""

Kansallisteatteri 150 vuotta

Koko Suomi on kutsuttu mukaan juhlavuoteen!

Kansallisteatterin juhlavuosi näkyy paitsi teatterissa, myös sen ulkopuolella, Teatterimuseossa ja digialustoilla. Tutustu juhlavuoden kohokohtiin.

”Yleisö oli raivoissaan ihastuksesta” ‒ Juhlanäyttely Teatterimuseossa

Teatterimuseon näyttely "Yleisö oli raivoissaan ihastuksesta!” -Suomen Kansallisteatteri 150 vuotta jatkuu vuoden 2023 tammikuun alkuun. Juhlanäyttelyssä käydään läpi Kansallisteatterin vuosikymmeniä erilaisten teemojen, esimerkiksi kansallisen identiteetin, politiikan, tasa-arvon ja mediakohujen kautta. Runsas ja näyttävä esineistö, valokuvainstallaatio ja haastattelutallenteet kertovat teatterin arjesta ja juhlasta niin yleisön edessä kuin näyttämön takanakin.

Tutustu näyttelyyn Teatterimuseon sivuilla ja lataa itsellesi näyttelyjulkaisu. 

Päänäyttämöllä

Tammikuussa ilmestynyt Kai Häggmanin Päänäyttämöllä-historiateos (Tammi) avaa kansallisnäyttämön historian tuoreena ja elävänä. Teos on kuunneltavissa myös äänikirjana näyttelijä Antti Pääkkösen lukemana.

""
Suomen Kansallisteatteri on toiminut 150 vuotta suomalaisen kulttuurin eturintamassa.

365 faktaa Kansallisteatterista Twitterissä

Juhlavuonna twiittaamme joka päivä tietoiskun suomalaisen teatterin 150-vuotiselta taipaleelta. Luvassa on mielenkiintoisia faktoja, tärkeitä merkkipaaluja sekä tarinoita ja muistoja ihmisistä teatteritaiteen äärellä. Seuraa meitä Twitterissä @SKTeatteri #kansallisteatteri150

""
“Koko kansan kylähullu.” Tarmo Manni näytteli uransa ikonisimman roolin Gogolin Mielipuolen päiväkirjan nimineuvoksena Willensaunassa 16.9.1980. 📸: Ensio Ilmonen. #kansallisteatteri150  

Rikinkeltainen taivas -teatteriesityksen digitaltiointi Suomen kirjastoihin 

Kansallisteatteri on koko kansan teatteri, ja historian saatossa tapanamme on ollut toteuttaa kiertueita ja vierailuesityksiä. Juhlavuoden kunniaksi tuomme teatteriesityksen kaikkien ulottuville valtakunnallisesti, veloituksetta ja matalalla kynnyksellä. Tarjoamme syys-marraskuun ajan kaikkien suomalaisten kirjastojen vapaaseen käyttöön Kjell Westön romaaniin pohjaavan Rikinkeltainen taivas -teatteriesityksen digitaalisen taltioinnin. Toiveemme on, että kirjastoissa innostutaan järjestämään hetki tai hetkiä, jolloin kirjastokävijät voivat kokoontua katsomaan esitystä yhdessä. 

Kirjastoammattilainen: Ilmoita kirjastosi mukaan osoitteessa juhlavuosi@kansallisteatteri.fi

150-vuotisjuhlanäytelmä: Ensimmäinen tasavalta

Kansallisteatterin pääohjaaja Esa Leskisen kirjoittama ja ohjaama Ensimmäinen tasavalta on kertomus siitä, kuinka tsaarin vallan alla viruvasta, Euroopan takapajuisimmasta sääty-yhteiskunnasta vähitellen muotoutui demokraattinen, moniäänisyyttä ja oikeusvaltioperiaatetta kunnioittava Suomi.

