lippu