Uutinen – 7.11.2023

Peruskorjatun Pienen näyttämön avajaisesitys Europeana muistuttaa muistamisen välttämättömyydestä

""

Kansallisteatterin peruskorjatun Pienen näyttämön avajaisesitys Europeana saa ensi-iltansa 9.11. Minna Leinon ohjaama ja dramatisoima esitys pohjautuu Patrik Ouředníkin teokseen Europeana. 20. vuosisadan lyhyt historia (Siltala, 2022). Europeana johdattaa katsojan Euroopan hulluun vuosisataan, 1900-lukuun. Näyttämösovitus sijoittaa tekstin historian museoon, ja sitä kertoo yhdeksän museo-opasta. Esityksestä muodostuu kollektiivinen ja assosiatiivinen puhetulva. Teoksen keskiöön nousee muistin teema ja yritys ymmärtää sitä menneisyyttä, joka määrittää meidän omaa aikaamme.

Avajaisesitys Europeana pohtii kollektiivisen muistin teemaa

Kansallisteatterin peruskorjatun Pienen näyttämön avajaisesityksenä nähdään Europeana – Johdatus Euroopan absurdiin vuosisataan. Minna Leinon ohjaama ja dramatisoima esitys pohjautuu Patrik Ouředníkin teokseen Europeana. 20. vuosisadan lyhyt historia (Siltala, 2022). Ouředníkin kiehtova historian tulkinta yrittää kertoa kaiken yhdellä kertaa.

Kansallisteatterin Europeana on näyttämöteos kollektiivisesta muistista ja muistomerkeistä. Se kertoo niistä ylevistä tavoitteista, joiden oli määrä johdattaa kohti uudenlaista, parempaa ihmisyyttä. Esitys leikkaa näkökulmasta ja aiheesta toiseen vaivattoman kevyesti, ja sen maailma ulottuu makaaberista koomiseen.

Näyttämöllä nähdään yhdeksänhenkinen museo-oppaiden joukko, jonka assosiatiivinen puhetulva vyöryttää esiin 1900-luvun käännekohdat ja absurdit sattumat, yksilöiden ja yhteisöjen kohtalot ja kokemukset. Esitys välttelee luomasta yhtä totuutta tai yhtenäistä historian kertomusta, sen sijaan se rinnastaa, tuo yhteen, luo kytköksiä ja antaa katsojan itse ajatella.

”Sanotaan, että hahmottaakseen omaa aikaa tai nähdäkseen tulevaan on katsottava taaksepäin, historiaan. Mutta mitä on historian kirjoitus? Kenen näkökulmasta se kirjoitetaan tai tulkitaan? Entä museo muistamisen arkistona? Tai taidelaitos? Kivettynyt instituutio ja vallankäytön väline vai dynaaminen, alati itseään korjaava prosessi?”, ohjaaja Minna Leino kysyy.   

Minna Leino on Kansallisteatterin dramaturgi ja ohjaaja, jonka aiempiin ohjaustöihin lukeutuvat muiden muassa Eugène Ionescon Kuningas kuolee, Thomas Bernhardin Vanhat mestarit ja Caryl Churchillin Sanantuoja.

Europeana-teoksesta useita kieli- ja näyttämöversioita

Patrik Ouředník on useasti palkittu tšekkiläissyntyinen kirjailija ja kääntäjä, joka on asunut Pariisissa vuodesta 1984. Ouředníkin teoksille on ominaista kirjallisten genrejen yhdistely ‒ Europeanan tapauksessa kauno- ja tietokirjallisuuden.

Tšekinkielinen alkuteos Europeana. Stručné dějiny dvacátého věku ilmestyi Prahassa vuonna 2001, ja se on sittemmin käännetty kymmenille kielille. Sitä on myös esitetty näyttämöteoksena useissa maissa, tänä syksynä esimerkiksi Tukholman Dramaten-teatterissa. Kansallisteatterin Pienellä näyttämöllä ensi-iltansa saava Leinon ohjaama ja dramatisoima Europeana – Johdatus Euroopan absurdiin vuosisataan on alkuperäisteoksen ensimmäinen Suomessa nähtävä näyttämösovitus.

Europeana-näyttämöteoksen Suomen kantaesitys Pienellä näyttämöllä 9.11.2023

Tutustu esitykseen ja osta liput

Ohita esitysten esittelykaruselli

Tulevia ensi-iltoja

""

Jäniksen vuosi

Arto Paasilinna ‒ Kristian Smeds
Loikkien vapauteen!
Suuri Näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Eerika Rantasen tähänastinen elämä

Juha Jokela, Kaisa Hela, Ria Kataja & Eeva Soivio
Sydämellinen kasvutarina kolmen upean näyttelijän esittämänä!
Pieni näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Angels in America

Tony Kushner
Suurteos rakkaudesta ja toivosta maailmanlopun aattona
Pieni näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Appelsiinit

Basim Kahar
Lohdun, muistojen ja särkyneiden haaveiden elegia
Maalaamosali
Tutustu ja osta lippu
""

UbuVersum

Jarry – Haikkala – Lehtinen
Esitys KAIKKIEN AIKOJEN hirmuhallitsijasta
Tekniikan museo
Tutustu ja osta lippu
""

Jälkielämä

Joel Teixeira Neves 
Keskusteluja elävien kuolleiden kanssa
Maalaamosali
Tutustu ja osta lippu