Pihlajamäki ja Pihlajisto

Kansallisteatteri ei ole vain kivilinna Rautatientorin laidalla. Vuosina 2022-24 meillä on erilaisia tapahtumia ja esityksiä Pihlajamäen ja Pihlajiston alueella. Tule mukaan!

 

UBUVERSUM

Vuonna 2024 toteutetaan Kansallisteatterin Pihlajamäen ja Pihlajiston alueen kolmevuotisen taidehankkeen loppuhuipentuma UbuVersum (työnimi). Esitys ponnistaa liikkeelle absurdin teatterin "esi-isästä" Kuningas Ubu ja se pohtii vallankäytön eri muotoja tuon rääväsuisen päähenkilönsä kautta. Miksi diktaattorit ja vahvan johtajan kaipuu nostavat jälleen päätään? Kenen pää katkeaa? Paskarat! Esitys saa ensi-iltansa marraskuussa 2024 Tekniikan museossa Vanhassakaupungissa.

Esitys toteutetaan Kansallisteatterin taiteilijoiden sekä alueen asukkaiden yhteistyönä. Nuorten Kansallisteatteri jatkaa toimintaansa alueella ja sen vetäjänä toimii Ville Sarimaa. Lisäksi alueelle perustetaan aikuisten ryhmä, jota luotsaa Iiris Tarnanen. Hankkeen taiteellisesta suunnittelusta vastaa teatteriohjaaja Antti Haikkala, joka ohjaa UbuVersum-esityksen ja vastaa sen käsikirjoituksesta yhteistyössä työryhmän ja näytelmäkirjailija Dante Lehtisen kanssa. Kevään työpajoja järjestämme yhteistyössä Helsingin Uuden Yhteiskoulun, Blind Gut Companyn Inga Björnin ja Jemina Sillanpään kanssa.

Lisätietoja esitysprojektista saa tuottaja Jeroen Sebrechtsilta.

 

Helsinkikuvia.fi, valokuvaaja: Suomen Ilmakuva OY. Kuvanmuokkaus Kansallisteatteri. CC BY 4.0

 

KANSALLISTEATTERI PIHLAJAMÄESSÄ JA PIHLAJISTOSSA

Tarinamme Pihlajamäen ja Pihlajiston alueilla alkoi vuonna 2022, jolloin taiteilijat ja taidetapahtumat asettuivat eri puolille alueiden maisemaa. Vuoden 2023 keväällä Nuorten Kansallisteatteri aloitti toimintansa alueen koulussa valmistaen Oppitunti Utopiasta -esityksen. Kesällä järjestimme Pihlajistossa Pihajuhlan ja Monttu auki!-tapahtuman.

Lue Aleksandra Dunaevan oivalluksia Pihlajiston tapahtumista, niiden prosesseista ja Helsingin mallista meidän blogissa (englanniksi):

Lue teksti täältä

 

Ota yhteyttä

Haluatko kuulla ensimmäisenä, mitä teemme seuraavaksi Pihlajamäessä ja Pihlajistossa? Haluatko tulla mukaan? Tilaa meidän Pihlajamäki-Pihlajisto -uutiskirje (2-3x vuodessa) tai ole meihin yhteydessä!

tilaa Pihlajamäki-pihlajisto uutiskirje 

 

Helsingin malli

Kansallisteatterin esitystoiminta Pihlajamäessä ja Pihlajistossa 2022-24 on osana Helsingin malli -aluehanketta. Helsingin malli on kaupungin osallistavan ja alueellisen kulttuurityön malli, jossa taiteilijat jalkautuvat yhteen kaupunginosaan ja tekevät taidetta yhdessä sen asukkaiden ja yhteisöjen kanssa. Mallin päämääränä on vahvistaa taiteen keinoin yhteenkuuluvuutta, osallisuutta, tasa-arvoa sekä paikallisidentiteettiä. Taidetoiminta on eri sukupolvia ja kulttuureja läpileikkaavaa ja yhdistävää, toiminnan kehittäminen asukaslähtöistä ja vuorovaikutteista. Kaikki hankkeiden toiminta on maksutonta osallistujille. 

Kansallisteatteri on toteuttanut aiemmin kolmivuotiset Helsingin mallin hankkeet Kontulassa, Maunulassa ja Kaarelassa.

 

Pihlajamäessä ja Pihlajistossa menneet esitykset ja tapahtumat

Ohita esitysten esittelykaruselli

Kevään 2024 ensi-iltoja

""

Laulujoutsen ‒ katastrofiballadi

Aurinkoteatteri ja Kansallisteatteri esittävät
Kun talous pannaan tasapainoon, ihmisarvo ei saa muodostua esteeksi.
Suuri näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Hulluja satuja

Paula Norosen ja Minna Kivelän satujen pohjalta
Henna Tanskanen ‒ Helena Vierikko
Kreisiä menoa Kansallisteatterissa
Taivassali
Tutustu ja osta lippu