Uutinen – 14.11.2022

Laura Ruohosen absurdi komedia Sultanaatti kantaesitetään Vallilan Kansallisteatterissa 23.11.

""

Laura Ruohosen kirjoittama ja ohjaama Sultanaatti on hauska ja hirvittävä aikuisten satu vallasta ja sukupuolista. Sen historiallisena polttopisteenä toimii sulttaani Suleiman I Suuren tarunhohtoinen aikakausi (1520-1566). Päärooleissa esiintyvät Kansallisteatterin ensembleen kuuluva Marja Salo sekä vieraileva näyttelijä Paavo Kinnunen. Riikka Talvitie on säveltänyt teoksen alkuperäismusiikin.

Vallilan Kansallisteatterissa 23.11.2022 kantaesitettävä Sultanaatti juhlistaa Suomen arvostetuimpiin ja kansainvälisesti tunnetuimpiin näytelmäkirjailijoihin lukeutuvan Ruohosen kolmekymmentävuotista taiteilijauraa.

Sultanaatti – Raportti haukkojen hovista

Sultanaatti on hauska ja hirvittävä aikuisten satu vallasta ja sukupuolista. Sen historiallisena polttopisteenä toimii sulttaani Suleiman I Suuren aikakausi (1520-1566) ‒ renessanssin, suurten löytöretkien ja veristen uskonsotien aika. Kun nuori sulttaani rakastuu vimmatusti orjatyttö Rossaan, ja alkaa tämän kanssa pistää koko valtakuntaa uusiksi, ryhtyy petollinen visiiri murhanhimoisine apureineen vastaiskuun palauttaakseen asiat entiselleen.

Komedia törmäyttää tarunhohtoisen valtakunnan oman aikamme utopioiden kanssa. Se kysyy, miksi ihmiskunnan parhaat pyrkimykset niin usein johtavat kohtuuttomuuksiin ja katastrofeihin? Nyt lopputuloksena on niin naisten sultanaatti kuin villien käänteiden, runouden ja salaviisaan huumorin säestämä teatterillinen löytöretki.

Sultanaatti kantaesitetään Vallilan Kansallisteatterissa 23.11. Kantaesitys siirtyi viikolla sairastapauksen vuoksi. Sultanaatti on myös tulossa näytelmäkirjana ntamolta.

Tutustu esitykseen lähemmin

Laura Ruohonen – kansainvälisesti arvostettu näytelmäkirjailija

Sultanaatti juhlii näytelmäkirjailija Laura Ruohosen 30-vuotista taiteilijauraa. Ruohonen on kansainvälisesti merkittävimpiä dramaatikkojamme, jonka teoksia on käännetty liki 30 kielelle ja viimeksi nähty Chicagossa ja Virossa. Seuraava ensi-ilta on Ranskassa helmikuussa 2023.

Lue Laura Ruohosen haastattelu

""
Laura Ruohonen Vallilan Kansallisteatterissa / kuva Tuomo Manninen
Ohita esitysten esittelykaruselli

Kevään 2023 ensi-illat

""

Varamiehet / Varumehed

Andra Teede
Haikea komedia virolaisista vierastyöläisistä
Suuri näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Karpolla on asiaa

Kristian Smeds
Tosikertomuksia havumetsien maasta
Suuri näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Lear

William Shakespeare
”Kuka voisi kertoa, kuka minä olen?” 
Vallilan Kansallisteatteri
Tutustu ja osta lippu
""

Pentti Linkola – kaltaisemme?

Eeva Putro ‒ Atro Kahiluoto
Yrityksiä ymmärtää ihmistä, joka rakasti enemmän lintuja kuin lajitovereitaan
Vallilan Kansallisteatteri
Tutustu ja osta lippu
""

Rakkaus kenkälaatikossa

Teatteri Totti esittää Jaana Tiaisen näytelmän
Koskettava esitys vaietusta aiheesta
Omapohja
Tutustu ja osta lippu