Uutinen – 5.5.2023

Suomen Tiedeakatemiain toista kertaa jaettava Risto Pelkonen -ihmisoikeuspalkinto on myönnetty Suomen Kansallisteatterille

""

Suomen Tiedeakatemiain toista kertaa jaettava Risto Pelkonen -ihmisoikeuspalkinto myönnettiin Suomen Kansallisteatterille 4.5.2023. Palkinnon vastaanotti teatterin pääjohtaja Mika Myllyaho.

Palkitsemisperusteena Juha Jokelan Dosentit-näyttämöteos

Syyskuussa 2021 Suomen Kansallisteatterissa nähtiin Juha Jokelan teatterille kirjoittaman Dosentit-näytelmän kantaesitys. Tiedeakatemiain ihmisoikeuskomitea palkitsee teatterin tästä teosta. Yliopistolaisten keskuudessa näytelmä on koettu ansiokkaana puheenvuorona tieteen, akateemisen vapauden ja yliopiston henkilöstön työhyvinvoinnin puolesta. Kyseessä on ensimmäinen lähes 400 vuotiaasta suomalaisesta yliopistolaitoksesta kertova näytelmä. Jo oli aikakin! Teon historiallisuuttakin tärkeämpää on kuitenkin näytelmän sisältö. Se paneutuu yliopistolaisten arkea kuormittaviin ilmiöihin taiteen tarkkuudella ja voimalla. Näytelmä kertoo yksittäisen tutkijan näkökulmasta, mitä tapahtuu, kun tieteellistä työtä ei arvosteta, jos siitä tulee sosiaalisessa mediassa pilkan kohde tai jos sen tekemisen ehdot tulevat tieteen ulkopuolelta, liike-elämästä autonomisen tiedeyhteisön sijasta.

""
Dosentit-rooleissa nähtiin mm. Hannu-Pekka Björkman, Tommi Korpela ja Ria Kataja. Kuva Katri Naukkarinen
Ohita esitysten esittelykaruselli

Kevään 2024 ensi-iltoja

""

Laulujoutsen ‒ katastrofiballadi

Aurinkoteatteri ja Kansallisteatteri esittävät
Kun talous pannaan tasapainoon, ihmisarvo ei saa muodostua esteeksi.
Suuri näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Eichmann ‒ mistä yö alkaa

Stefano Massini
Esitys pahuudesta ja vastuusta
Pieni näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Hulluja satuja

Paula Norosen ja Minna Kivelän satujen pohjalta
Henna Tanskanen ‒ Helena Vierikko
Kreisiä menoa Kansallisteatterissa
Taivassali
Tutustu ja osta lippu