Uutinen – 2.11.2023

Kansallisteatterin alkuvuoden ohjelmistossa vahvoja tarinoita yhteiskunnan kipupisteistä ja inhimillisistä kohtaloista

""

Kansallisteatterin alkuvuoden lipunmyynti on avattu, ja ohjelmistossa nähdään kolme kotimaista kantaesitystä. Kirjailija Sofi Oksasen uutuusnäytelmä, Mansikkapaikka, kantaesitetään Suurella näyttämöllä 6.3. Mika Myllyahon ohjaamassa trillerimäisessä draamassa psykiatriseen hoitoon pakotetun nuoren miehen ja ulkomailta tulleiden marjanpoimijoiden tarinat valottavat, millaiset vaarat uhkaavat ihmisen vapautta ja oikeuksia nykymaailmassa.

Pienellä näyttämöllä ystävänpäivänä kantaesityksensä saava Kurjet kertoo rohkeiden ja periksiantamattomien kirjailijasisarusten, Helmi ja Aune Krohnin sekä Aino Kallaksen, tarinan. Tutkimuskirjallisuudesta inspiroituneen esityksen ovat kirjoittaneet Tiina Puumalainen ja Hanna Suutela. Puumalainen myös ohjaa näyttämöteoksen.

Sarvivälke käsittelee itsetuhoisia ajatuksia nuoren naisen näkökulmasta. Arda Yildirimin kirjoittama ja Ida Kronholmin ohjaama esitys nähdään Omapohjassa 9.3.

Sofi Oksasen Mansikkapaikka on trillerimäisten käänteiden draama

Kansainvälisesti tunnetun ja palkitun kirjailija Sofi Oksasen uutuusnäytelmä Mansikkapaikka kantaesitetään Kansallisteatterin Suurella näyttämöllä maaliskuussa. Oksasen viiltävän ajankohtaisen tekstin näyttämölle ohjaa Mika Myllyaho.

Mansikkapaikka kuvaa ihmisiä vihamielisten ideologioiden pelinappuloina ja alleviivaa, että pahuuden voimat eivät vaikuta vain jossakin epämääräisessä kaukaisuudessa, vaan arkipäivässämme. Mansikkapaikka on trillerimäisten käänteiden draama, joka käsittelee vapautta ja sen riistämistä psykiatriseen hoitoon pakotetun nuoren miehen ja ulkomailta Suomeen töihin tulleiden marjanpoimijoiden kautta. Kantaesitys Suurella näyttämöllä 6.3.

Lue lisää

Kurjet on kunnianosoitus Krohnin suvun kirjailijanaisille

Tiina Puumalaisen ja Hanna Suutelan kirjoittama Kurjet kertoo 1930-luvun Suomeen sijoittuvan kauniin ja kiehtovan tarinan Krohnin laajaan sivistyssukuun kuuluvista kirjailijasisaruksista, Helmi ja Aune Krohnista sekä Aino Kallaksesta. Sisaruksia yhdistää kirjoittamisen vimma, ja heidän käsissään syntyy kaunokirjallisuutta, toimitettuja tekstejä sekä – teoksia, jotka yhä edelleen puhuttelevat uusia lukijoita. Elämä ei ole aina kevyttä, mutta heitä kannattelee luovuuden vahva palo ja halu edistää suomalaista kulttuuria.

""

Lahjakkuus, rohkeus, periksiantamattomuus ja sivistys yhdistivät Krohnin kirjoittavia naisia – prinsiipit, joilla yhä tänäkin päivänä voidaan muuttaa maailmaa. Tutkimuskirjallisuudesta inspiroituneen Kurjet-esityksen ohjaa Tiina Puumalainen. Kantaesitys Pienellä näyttämöllä 14.2.2024

Lue lisää

Sarvivälke pohtii olemisen sietämättömyyttä

Kirjailija, toimittaja ja kriitikko Arda Yildirimin kirjoittama Sarvivälke sukeltaa nuoren naisen elämään ja pään sisään. Monologinäytelmä pohtii itsetuhoisia ajatuksia ja olemassaolon mielekkyyttä ‒ vaiettuja aiheita, jotka ovat todellisuutta liian monille. Surullisesta pohjavireestään huolimatta näytelmä soljuu kevyenä ja toiveikkaan hymykareen saattamana.

""

Näyttämöllä nähdään Teatterikoulusta hiljattain valmistunut näyttelijä Milla Kaitalahti sekä muusikko Iida Hägglund. Kantaesitys Omapohjassa 9.3.

Esitystä suositellaan yli 13-vuotiaille. Sisältövaroitus: esityksessä käsitellään itsemurhaa sekä itsetuhoisia ajatuksia.

Lue lisää

Loppukevään ohjelmistoa

Lisää kevätkauden 2024 ohjelmiston lippuja avataan myyntiin vielä loppuvuoden aikana.

Aurinkoteatteri esittää:
Juha Mustanoja

Laulujoutsen

Ohjaus Juha Mustanoja
Suurella näyttämöllä 17.4.–8.5.

Marianella Morena

Metsä Furiosa

Ohjaus Marianella Morena
Taivassalissa 5.3.–23.3.

Paula Norosen ja Minna Kivelän tuotannon pohjalta  
Henna Tanskanen – Helena Vierikko

Hulluja satuja

Taivassalissa 24.4.–14.5.

Ohita esitysten esittelykaruselli

Tulevia ensi-iltoja

""

Jäniksen vuosi

Arto Paasilinna ‒ Kristian Smeds
Loikkien vapauteen!
Suuri Näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Eerika Rantasen tähänastinen elämä

Juha Jokela, Kaisa Hela, Ria Kataja & Eeva Soivio
Sydämellinen kasvutarina kolmen upean näyttelijän esittämänä!
Pieni näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Angels in America

Tony Kushner
Suurteos rakkaudesta ja toivosta maailmanlopun aattona
Pieni näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Appelsiinit

Basim Kahar
Lohdun, muistojen ja särkyneiden haaveiden elegia
Maalaamosali
Tutustu ja osta lippu
""

UbuVersum

Jarry – Haikkala – Lehtinen
Esitys KAIKKIEN AIKOJEN hirmuhallitsijasta
Tekniikan museo
Tutustu ja osta lippu
""

Jälkielämä

Joel Teixeira Neves 
Keskusteluja elävien kuolleiden kanssa
Maalaamosali
Tutustu ja osta lippu