Uutinen – 3.5.2022

Samuli Reunasen ohjaama Hamlet on karnevalistinen ja upeiden roolitöiden kirkastama kuva identiteettien valtapelistä

""

Samuli Reunasen ohjaama Hamlet on sukellus surullisen prinssin mielenkuohuihin ja karnevalistisen räiskyvä näyttämöteos identiteettien julmasta valtapelistä. Ensi-ilta Suurella näyttämöllä on 10.3.2022.

Suuri näytelmä Suurelle näyttämölle

Maailma on nyrjähtänyt, mennyt sijoiltaan.
Nuoriso on saamassa perinnökseen vain kaaosta ja valheita.
Olla vai ei? Siitä on nyt kyse.

Suurella näyttämöllä nähdään Samuli Reunasen ja kirjailija-dramaturgi Aina Bergrothin tuliterä sovitus Shakespearen ehtymättömästä mestariteoksesta, joka luotaa sukupolvelta toiselle periytyvän trauman seurauksia. Reunanen ohjasi William Shakespearen klassikkoteoksen 18 vuotta sitten Helsingin pienimmälle näyttämölle, Teatteri Jurkkaan. Nyt mittakaava on toinen ja ohjaajalle on karttunut elämänkokemusta niin teatterintekijänä kuin isänä: ”Oli kiinnostavaa nähdä, millaisen peilikuvan Hamletista nyt liki 20 vuotta myöhemmin näkee.”

Päärooleissa nähdään Olavi Uusivirta ja Fanni Noroila

Esityksen nimiroolissa nähdään Olavi Uusivirta. ”Koin lapsena hyvin hamletiaanisen avainkokemuksen. Hävittyäni isälleni shakissa iskin vimmoissani pääni puiseen pelinappulaan. Se sattui olemaan piikikäskorvainen ratsu, ja päästäni alkoi vuotaa verta. Siihen törmäykseen kiteytyy Hamletin perimmäinen ristiriita: elämä on peli, mutta haluanko minä pelata?” Uusivirta kuvaa omaa näkökulmaansa roolityöhön.

Ohjaaja Reunanen kertoo esityksen ajankohtaisuuden aukeavan erityisesti Ofelian roolin ja tilanteen ajattelemisesta: “Ofelia on nuori ihminen, joka elää voimakkaiden rooliristiriitojen paineessa.” Oman, vahvan äänensä Ofelialle antaa Fanni Noroila: ”Esityksemme pyrkii näkemään ja piirtämään esiin Ofelian kokonaisena ja kompleksisena, ennen kaikkea ihmisenä. Lukuisissa tulkinnoissa tätä ennen hän on hukkunut jo eläessään. Ofeliallakin on ääni, joka on vaikuttava – hän ei vain vaikutu tai jää kaiuksi varjoihin.”

Molemmilla pääroolien näyttelijöillä, Uusivirralla ja Noroilalla, on vahvat musiikilliset identiteetit, mikä näkyy ja kuuluu näyttämöllä. Esityksen musiikin on säveltänyt kitaravirtuoosi Timo Kämäräinen, joka myös esiintyy Hamletin uskollisen ystävän Horation roolissa.

Katso video Samuli Reunasen haastattelusta.

Tutustu teokseen lähemmin esityssivulta.

Ohita esitysten esittelykaruselli

Poimintoja syksyn 2022 ensi-illoista

""

Ensimmäinen tasavalta

Esa Leskinen
K. J. Ståhlberg ja taistelu suomalaisesta demokratiasta
Suuri näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Ronja, ryövärintytär

Astrid Lindgren
Tervetuloa seikkailujen näyttämölle!
Suuri näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Tritonus

Kjell Westö
Tarina saaristosta, yksinäisyydestä ja musiikista
Vallilan Kansallisteatteri
Tutustu ja osta lippu
""

Korhosen muotokuva

Vaurioteatteri esittää
Groteski tuhokuvaelma ja hirmu hieno rakkaustarina
Omapohja
Tutustu ja osta lippu
""

GÄNG ‒ opastettu kaupunkikierros

Joel Teixeira Neves ja työryhmä
Matka Helsingin ytimeen nuorten silmin
Helsingin kaupunkitila
Tutustu ja osta lippu