Uutinen – 4.11.2022

Akse Pettersson ja Linda Wallgren kotiohjaajiksi Kansallisteatteriin vuonna 2024

""

Kansallisteatteri saa kaksi kotiohjaajaa, kun Akse Pettersson ja Linda Wallgren aloittavat kotiohjaajina vuonna 2024. Kotiohjaajakautensa aikana Pettersson ja Wallgren ohjaavat molemmat kolme itse valitsemaansa teosta, jotka nähdään Kansallisteatterin näyttämöillä.

Suomen Kansallisteatteri saa vuonna 2024 kaksi kotiohjaajaa, kun Linda Wallgren ja Akse Pettersson liittyvät Kansallisteatterin joukkoihin. Molemmat ovat luoneet merkittävää uraa esittävän taiteen saralla sekä teatteriohjaajina että taiteellisina johtajina.

”On todella hienoa saada Linda ja Akse Kansallisteatteriin. Molemmat tekevät hienoa työtä ja tuovat tullessaan uutta ajattelutapaa”, Kansallisteatterin pääjohtaja Mika Myllyaho iloitsee.

Linda Wallgren – monipuolinen taiteen tekijä

Linda Wallgren on valmistunut Taideyliopiston Teatterikorkeakoulusta teatteritaiteen maisteriksi vuonna 2014. Taiteen tekijänä Linda Wallgren on kunnianhimoinen ja monialainen ja hän on tehnyt erilaisia esittävän taiteen produktioita Helsingin lisäksi ympäri Suomen. Vuosina 2016-2020 Wallgren toimi Teatteri Vanhan Jukon taiteellisena johtajana. Lisäksi hän on kirjoittanut näytelmiä ja sovituksia, ohjannut kuunnelmia sekä tehnyt käännöstöitä.

”Iloitsen suuresti tällaisesta mahdollisuudesta saada syventää ja haastaa taiteellista ajatteluani kiinnostavan ensemblen kanssa Kansallisteatterin kaltaisen kulttuurimonumentin puitteissa. Uskon vastavuoroisesti voivani myös itse tuoda taloon uusia tulokulmia ja tekemisen tapoja oman taiteeni ja ajatteluni kautta”, Linda Wallgren kommentoi.

Wallgrenin kiiteltyjä ohjaustöitä on nähty Kansallisteatterin näyttämöillä jo aiemminkin. Helmikuussa 2022 kantaesitettiin Suurella näyttämöllä hänen ohjaamansa Aleksis Kivi -näyttämöteos, joka palkittiin syyskuussa tiedonjulkistamisen valtionpalkinnolla. Palkittu teatteriteos syntyi Kansallisteatterin, Red Nose Companyn ja Avanti! -kamariorkesterin yhteistyönä. Vuonna 2014 Wallgren ohjasi Rakkaalleni-teoksen Kansallisteatterissa.

Akse Pettersson – keskustelua herättäneiden teosten tekijä

Akse Pettersson valmistui teatteritaiteen maisteriksi Taideyliopiston Teatterikorkeakoulusta 2011. Hän on luonut näyttämöteoksia niin Suomessa kuin ulkomailla ja vuosina 2013-2021 hän työskenteli Teatteri Takomon taiteellisena johtajana. Pettersson tunnetaan mielikuvituksellisesta näyttämökielestään, jonka hän tuo niin itse kirjoittamiinsa kuin sovittamiinsa teoksiin.  

“On jännittävä ja ainutlaatuinen mahdollisuus saada luoda teossarja Kansallisteatteriin, ja uskon voivani löytää uusia tasoja taiteeseeni tämän yhteistyön kautta. Kansallisteatterilla on mahtava henkilökunta ja henki ja olen iloinen saadessani olla osa sitä. Odotan innoissani, mitä meillä on toisillemme annettavana”, Akse Pettersson sanoo.

Petterssonin luomista näyttämöteoksista muun muassa Q-teatterissa esitetyt Kaspar Hauser (2014) ja Arki ja Kauhu (2018) herättivät poikkeuksellisen runsasta keskustelua ja nousivat teatteri-ilmiöiksi. Yksi viime vuoden teatteritapauksia oli E. L. Karhun kirjoittama ja Petterssonin ohjaama Eriopis. Pettersson on ollut vastikään ajankohtainen suuren suosion saavuttaneella Jäähyväiset Kahvihuoneelle -teoksellaan, joka vierailee Kansallisteatterissa vuoden 2024 aikana.

Ohita esitysten esittelykaruselli

Kevään 2024 ensi-iltoja

""

Laulujoutsen ‒ katastrofiballadi

Aurinkoteatteri ja Kansallisteatteri esittävät
Kun talous pannaan tasapainoon, ihmisarvo ei saa muodostua esteeksi.
Suuri näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Kurjet

Tiina Puumalainen – Hanna Suutela
He elivät kirjoittaakseen (ja kirjoittivat elääkseen)
Pieni näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Hulluja satuja

Paula Norosen ja Minna Kivelän satujen pohjalta
Henna Tanskanen ‒ Helena Vierikko
Kreisiä menoa Kansallisteatterissa
Taivassali
Tutustu ja osta lippu