Uutinen – 14.11.2022

Laura Ruohosen absurdi komedia Sultanaatti kantaesitetään Vallilan Kansallisteatterissa 23.11.

""

Laura Ruohosen kirjoittama ja ohjaama Sultanaatti on hauska ja hirvittävä aikuisten satu vallasta ja sukupuolista. Sen historiallisena polttopisteenä toimii sulttaani Suleiman I Suuren tarunhohtoinen aikakausi (1520-1566). Päärooleissa esiintyvät Kansallisteatterin ensembleen kuuluva Marja Salo sekä vieraileva näyttelijä Paavo Kinnunen. Riikka Talvitie on säveltänyt teoksen alkuperäismusiikin.

Vallilan Kansallisteatterissa 23.11.2022 kantaesitettävä Sultanaatti juhlistaa Suomen arvostetuimpiin ja kansainvälisesti tunnetuimpiin näytelmäkirjailijoihin lukeutuvan Ruohosen kolmekymmentävuotista taiteilijauraa.

Sultanaatti – Raportti haukkojen hovista

Sultanaatti on hauska ja hirvittävä aikuisten satu vallasta ja sukupuolista. Sen historiallisena polttopisteenä toimii sulttaani Suleiman I Suuren aikakausi (1520-1566) ‒ renessanssin, suurten löytöretkien ja veristen uskonsotien aika. Kun nuori sulttaani rakastuu vimmatusti orjatyttö Rossaan, ja alkaa tämän kanssa pistää koko valtakuntaa uusiksi, ryhtyy petollinen visiiri murhanhimoisine apureineen vastaiskuun palauttaakseen asiat entiselleen.

Komedia törmäyttää tarunhohtoisen valtakunnan oman aikamme utopioiden kanssa. Se kysyy, miksi ihmiskunnan parhaat pyrkimykset niin usein johtavat kohtuuttomuuksiin ja katastrofeihin? Nyt lopputuloksena on niin naisten sultanaatti kuin villien käänteiden, runouden ja salaviisaan huumorin säestämä teatterillinen löytöretki.

Sultanaatti kantaesitetään Vallilan Kansallisteatterissa 23.11. Kantaesitys siirtyi viikolla sairastapauksen vuoksi. Sultanaatti on myös tulossa näytelmäkirjana ntamolta.

Tutustu esitykseen lähemmin

Laura Ruohonen – kansainvälisesti arvostettu näytelmäkirjailija

Sultanaatti juhlii näytelmäkirjailija Laura Ruohosen 30-vuotista taiteilijauraa. Ruohonen on kansainvälisesti merkittävimpiä dramaatikkojamme, jonka teoksia on käännetty liki 30 kielelle ja viimeksi nähty Chicagossa ja Virossa. Seuraava ensi-ilta on Ranskassa helmikuussa 2023.

Lue Laura Ruohosen haastattelu

""
Laura Ruohonen Vallilan Kansallisteatterissa / kuva Tuomo Manninen
Ohita esitysten esittelykaruselli

Kansallisteatterin joulukuu

""

Lauletut laulut

Musiikillinen aikamatka 150-vuotiaan Kansallisteatterin historiaan
Vallilan Kansallisteatteri
Tutustu ja osta lippu
""

Tritonus

Kjell Westö
Tarina saaristosta, yksinäisyydestä ja musiikista
Vallilan Kansallisteatteri
Tutustu ja osta lippu
""

Jukka Puotila -show 2022

Jukka Puotila — Taina West
Viidentoista vuoden putki jatkuu!
Suuri Näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Ronja, ryövärintytär

Astrid Lindgren
Tervetuloa seikkailujen näyttämölle!
Suuri näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Ensimmäinen tasavalta

Esa Leskinen
K. J. Ståhlberg ja taistelu suomalaisesta demokratiasta
Suuri näyttämö
Tutustu ja osta lippu