Pihlajamäki ja Pihlajisto

Kansallisteatteri ei ole vain kivilinna Rautatientorin laidalla. Vuosina 2022-24 meillä on erilaisia tapahtumia ja esityksiä Pihlajamäen ja Pihlajiston alueella. Tule mukaan!

 

UBUVERSUM

Vuonna 2024 toteutetaan Kansallisteatterin Pihlajamäen ja Pihlajiston alueen kolmevuotisen taidehankkeen loppuhuipentuma UbuVersum (työnimi). Esitys ponnistaa liikkeelle absurdin teatterin "esi-isästä" Kuningas Ubu ja se pohtii vallankäytön eri muotoja tuon rääväsuisen päähenkilönsä kautta. Miksi diktaattorit ja vahvan johtajan kaipuu nostavat jälleen päätään? Kenen pää katkeaa? Paskarat! Esitys saa ensi-iltansa marraskuussa 2024 Tekniikan museossa Vanhassakaupungissa.

Esitys toteutetaan Kansallisteatterin taiteilijoiden sekä alueen asukkaiden yhteistyönä. Nuorten Kansallisteatteri jatkaa toimintaansa alueella ja sen vetäjänä toimii Ville Sarimaa. Lisäksi alueelle perustetaan aikuisten ryhmä, jota luotsaa Iiris Tarnanen. Hankkeen taiteellisesta suunnittelusta vastaa teatteriohjaaja Antti Haikkala, joka ohjaa UbuVersum-esityksen ja vastaa sen käsikirjoituksesta yhteistyössä työryhmän ja näytelmäkirjailija Dante Lehtisen kanssa. Kevään työpajoja järjestämme yhteistyössä Helsingin Uuden Yhteiskoulun, Blind Gut Companyn Inga Björnin ja Jemina Sillanpään kanssa.

Liput ja lisätiedot:

kuningas ubun paraati 23.5.

Syksyllä ensi-iltansa saavan UbuVersum-esityksen työpajat ovat alkaneet kevään mittaan Pihlajamäen ja Pihlajiston alueella. Nuorten Kansallisteatterin lisäksi siellä on työskennellyt myös alueen aikuisista asukkaista koostuva ryhmä. Heidän kanssaan on toteutettu teatteri-, sirkus- ja musiikkityöpajoja. Ensi viikon torstaina 23.5. kello 17–18 UbuVersumin tekijät järjestävät kulkueen ja performanssin, jossa nähdään kevään työpajojen satoa sekä saadaan esimakua syksyllä Tekniikan museossa ensi-iltaan tulevasta teoksesta.

Tapahtumassa nuoret ja aikuiset osoittavat mieltään fiktiivistä Ubu-hahmoa vastaan. He esittävät elävää musiikkia, tanssivat, laulavat ja pitävät puheita. Luvassa vallankumouksellista meininkiä! Tervetuloa Kuningas Ubun paraatiin!

Esityksellinen kulkue starttaa kello 17 osoitteessa Tiirismaantie 4, ja päättyy Pihlajiston Monttuun osoitteeseen Salpausseläntie 11–13, missä on toimintaa kello 17.30 eteenpäin. Tapahtuma on ilmainen ja sopii koko perheelle.

 

Kuva: Sofia Stupenkova. Font: "Steps mono mono", SIL Open Font License © 2013-2014 Raphaël Bastide & Jean-Baptiste Morizot bonjour@raphaelbastide.com, jbmorizot@gmail.com

 

KANSALLISTEATTERI PIHLAJAMÄESSÄ JA PIHLAJISTOSSA

Tarinamme Pihlajamäen ja Pihlajiston alueilla alkoi vuonna 2022, jolloin taiteilijat ja taidetapahtumat asettuivat eri puolille alueiden maisemaa. Vuoden 2023 keväällä Nuorten Kansallisteatteri aloitti toimintansa alueen koulussa valmistaen Oppitunti Utopiasta -esityksen. Kesällä järjestimme Pihlajistossa Pihajuhlan ja Monttu auki!-tapahtuman.

Lue Aleksandra Dunaevan oivalluksia Pihlajiston tapahtumista, niiden prosesseista ja Helsingin mallista meidän blogissa (englanniksi):

Lue teksti täältä

 

Ota yhteyttä

Haluatko kuulla ensimmäisenä, mitä teemme seuraavaksi Pihlajamäessä ja Pihlajistossa? Haluatko tulla mukaan? Tilaa meidän Pihlajamäki-Pihlajisto -uutiskirje (2-3x vuodessa) tai ole meihin yhteydessä!

tilaa Pihlajamäki-pihlajisto uutiskirje 

 

Helsingin malli

Kansallisteatterin esitystoiminta Pihlajamäessä ja Pihlajistossa 2022-24 on osana Helsingin malli -aluehanketta. Helsingin malli on kaupungin osallistavan ja alueellisen kulttuurityön malli, jossa taiteilijat jalkautuvat yhteen kaupunginosaan ja tekevät taidetta yhdessä sen asukkaiden ja yhteisöjen kanssa. Mallin päämääränä on vahvistaa taiteen keinoin yhteenkuuluvuutta, osallisuutta, tasa-arvoa sekä paikallisidentiteettiä. Taidetoiminta on eri sukupolvia ja kulttuureja läpileikkaavaa ja yhdistävää, toiminnan kehittäminen asukaslähtöistä ja vuorovaikutteista. Kaikki hankkeiden toiminta on maksutonta osallistujille. 

Kansallisteatteri on toteuttanut aiemmin kolmivuotiset Helsingin mallin hankkeet Kontulassa, Maunulassa ja Kaarelassa.

 

Pihlajamäessä ja Pihlajistossa menneet esitykset ja tapahtumat

Ohita esitysten esittelykaruselli

Tulevia ensi-iltoja

""

Jäniksen vuosi

Arto Paasilinna ‒ Kristian Smeds
Loikkien vapauteen!
Suuri Näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Eerika Rantasen tähänastinen elämä

Juha Jokela, Kaisa Hela, Ria Kataja & Eeva Soivio
Sydämellinen kasvutarina kolmen upean näyttelijän esittämänä!
Pieni näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Angels in America

Tony Kushner
Suurteos rakkaudesta ja toivosta maailmanlopun aattona
Pieni näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Appelsiinit

Basim Kahar
Lohdun, muistojen ja särkyneiden haaveiden elegia
Maalaamosali
Tutustu ja osta lippu
""

Jälkielämä

Joel Teixeira Neves 
Keskusteluja elävien kuolleiden kanssa
Maalaamosali
Tutustu ja osta lippu
""

Rakas Beti

Teatteri Totti esittää
Koko perheen tragikoominen näytelmä
Maalaamosali
Tutustu ja osta lippu