Musiikkipitoinen dokumenttiesitys on eeppisten mittasuhteiden draama, joka kattaa yli puoli vuosisataa suomalaista historiaa. Esitys perustuu kokonaisuudessaan autenttisiin lähteisiin: muistiinpanoihin, päiväkirjoihin, kirjeisiin ja aikalaiskuvauksiin. Se kurkistaa kabinetteihin ja historian julkisivujen taakse ja näyttää, kuinka hiuskarvan varassa voivat olla asiat, joita pidämme arkisina itsestäänselvyyksinä.

Kantaesitys Suurella näyttämöllä 5.10.2022. Lue lisää ja osta liput. 

""
Ensimmäinen tasavalta on hätkähdyttävän ajankohtainen kertomus historiasta, joka ei suostu katoamaan.

Lukudraamaa Virta-kanavalla

Kansallisteatterin näyttelijät lukevat Minna Canthin kaikki näytelmät teatterin Virta-kanavalle. Virta-kanavalta löytyvät esimerkiksi näytelmät Papin perhe, Työmiehen vaimo ja Sylvi. Seuraamalla Virta-kanavaa Soundcloudissa @kansallisteatteri saat aina tiedon uudesta julkaisusta.

Ellan runot – juhlavuoden editio

Näyttelijä Ella Pyhällön tulkitsemat runot Kansallisteatterin Facebookissa ovat sulattaneet jo tuhansien suomalaisten sydämet ja nyt niitä on luvassa lisää! Juhlavuoden aikana kuulemme kaikkiaan 15 runoa, yhden kultakin vuosikymmeneltä. Runovideot löydät Facebookista ja Instagramista @kansallisteatteri #ellanrunot
 

Kansallisteatteri lautasella

Mitä Kansallisteatterin näyttelijöille merkitsee ruoka ja mitkä ovat heidän tärkeimpiä reseptejään ja ruokamuistojaan, se selviää tästä Kansallisteatterin näyttelijöiden reseptikirjasta. Mutta miksi juuri näyttelijöiden suhde ruokaan on erityisen kiinnostava ja poikkeuksellinen? Kansallisteatterin näyttelijöiden reseptikirja -uutuusteoksessa (Otava) on mukana on näyttelijöiden lapsuusmuistoja, perinneruokia, klassikoita, luottoreseptejä, uuden kokeilua, kuriositeetteja, jälkiruokia ja makuja maailmalta. Ruoka kertoo paitsi historiasta myös identiteetistä.

""
""

Osallistu juhlintaan ja voita palkintoja

Teatterin taika on kohtaamisten taikaa. Me haluamme kuulla, millainen kohtaaminen sinulla oli meidän kanssamme: jaa oma juhlavuoden teatterihetkesi sosiaalisessa mediassa merkinnöin #kansallisteatteri150 #suomalaistateatteria. Muista käyttää molempia tägejä, sillä arvomme yllätyspalkintoja pitkin vuotta 2022 kaikkien juhlintaan osallistuneiden kesken.

Facebook, Instagram, LinkedIn: @kansallisteatteri

Twitter: @SKTeatteri

Ohita esitysten esittelykaruselli

Pienellä näyttämöllä ja Vallilassa juuri nyt

""

Pentti Linkola – kaltaisemme?

Eeva Putro ‒ Atro Kahiluoto
Yrityksiä ymmärtää ihmistä, joka rakasti enemmän lintuja kuin lajitovereitaan
Pieni näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Lear

William Shakespeare
”Kuka voisi kertoa, kuka minä olen?” 
Pieni näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Korhosen muotokuva

Vaurioteatteri esittää
Groteski tuhokuvaelma ja hirmu hieno rakkaustarina
Vallilan Kansallisteatteri
Tutustu ja osta lippu
""

Lauletut laulut

Musiikillinen aikamatka Kansallisteatterin historiaan
Pieni näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Timo Tuominen, Brel ...Rakastakaa!

Upea konserttisarja jatkuu!
Vallilan Kansallisteatteri
Tutustu ja osta lippu