Uutinen – 2.12.2022

Lauletut laulut tarjoaa musiikillisen aikamatkan 150-vuotiaan Kansallisteatterin historiaan

""

Kansallisteatterin näyttelijöiden aloitteesta syntynyt Lauletut laulut on tunnelmallinen lauluilta ja loistava musiikillinen kunnianosoitus 150-vuotiaalle kansallisnäyttämölle.

Ilta täynnä helmiä ja harvinaista herkkua 

Kansallisteatterin musiikillinen historia on täynnä helmiä, jotka kuitenkin ovat aikojen saatossa harmillisen usein jääneet vähälle huomiolle. Nyt kulttuurihistoriallisesti arvokasta ja harvinaista herkkua on tarjolla koko illan täydeltä. Kansallisteatterin näyttelijöiden aloitteesta syntynyt Lauletut laulut on tunnelmallinen lauluilta, joka vie musiikilliselle aikamatkalle teatterin historiaan. Illan aikana kuullaan niin vanhoja tuttuja kuin harvinaisempia lauluja 1800-luvun lopulta tähän päivään: Oskar Merikannosta ja Heikki Aaltoilasta Anna-Mari Kähärään, Maija Ruuskaseen ja Jussi Tuurnaan. Lastenlaulujakaan ei ole unohdettu illan ohjelmistosta, sillä konsertissa saa ensiesityksensä suloinen Tuutulaulusikermä. Laulajia säestää huippumuusikoista koostuva Hyvät henget -orkesteri.

Hyvät henget -orkesterikuva
Kuvassa vasemmalta Riitta Keränen, Joakim Berghäll, Arto Nurmi, Tuomas Kesälä, Jussi Miettola, Janne Halonen ja Kukka Lehto. Kuva: Tuomo Manninen

Lauluja on mukana yli 120 vuoden ajalta ‒ vanhimpana Merikannon Tuulen henki, lemmen henki musiikkinäytelmästä Tukkijoella (1899) ja uusimpana Marzi Nymanin Valon alle näytelmästä Faust (2022).

Lauletut laulut -esityksen musiikillisina primus motoreina toimivat Tuomas Kesälä ja Riitta Keränen. 

”Olemme työstäneet lauluja näyttelijöiden kanssa alkuvuodesta lähtien lähes viikoittaisissa harjoituksissa. Pitkä työskentelyprosessi on ollut tarpeen, jotta materiaali saa tekeytyä rauhassa. Tietty vapaus sovituksissa ja tulkinnoissa on ollut mahdollista, sillä vanhoista lauluista ei ole ollut edes tallenteita, vain pelkkä nuotti” Riitta Keränen kuvailee. 

Idean äiteinä näyttelijät Kristiina Halttu ja Katariina Kaitue 

Esitys sai alkunsa Kansallisteatterin ensembleen kuuluvien näyttelijöiden Kristiina Haltun ja Katariina Kaitueen ajatuksesta. He muistelivat, kuinka paljon koskettavia musiikillisia aarteita Kansallisteatterin näyttämöillä on kuultu. Tältä pohjalta syntyi idea parista pienestä lauluillasta, jotka voitaisiin esittää teatterin lämpiössä. Sukellus musiikkiarkistojen uumeniin osoitti, että käsillä on paljon enemmän: Kansallisteatterin 150-vuotisjuhlakonsertin ainekset ‒ musiikkia Suomen Kansallisteatterin upeasta ja ainutkertaisesta historiasta.

Lauletut laulut -kantaesitetään Vallilan Kansallisteatterissa 10.12. Lauluilta kestää 2 tuntia 30 minuuttia sisältäen väliajan. 

Ohita esitysten esittelykaruselli

Tulevia ensi-iltoja

""

Laulujoutsen ‒ katastrofiballadi

Aurinkoteatteri ja Kansallisteatteri esittävät
Kun talous pannaan tasapainoon, ihmisarvo ei saa muodostua esteeksi.
Suuri näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Jäniksen vuosi

Arto Paasilinna ‒ Kristian Smeds
Loikkien vapauteen!
Suuri Näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Eichmann ‒ mistä yö alkaa

Stefano Massini
Esitys pahuudesta ja vastuusta
Pieni näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Eerika Rantasen tähänastinen elämä

Juha Jokela, Kaisa Hela, Ria Kataja & Eeva Soivio
Sydämellinen kasvutarina kolmen upean näyttelijän esittämänä!
Pieni näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Angels in America

Tony Kushner
Suurteos rakkaudesta ja toivosta maailmanlopun aattona
Pieni näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Hulluja satuja

Paula Norosen ja Minna Kivelän satujen pohjalta
Henna Tanskanen ‒ Helena Vierikko
Kreisiä menoa Kansallisteatterissa
Taivassali
Tutustu ja osta lippu