Uutinen – 3.5.2022

Kansallisteatterin alkusyksyn ohjelmisto on julkistettu – ensi-iltoina Ensimmäinen tasavalta ja Tritonus

""

Juhlavuottaan viettävän Kansallisteatterin ohjelmisto on elämyksellinen kattaus tuoreita näkökulmia, historiaa ja musiikkia. Suurella näyttämöllä kantaesitetään Esa Leskisen käsikirjoittama ja ohjaama Kansallisteatterin 150-vuotisjuhlanäytelmä Ensimmäinen tasavalta. Poliittinen trilleri pureutuu modernilla tavalla suomalaisen demokratian syntyhistoriaan. Vallilan Kansallisteatterissa kantaesitetään Johanna Freundlichin ohjaama ja Kjell Westön romaaniin pohjaava, Tritonus, joka avaa ikkunan itseään etsivien ihmisten elämään. Omapohjan uutuutena nähdään Harold Pinterin tiivistunnelmainen moderni klassikko Ruokahissi.

Kansallisteatterin alkusyksyn lippujen myynti käynnistyy torstaina 21.4. Ensi-iltateosten lisäksi ohjelmistossa jatkavat keväällä ensi-iltansa saaneet Hamlet, Sanantuoja ja Faust sekä yleisön suosikkiesitykset Pintaremontti ja Kampaamo. Suurella näyttämöllä nähdään myös kuusi Helsingin Sanomien tuottamaa elävän journalismin Musta laatikko -esitystä.

150-vuotisjuhlanäytelmä Ensimmäinen tasavalta – salaliittoja, terroria, ääriryhmien vallankumousaikeita

Kansallisteatterin pääohjaaja Esa Leskisen kirjoittama ja ohjaama Ensimmäinen tasavalta on kertomus siitä, kuinka tsaarin vallan alla viruvasta, Euroopan takapajuisimmasta sääty-yhteiskunnasta muotoutui demokraattinen, moniäänisyyttä ja oikeusvaltioperiaatetta kunnioittava Suomi. Musiikkipitoinen dokumenttiesitys on eeppisten mittasuhteiden draama, joka kattaa yli puoli vuosisataa suomalaista historiaa.

”Esitys perustuu kokonaisuudessaan autenttisiin lähteisiin, kuten muistiinpanoihin, päiväkirjoihin, kirjeisiin ja aikalaiskuvauksiin. Halusin näyttää, kuinka hiuskarvan varassa arkisina itsestäänselvyyksinä pitämämme asiat ovat voineet olla”, käsikirjoittaja-ohjaaja Esa Leskinen valottaa.

Esityksen näkökulmahenkilönä on Suomen ensimmäinen presidentti ja tasavaltaisen hallitusmuodon luoja Kaarlo Juho Ståhlberg (1865‒1952), jonka kuolemasta tulee tänä syksynä kuluneeksi 70 vuotta. Ståhlbergin roolissa esiintyy loistava Vesa Vierikko, jonka lisäksi näyttämön kansoittavat kotimaisen historian henkilöt valovoimaisten näyttelijöiden upeasti tulkitsemina.

Kjell Westön romaaniin pohjaava Tritonus ammentaa musiikin maailmasta

Johanna Freundlichin ohjaama ja Michael Baranin dramatisoima Tritonus tuo Kjell Westön samannimisen romaanin (Otava, 2020) Vallilan Kansallisteatteriin vaikuttavana näyttämöteoksena. Se kertoo musiikista, menetyksistä ja ulkopuolisuudesta mutta myös ystävyyden ja yhteisön merkityksestä yhä arvaamattomammaksi muuttuneessa nykytodellisuudessa. Tritonuksen runsas musiikillinen maailma vie Gustav Mahlerin sinfonioista The Waterboysin Fisherman’s Bluesiin. Osa esityksen musiikista kuullaan näyttelijöiden soittamana.

Ruokahissi vihjailee ja sekoittaa pakkaa

Nobel-palkitun Harold Pinterin (1930–2008) Ruokahissi (The Dumb Waiter, 1957) on moderni näytelmäklassikko, johon tiivistyy monia tekijänsä tuotannon luonteenomaisia piirteitä: selittämättömällä tavalla uhkaava tunnelma, lyhytsanainen ja vihjaileva dialogi sekä katkonaisesti toistensa ohi kommunikoivat, omassa todellisuudessaan elävät ihmiset. Vesa Vierikon terävä ohjaustyö vie katsojat 1950–60-lukujen taitekohtaan, nimettömälle paikkakunnalle Englantiin. Tiivistunnelmaisen ja kompaktin esityksen näyttelijöinä nähdään Santeri Kinnunen ja Esa-Matti Long kuin heitä varten räätälöidyissä rooleissa.

Ohita esitysten esittelykaruselli

Tulevia ensi-iltoja 2023

""

Varamiehet / Varumehed

Andra Teede
Haikea komedia virolaisista vierastyöläisistä
Suuri näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Pentti Linkola – kaltaisemme?

Eeva Putro ‒ Atro Kahiluoto
Yrityksiä ymmärtää ihmistä, joka rakasti enemmän lintuja kuin lajitovereitaan
Vallilan Kansallisteatteri
Tutustu ja osta lippu
""

Tytöille, jotka ajattelevat olevansa yksin

Ujuni Ahmed – Elina Hirvonen
Esitys rohkeudesta ja nähdyksi tulemisesta
Suuri näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Rakkaus kenkälaatikossa

Teatteri Totti esittää Jaana Tiaisen näytelmän
Koskettava esitys vaietusta aiheesta
Omapohja
Tutustu ja osta lippu