Uutinen – 5.5.2023

Suomen Tiedeakatemiain toista kertaa jaettava Risto Pelkonen -ihmisoikeuspalkinto on myönnetty Suomen Kansallisteatterille

""

Suomen Tiedeakatemiain toista kertaa jaettava Risto Pelkonen -ihmisoikeuspalkinto myönnettiin Suomen Kansallisteatterille 4.5.2023. Palkinnon vastaanotti teatterin pääjohtaja Mika Myllyaho.

Palkitsemisperusteena Juha Jokelan Dosentit-näyttämöteos

Syyskuussa 2021 Suomen Kansallisteatterissa nähtiin Juha Jokelan teatterille kirjoittaman Dosentit-näytelmän kantaesitys. Tiedeakatemiain ihmisoikeuskomitea palkitsee teatterin tästä teosta. Yliopistolaisten keskuudessa näytelmä on koettu ansiokkaana puheenvuorona tieteen, akateemisen vapauden ja yliopiston henkilöstön työhyvinvoinnin puolesta. Kyseessä on ensimmäinen lähes 400 vuotiaasta suomalaisesta yliopistolaitoksesta kertova näytelmä. Jo oli aikakin! Teon historiallisuuttakin tärkeämpää on kuitenkin näytelmän sisältö. Se paneutuu yliopistolaisten arkea kuormittaviin ilmiöihin taiteen tarkkuudella ja voimalla. Näytelmä kertoo yksittäisen tutkijan näkökulmasta, mitä tapahtuu, kun tieteellistä työtä ei arvosteta, jos siitä tulee sosiaalisessa mediassa pilkan kohde tai jos sen tekemisen ehdot tulevat tieteen ulkopuolelta, liike-elämästä autonomisen tiedeyhteisön sijasta.

""
Dosentit-rooleissa nähtiin mm. Hannu-Pekka Björkman, Tommi Korpela ja Ria Kataja. Kuva Katri Naukkarinen
Ohita esitysten esittelykaruselli

Syksyn 2023 ensi-iltoja

""

Tytöille, jotka ajattelevat olevansa yksin

Ujuni Ahmed – Elina Hirvonen
Esitys rohkeudesta ja nähdyksi tulemisesta
Suuri näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Juhlat ‒ ja elämä siinä sivussa

Kirsi Porkka – Marina Meinander
Komedia loputtomista ruuhkavuosista
Suuri näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Europeana

Patrik Ouředník – Minna Leino
Johdatus Euroopan absurdiin vuosisataan
Pieni näyttämö
Tutustu ja osta lippu