Uutinen – 2.10.2023

Maalaamosalin ensimmäinen kantaesitys Break! tarttuu koulumaailman kipeisiin ja ajankohtaisiin ilmiöihin

""

Kantaesityksensä 5.10 saava Break! (suom. rikkoa, hellittää, välitunti, murtua, pako) avaa Kansallisteatterin uuden Maalamosali-näyttämön. Antti Haikkalan ohjaama ja yhdessä työryhmän kanssa käsikirjoittama näyttämöteos tarkastelee nykyisen koulumaailman ilmiöitä ylikuormittuneen pedagogin näkökulmasta; se näyttää, mitä tapahtuu, kun opettaja uupuu.

Kahden ammattinäyttelijän lisäksi esiintyjinä nähdään Nuorten Kansallisteatterin 13–17-vuotiaita nuoria. Esitys on oppitunnin muotoinen ja yleisöä kevyesti osallistava. Keväällä 2024 Break! lähtee kiertueelle kouluihin.

Esityksen näkökulmahenkilönä uupunut opettaja

Break! (suom. rikkoa, hellittää, välitunti, murtua, pako) on Antti Haikkalan ohjaama ja yhdessä työryhmän kanssa kirjoittama näyttämöteos. Esityksen konseptin Haikkala on suunnitellut Kansallisteatterin Yhteisöt ja osallisuus -osaston päällikön, näyttelijä Jussi Lehtosen kanssa.  

Esitys tarkastelee koulumaailman ilmiöitä uupuneen opettajan näkökulmasta. Isot luokkaryhmät, tiiviit opetuspaketit ja hallinnolliset vastuut nakertavat opettajan keskittymistä ja huomiokykyä, muisti kuormittuu jatkuvista muutoksista. Nuori koulunkäyntiavustaja pitää parhaansa mukaan pakkaa kasassa.

Ylisuorittamisen rajoilla liikkuvat myös teini-ikäiset oppilaat. Kasvavat nuoret saavat aikuisilta kannettavakseen ristiriitaisen taakan: vain huippuarvosanat avaavat oven jatko-opintoihin, joten niihin on tähdättävä, jaksoi tai ei. Ylisuorittamisen hintalappu on kova, jos vasta toisella asteella opiskeleva uupuu ja kokee merkityksettömyyttä. Elääkin pitäisi, mutta suorittamisen lomassa ei ehdi. Näyttämöteos saakin pohtimaan, millaista esimerkkiä me aikuiset nuorille näytämme.

Esitys vie yleisön konkreettisesti koulun penkille

Break! on oppitunnin muotoinen, ja esitystila Maalaamosali on lavastettu luokkahuoneeksi. Yleisö istuu koulusta lainatuissa pulpeteissa, joiden pintaa elävöittävät kaikille koulua käyneille tutut klassikkotekstit ja piirustukset. Seinällä tikittää kello, puolapuut ja kiipeilyköydet odottavat liikuntatuntilaisia. Esitys on yleisöä kevyesti osallistava, ja intiimi esitystila tuo näyttelijät lähelle yleisöä.

Kahden ammattinäyttelijän lisäksi esiintyjinä nähdään Nuorten Kansallisteatterin 13–17-vuotiaita esiintyjiä.

Esitys on Kansallisteatterin uuden näyttämön, Maalaamosalin ensimmäinen näyttämöteos. Maalaamosali valmistui kesällä 2023 Pienen näyttämön peruskorjauksen yhteydessä. Nimensä mukaisesti Maalaamosalissa toimi aiemmin teatterin lavastemaalaamo.

Esityksen on tuottanut Kansallisteatterin Yhteisöt ja osallisuus -osasto. Se työskentelee yhdessä erilaisten yhteisöjen kanssa ja pyrkii herättämään keskustelua niiden kannalta olennaisista yhteiskunnallisista kysymyksistä. Osasto ylläpitää myös Nuorten Kansallisteatteria, joka tekee esityksiä nuorille yleisöille yhdessä nuorten kanssa.

Break! tuo syksyllä 2023 koulun teatteriin. Keväällä 2024 esitys lähtee kiertueelle vieden teatteria kouluihin.

Kantaesitys Maalaamosalissa 5.10.2023

Tutustu esitykseen lähemmin

Ohita esitysten esittelykaruselli

Tulevia ensi-iltoja

""

Jäniksen vuosi

Arto Paasilinna ‒ Kristian Smeds
Loikkien vapauteen!
Suuri Näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Eerika Rantasen tähänastinen elämä

Juha Jokela, Kaisa Hela, Ria Kataja & Eeva Soivio
Sydämellinen kasvutarina kolmen upean näyttelijän esittämänä!
Pieni näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Angels in America

Tony Kushner
Suurteos rakkaudesta ja toivosta maailmanlopun aattona
Pieni näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Appelsiinit

Basim Kahar
Lohdun, muistojen ja särkyneiden haaveiden elegia
Maalaamosali
Tutustu ja osta lippu
""

Jälkielämä

Joel Teixeira Neves 
Keskusteluja elävien kuolleiden kanssa
Maalaamosali
Tutustu ja osta lippu
""

Rakas Beti

Teatteri Totti esittää
Koko perheen tragikoominen näytelmä
Maalaamosali
Tutustu ja osta lippu