Uutinen – 9.11.2023

Kiertuenäyttämö lähtee koulukotikiertueelle marraskuussa 2023

""

Kansallisteatterin Kiertuenäyttämön koulukotikiertue alkaa 2.11. ja jatkuu 23.11. asti.

Kaikkien Valtion koulukotien asukkaat Kouvolassa, Limingalla, Mikkelissä, Pietarsaaressa ja Vihdissä näkevät Pyöreä totuus -esityksen, jonka jälkeen esityksen teemoja käsitellään pedagogin ohjaamassa työpajassa. Esitystilanne ja työpajahetki joustavat asukkaiden tunteiden ja mielenmaiseman mukaan.

Pyöreä totuus on näyttelijä Jarno Hyökyvaaran kirjoittama ja esittämä omaelämänkerrallinen teos, joka käsittelee työpaikkakiusaamista, alistamista ja vallan väärinkäyttöä. Vaikeuksista huolimatta esitys näyttää, kuinka unelmia kannattaa vaalia ja tavoitella. Hyökyvaara on aiemmalta ammatiltaan jalkapalloilija, ja hän on itse kokenut aiemmassa työyhteisössään kiusaamista ja syrjintää. Näyttelijäksi vuonna 2018 valmistunut Hyökyvaara on kirjoittanut Pyöreä totuus -esityksen Lappeenrannan kaupungin teatteriin vuonna 2021. Teatterinäyttämöiden lisäksi hän on esittänyt sitä myös kouluissa, yhteensä yli 30 kertaa.

"On taianomaista, kuinka kipeitä asioita taiteen kautta voi käsitellä. Esitykseni tärkein viesti on se, että huolistaan voi aina puhua, ja jo se helpottaa oloa. Nuoret ovat poimineet tämän ajatuksen taitavasti", Hyökyvaara kertoo.

Esityksen jälkeen näyttelijä ja teatteripedagogi Mirjami Heikkinen vetää nuorille työpajan, jossa nuoret saavat käsitellä esityksen teemoja itselleen sopivalla tavalla. Heikkinen on vaikuttunut koulukodeissa vallitsevasta tunnelmasta ja henkilökunnasta.

"Koulukodit sijaitsevat rauhoittavilla paikoilla luonnon äärellä, ja henkilökunta on läsnä juuri nuoria varten. Nimet ja erityisruokavaliot muistetaan. Haavoitetuille nuorille jo se on iso rakkaudenosoitus", Heikkinen sanoo.

Kansallisteatterin Kiertuenäyttämön missiona on viedä teatteriesityksiä paikkoihin, joista muuten on vaikeampi lähteä taiteen äärelle. Koulukotikiertueet on toteutettu yhdessä THL:n kanssa.

Tutustu Pyöreä totuus -esitykseen

Ohita esitysten esittelykaruselli

Tulevia ensi-iltoja

""

Jäniksen vuosi

Arto Paasilinna ‒ Kristian Smeds
Loikkien vapauteen!
Suuri Näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Eerika Rantasen tähänastinen elämä

Juha Jokela, Kaisa Hela, Ria Kataja & Eeva Soivio
Sydämellinen kasvutarina kolmen upean näyttelijän esittämänä!
Pieni näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Angels in America

Tony Kushner
Suurteos rakkaudesta ja toivosta maailmanlopun aattona
Pieni näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Appelsiinit

Basim Kahar
Lohdun, muistojen ja särkyneiden haaveiden elegia
Maalaamosali
Tutustu ja osta lippu
""

Jälkielämä

Joel Teixeira Neves 
Keskusteluja elävien kuolleiden kanssa
Maalaamosali
Tutustu ja osta lippu
""

Rakas Beti

Teatteri Totti esittää
Koko perheen tragikoominen näytelmä
Maalaamosali
Tutustu ja osta lippu