Uutinen – 12.9.2022

Kjell Westön romaaniin pohjaava Tritonus kantaesitetään Vallilan Kansallisteatterissa

Janne Reinikainen ja Timo Tuominen näyttämöllä

Kjell Westön Tritonus-romaaniin pohjaava näyttämöteos avaa Vallilan Kansallisteatterin ensi-iltakauden 14.9.2022. Saaristoon sijoittuvan Tritonuksen teemoja ovat yksinäisyys, ystävyys ja yhteisöllisyys. Tritonus-näyttämöteos on Johanna Freundlichin ohjaama ja Michael Baranin dramatisoima. Pääosia näyttelevät Kansallisteatterin ensembleen kuuluvat Janne Reinikainen ja Timo Tuominen. Osa musiikintäyteisen esityksen musiikista kuullaan näyttelijöiden soittamana.

Nyt vaikuttavana näyttämöteoksena nähtävä Tritonus kertoo musiikista, menetyksistä ja ulkopuolisuudesta mutta myös ystävyyden ja yhteisön merkityksestä yhä arvaamattomammaksi muuttuneessa nykytodellisuudessa.

“Intervalli eli kahden sävelen välimatka ja jännite on kuin draaman ydin pähkinänkuoressa. Tritonus-sana kuvaa jännitteistä kahden sävelen väliä, ja tässä tarinassa noita vastakkaisuuksia edustavat niin ihmiset henkilökohtaisine kamppailuineen kuin yhteisöt laajemmin. Tämä on kertomus sisäisestä ja ulkoisesta dissonanssista ja sen kestämisestä epävakaassa maailmassa”, Johanna Freundlich kuvailee.

Musiikista ammentava Tritonus on Kjell Westön kolmas kantaesitys Kansallisteatterissa

Tritonuksen runsas musiikillinen maailma vie Gustav Mahlerin sinfonioista The Waterboysin Fisherman’s Bluesiin. Osa esityksen musiikista kuullaan näyttelijöiden soittamana.

Tritonuksen bändi soittaa näyttämöllä

Monien kiitettyjen teatteriesitysten tekijät Baran ja Freundlich tehneet töitä myös klassisen musiikin, ja varsinkin oopperan parissa. Kansallisteatterissa on nähty aiemmin kaksi Westön romaaneihin perustuvaa menestysesitystä: Kangastus 38 (2017) ja Rikinkeltainen taivas (2019).

Kuvat Tommi Mattila

Ohita esitysten esittelykaruselli

Tulevia ensi-iltoja 2023

""

Varamiehet / Varumehed

Andra Teede
Haikea komedia virolaisista vierastyöläisistä
Suuri näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Pentti Linkola – kaltaisemme?

Eeva Putro ‒ Atro Kahiluoto
Yrityksiä ymmärtää ihmistä, joka rakasti enemmän lintuja kuin lajitovereitaan
Vallilan Kansallisteatteri
Tutustu ja osta lippu
""

Tytöille, jotka ajattelevat olevansa yksin

Ujuni Ahmed – Elina Hirvonen
Esitys rohkeudesta ja nähdyksi tulemisesta
Suuri näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Rakkaus kenkälaatikossa

Teatteri Totti esittää Jaana Tiaisen näytelmän
Koskettava esitys vaietusta aiheesta
Omapohja
Tutustu ja osta lippu