Uutinen – 9.11.2023

Kiertuenäyttämö lähtee koulukotikiertueelle marraskuussa 2023

""

Kansallisteatterin Kiertuenäyttämön koulukotikiertue alkaa 2.11. ja jatkuu 23.11. asti.

Kaikkien Valtion koulukotien asukkaat Kouvolassa, Limingalla, Mikkelissä, Pietarsaaressa ja Vihdissä näkevät Pyöreä totuus -esityksen, jonka jälkeen esityksen teemoja käsitellään pedagogin ohjaamassa työpajassa. Esitystilanne ja työpajahetki joustavat asukkaiden tunteiden ja mielenmaiseman mukaan.

Pyöreä totuus on näyttelijä Jarno Hyökyvaaran kirjoittama ja esittämä omaelämänkerrallinen teos, joka käsittelee työpaikkakiusaamista, alistamista ja vallan väärinkäyttöä. Vaikeuksista huolimatta esitys näyttää, kuinka unelmia kannattaa vaalia ja tavoitella. Hyökyvaara on aiemmalta ammatiltaan jalkapalloilija, ja hän on itse kokenut aiemmassa työyhteisössään kiusaamista ja syrjintää. Näyttelijäksi vuonna 2018 valmistunut Hyökyvaara on kirjoittanut Pyöreä totuus -esityksen Lappeenrannan kaupungin teatteriin vuonna 2021. Teatterinäyttämöiden lisäksi hän on esittänyt sitä myös kouluissa, yhteensä yli 30 kertaa.

"On taianomaista, kuinka kipeitä asioita taiteen kautta voi käsitellä. Esitykseni tärkein viesti on se, että huolistaan voi aina puhua, ja jo se helpottaa oloa. Nuoret ovat poimineet tämän ajatuksen taitavasti", Hyökyvaara kertoo.

Esityksen jälkeen näyttelijä ja teatteripedagogi Mirjami Heikkinen vetää nuorille työpajan, jossa nuoret saavat käsitellä esityksen teemoja itselleen sopivalla tavalla. Heikkinen on vaikuttunut koulukodeissa vallitsevasta tunnelmasta ja henkilökunnasta.

"Koulukodit sijaitsevat rauhoittavilla paikoilla luonnon äärellä, ja henkilökunta on läsnä juuri nuoria varten. Nimet ja erityisruokavaliot muistetaan. Haavoitetuille nuorille jo se on iso rakkaudenosoitus", Heikkinen sanoo.

Kansallisteatterin Kiertuenäyttämön missiona on viedä teatteriesityksiä paikkoihin, joista muuten on vaikeampi lähteä taiteen äärelle. Koulukotikiertueet on toteutettu yhdessä THL:n kanssa.

Tutustu Pyöreä totuus -esitykseen

Ohita esitysten esittelykaruselli

Kevään 2024 ensi-iltoja

""

Laulujoutsen ‒ katastrofiballadi

Aurinkoteatteri ja Kansallisteatteri esittävät
Kun talous pannaan tasapainoon, ihmisarvo ei saa muodostua esteeksi.
Suuri näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Kurjet

Tiina Puumalainen – Hanna Suutela
He elivät kirjoittaakseen (ja kirjoittivat elääkseen)
Pieni näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Karlos Karvanaama ja erikoisten eläinten hullunkurinen sirkus

Race Horse Company
Sirkuksen taikaa leikki-ikäisille
Maalaamosali
Tutustu ja osta lippu