Uutinen – 12.9.2022

Kjell Westön romaaniin pohjaava Tritonus kantaesitetään Vallilan Kansallisteatterissa

Janne Reinikainen ja Timo Tuominen näyttämöllä

Kjell Westön Tritonus-romaaniin pohjaava näyttämöteos avaa Vallilan Kansallisteatterin ensi-iltakauden 14.9.2022. Saaristoon sijoittuvan Tritonuksen teemoja ovat yksinäisyys, ystävyys ja yhteisöllisyys. Tritonus-näyttämöteos on Johanna Freundlichin ohjaama ja Michael Baranin dramatisoima. Pääosia näyttelevät Kansallisteatterin ensembleen kuuluvat Janne Reinikainen ja Timo Tuominen. Osa musiikintäyteisen esityksen musiikista kuullaan näyttelijöiden soittamana.

Nyt vaikuttavana näyttämöteoksena nähtävä Tritonus kertoo musiikista, menetyksistä ja ulkopuolisuudesta mutta myös ystävyyden ja yhteisön merkityksestä yhä arvaamattomammaksi muuttuneessa nykytodellisuudessa.

“Intervalli eli kahden sävelen välimatka ja jännite on kuin draaman ydin pähkinänkuoressa. Tritonus-sana kuvaa jännitteistä kahden sävelen väliä, ja tässä tarinassa noita vastakkaisuuksia edustavat niin ihmiset henkilökohtaisine kamppailuineen kuin yhteisöt laajemmin. Tämä on kertomus sisäisestä ja ulkoisesta dissonanssista ja sen kestämisestä epävakaassa maailmassa”, Johanna Freundlich kuvailee.

Musiikista ammentava Tritonus on Kjell Westön kolmas kantaesitys Kansallisteatterissa

Tritonuksen runsas musiikillinen maailma vie Gustav Mahlerin sinfonioista The Waterboysin Fisherman’s Bluesiin. Osa esityksen musiikista kuullaan näyttelijöiden soittamana.

Tritonuksen bändi soittaa näyttämöllä

Monien kiitettyjen teatteriesitysten tekijät Baran ja Freundlich tehneet töitä myös klassisen musiikin, ja varsinkin oopperan parissa. Kansallisteatterissa on nähty aiemmin kaksi Westön romaaneihin perustuvaa menestysesitystä: Kangastus 38 (2017) ja Rikinkeltainen taivas (2019).

Kuvat Tommi Mattila

Ohita esitysten esittelykaruselli

Syksy 2022 Suurella näyttämöllä

""

Ensimmäinen tasavalta

Esa Leskinen
K. J. Ståhlberg ja taistelu suomalaisesta demokratiasta
Suuri näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Sanantuoja

Caryl Churchill
Kaksi näytelmää: Surma ja Sanantuoja
Suuri näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Ronja, ryövärintytär

Astrid Lindgren
Tervetuloa seikkailujen näyttämölle!
Suuri näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Jukka Puotila -show 2022

Jukka Puotila — Taina West
Viidentoista vuoden putki jatkuu!
Suuri Näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Timo Tuominen avec Jacques Brel spécial

Väkeviä Jacques Brel -tulkintoja
Suuri näyttämö
Tutustu ja osta lippu