Uutinen – 14.9.2023

Odotettu Tytöille, jotka ajattelevat olevansa yksin kantaesitetään Kansallisteatterissa

""

Yhteiskuntavaikuttaja ja Kansallisteatterin kotikirjailija Ujuni Ahmedin kokemuksista kumpuava Tytöille, jotka ajattelevat olevansa yksin kantaesitetään Kansallisteatterin Suurella näyttämöllä 21.9. Satu Linnapuomin ohjaama ja dramatisoima näyttämöteos pohjautuu suurelta osin Ahmedin ja Elina Hirvosen samannimiseen teokseen (WSOY, 2022). Esitys luo omalakisen kasvutarinan, jonka kantavia teemoja ovat rohkeus, nähdyksi tuleminen ja omaan juttuun uskominen. Tytöille, jotka ajattelevat olevansa yksin puhuttelee kaikkia, jotka ovat joskus tunteneet yksinäisyyttä, häpeää ja turvattomuutta.

Rohkeus ottaa niskalenkin pelosta ja ennakkoluuloista

Ujuni Ahmed muutti kolmevuotiaana Somaliasta Suomeen. Hän kasvoi rakastavan perheen, yhteisönsä ankarien sääntöjen ja kantaväestön ennakkoluulojen ympäröimänä. Kasvupolullaan Ahmed tunsi yksinäisyyttä ja häpeää, mutta niiden vastavoimana iloa, tanssin riemua ja vankkaa sisäistä paloa muuttaa asioita. Jo koululaisena hän pohti ja kyseenalaisti vallitsevia rakenteita. Kysyi miksi, ja miksi ei.

Rohkeus otti niskalenkin pelosta, ja Ahmed ymmärsi, että asiat eivät vaikenemalla muutu. Hän päätti puhua vaikeista asioista suoraan ja niiden oikeilla nimillä. Ennakkoluulot ja turvattomuus vastassaan Ahmed ryhtyi aktiiviseen työhön tyttöjen sukuelinten silpomista sekä kunniaan liittyvää rajoittamista ja väkivaltaa vastaan. Ahmedista kasvoi palkittu yhteiskuntavaikuttaja ja yhdenvertaisen yhteiskunnan edelläkävijä.

”Minulle sanotaan usein, että olen rohkea, kun puhun vaikeista asioista. Kun pyydän muita puhumaan, sanotaan, että ”me emme ole niin rohkeita kuin sinä”. Minusta se ei ole oikein, sillä vääryyksiin puuttumisen ja ihmisoikeuksien edistämisen ei pitäisi lainkaan vaatia rohkeutta, vaan sen pitäisi olla maailman helpoin valinta”, Ujuni Ahmed toteaa.

Näyttämö täynnä suuria tunteita, vahvoja värejä ja uskoa parempaan huomiseen

Kansallisteatterin Suurella näyttämöllä kantaesitetään 21.9. Ahmedin elämäntarinasta kumpuava näyttämöteos Tytöille, jotka ajattelevat olevansa yksin. Satu Linnapuomin ohjaama ja dramatisoima näyttämöteos pohjautuu suurelta osin Ahmedin ja Elina Hirvosen samannimiseen teokseen (WSOY, 2022), mutta ottaa myös taiteellisia vapauksia ja luo aiheesta omalakisen fiktiivisen näkemyksen.

Tytöille, jotka ajattelevat olevansa yksin on tunnistettava ja samastuttava jokaiselle ulkopuolelle jättämistä, ennakkoluuloja, häpeää ja turvattomuutta kokeneelle. Vakavista ja surullisista aiheista huolimatta esitys väreilee toivoa ja uskoa parempaan huomiseen. Esitys näyttää, kuinka synkimmälläkin hetkellä löytyy joku, joka näkee juuri sinut.     

”Vaikka Tytöille, jotka ajattelevat olevansa yksin pohjautuu henkilökohtaiseen kokemukseeni, on kyseessä kuitenkin paljon isompi asia kuin vain minun tarinani. Tytöille, jotka ajattelevat olevansa yksin on pyrkimys varmistaa, että jokaisella tytöllä yhteiskunnassamme on oikeus omiin unelmiin, ajatuksiin ja koskemattomuuteen etnisestä taustasta riippumatta — ilman häpeää ja väkivallan pelkoa. Ajattelen myös, että kokemukseni häpeästä, ulkopuolisuuden tunteesta, väkivallasta ja vääränlaisuudesta ovat samaistuttavia riippumatta sukupuolesta, etnisestä tai uskonnollisesta taustasta”, Ahmed muistuttaa.

""
Emilia Neuvonen näyttelee aikuista Ujunia ja Safiya Abukar nuorta Ujunia. Kuva Tuukka Ervasti

Näyttämöllä nähdään nuoria esittävän taiteen ammattilaisia ja kokeneempia näyttelijöitä Kansallisteatterista. Näyttämöteoksen päärooli on jaettu kahdelle näyttelijälle: Safiya Abukar esittää nuorta Ujunia ja Emilia Neuvonen aikuista Ujunia. Molemmat debytoivat Kansallisteatterissa. Tinja Salmen lavastus rakentaa näyttämölle upean ja vahvan värikylläisen maailman, jonka kauneutta ja elinvoimaa täydentää tanssitaiteilija Ima Iduozeen koreografia.

”On valtava kunnia ja valtava vastuu, että saan kertoa Ujunin tarinan ‒ ja vähemmistöjen tyttöjen tarinan ‒ Kansallisteatterin näyttämöllä”, ohjaaja Satu Linnapuomi kiittää.

Kantaesitys Suurella näyttämöllä 21.9.2023

Tutustu esitykseen lähemmin

Esitystä suositellaan yli 13-vuotiaille.

Ohita esitysten esittelykaruselli

Tulevia ensi-iltoja

""

Jäniksen vuosi

Arto Paasilinna ‒ Kristian Smeds
Loikkien vapauteen!
Suuri Näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Eerika Rantasen tähänastinen elämä

Juha Jokela, Kaisa Hela, Ria Kataja & Eeva Soivio
Sydämellinen kasvutarina kolmen upean näyttelijän esittämänä!
Pieni näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Angels in America

Tony Kushner
Suurteos rakkaudesta ja toivosta maailmanlopun aattona
Pieni näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Appelsiinit

Basim Kahar
Lohdun, muistojen ja särkyneiden haaveiden elegia
Maalaamosali
Tutustu ja osta lippu
""

UbuVersum

Jarry – Haikkala – Lehtinen
Esitys KAIKKIEN AIKOJEN hirmuhallitsijasta
Tekniikan museo
Tutustu ja osta lippu
""

Jälkielämä

Joel Teixeira Neves 
Keskusteluja elävien kuolleiden kanssa
Maalaamosali
Tutustu ja osta lippu