Uutinen – 3.3.2023

Michael Baranin uutuus Nuoret idealistit kantaesitetään Suurella näyttämöllä – esitys kuvaa suurten aatteiden nimissä tapahtuvien tekojen inhimillisiä seurauksia

""

Näytelmäkirjailija-ohjaaja Michael Baranin uutuusnäytelmä Nuoret idealistit kantaesitetään Suurella näyttämöllä 8.3. Näytelmän keskeinen teema on ihmisen suhde suuriin aatteisiin. Tapahtumat sijoittuvat Berliiniin – kaupunkiin, jossa historian kauneus ja kauhu ovat aina läsnä.

Nuoret idealistit kuvaa fanaattisen idealismin seurauksia; esiin nousevat kansallissosialismi, antisemitismi ja vasemmistoradikalismi. Rooleissa nähdään Aksa Korttila, Verneri Lilja, Pirjo Määttä ja Jukka-Pekka Palo. Esityksessä kuullaan Juhani Nuorvalan sitä varten säveltämää musiikkia harpistin ja alttoviulistin esittämänä.

Nuoret idealistit kertoo ihmisistä ja aatteista

Nuoret idealistit on tarina totuudesta ja sen suhteellisuudesta, rakkaudesta, vihasta ja niiden häilyvästä rajapinnasta sekä aatteista ja ihmisistä ajan virrassa. Inhimillinen ja viisas näytelmä lähestyy aihettaan monesta kulmasta, rakentaen tarinansa pala palalta. Ihminen on aikansa vanki ‒ ja suuret ideat johtavat usein suuriin katastrofeihin. Epätäydellistä maailmaa on muutettava, mutta fanaattinen idealismi ‒ minkävärisen lipun alla tahansa ‒ jättää jälkensä ihmisiin.

Katso teaser-sarja

Nuoret idealistit on Baranin kolmastoista näytelmä. Hänen aiempiin kirjoitus- ja ohjaustöihinsä lukeutuvat muiden muassa suuren suosion saavuttaneet Tyttö, joka käveli (2018) sekä Hitler ja Blondi (2020).

Katso ohjaajan haastattelu

Näyttämöllä rosoisen kaunis visuaalinen maailma ja elävää musiikkia

Lavastus- ja pukusuunnittelusta vastaavat visualistit Kati Lukka ja Tarja Simone. Työpari on luonut näyttämölle rosoisen kauniin maailman, joka on olennainen osa esityksen tarinaa; katsojan eteen avautuu pieni pala Berliiniä kaikessa rujoudessa ja kauneudessaan.

Näyttämöllä kuullaan Juhani Nuorvalan näytelmää varten säveltämää elävää musiikkia harpistin ja alttoviulistin esittämänä. Juhani Nuorvalan laaja-alaiseen tuotantoon kuuluu kamari-, orkesteri- ja elektronimusiikkia sekä Andy Warhol -aiheinen ooppera Flash Flash (libretto Juha Siltanen). Nuorvala ja Baran ovat tehneet yhteistyötä useissa produktioissa vuodesta 1996 lähtien.

Tutustu esitykseen lähemmin

Ohita esitysten esittelykaruselli

Tulevia ensi-iltoja 2023

""

Varamiehet / Varumehed

Andra Teede
Haikea komedia virolaisista vierastyöläisistä
Suuri näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Pentti Linkola – kaltaisemme?

Eeva Putro ‒ Atro Kahiluoto
Yrityksiä ymmärtää ihmistä, joka rakasti enemmän lintuja kuin lajitovereitaan
Vallilan Kansallisteatteri
Tutustu ja osta lippu
""

Tytöille, jotka ajattelevat olevansa yksin

Ujuni Ahmed – Elina Hirvonen
Esitys rohkeudesta ja nähdyksi tulemisesta
Suuri näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Rakkaus kenkälaatikossa

Teatteri Totti esittää Jaana Tiaisen näytelmän
Koskettava esitys vaietusta aiheesta
Omapohja
Tutustu ja osta lippu