Uutinen – 22.5.2023

Nuori Näyttämö -hankkeeseen on valittu 27 nuorten ryhmää eri puolilta maata – HKT ja Kansallisteatteri mentoroivat pääkaupunkiseudun nuorten ryhmiä

Nuoria näyttelijöitä näyttämöllä

Nuori Näyttämö -konseptin neljännen kierroksen (2022–24) nuorten ryhmät on valittu: mukana on 27 nuorten ryhmää 16 eri paikkakunnalta. Nuori Näyttämö tulee tavoittamaan koko maassa lähes 500 nuorta teatterinharrastajaa ja yli 10 000 nuorta katsojaa. Mukaan valitut ryhmät löytyvät Nuoren Näyttämön verkkosivuilta. Helsingin Kaupunginteatteri ja Suomen Kansallisteatteri järjestävät yhteisen pääkaupunkiseudun Nuori Näyttämö -festivaalin huhtikuussa 2024 studio Pasilassa ja Kansallisteatterin Pienellä näyttämöllä.

Nuoret ammattiteattereiden näyttämöille ja katsomoihin

Nuori Näyttämö -konseptin neljännen kierroksen (2022–24) nuorten ryhmät on valittu: mukana on 27 nuorten ryhmää 16 eri paikkakunnalta. Käytännön toteutuksesta vastaa Työväen Näyttämöiden liitto tukenaan teattereiden yleisötyöntekijät ja taiteilijat.

Teattereista ovat mukana Suomen Kansallisteatteri, Helsingin Kaupunginteatteri, Rovaniemen Teatteri, Tampereen Teatteri, Seinäjoen kaupunginteatteri ja Lappeenrannan kaupunginteatteri. Kaikki mukana olevat teatterit tekevät merkittävää työtä tarjotessaan 13–19-vuotiaiden nuortenryhmille teatteriammattilaisten tukea ja järjestäessään kukin oman alueensa nuorille yhteisen teatterifestivaalin ja antavat näille mahdollisuuden päästä esiintymään ammattiteattereiden tarjoamissa olosuhteissa.

”HKT on iloinen saadessaan olla jo neljättä kertaa mukana tässä hienossa Nuoressa Näyttämössä ja linkkinä nuorille teatterintekijöille ammattiteatterin maailmaan”, sanoo Helsingin Kaupunginteatterin yleisötyövastaava Mirja Neuvonen.

Helsingin Kaupunginteatterin kummiryhmiä ovat Tikkurilan teatteri- ja sirkuskoulun Caliban-ryhmä, Circus Helsinki, Jäänsärkijöiden nuori näyttämö, Tapiolan lukion musiikkiteatteriryhmä, Teatteri Pikku Kivi, Teatteri Werner ja Helsingin Teatterikoulun Vimma Ensemble.

”Kansallisteatteriin ja Helsingin Kaupunginteatteriin haki yhteensä 13 ryhmää ja päätimme ottaa kaikki mukaan. Hakemuksista huokui suuri innostus teatteritaidetta kohtaan. On ilo päästä työskentelemään monenlaisten ja erikokoisten ryhmien kanssa. Olen iloinen myös siitä, että tulemme näkemään versioita kaikista eri näytelmistä," kommentoi Kansallisteatterin yleisötyövastaava Hanna Häyhä.

Suomen Kansallisteatterin huomaansa saamat ryhmät ovat Lastenkulttuurikeskus Musikanttien Artmix, Tikkurilan teatteri- ja sirkuskoulun Dante, Ilmaisukoulu Tuikkeen PALO-ryhmä, Järvenpään teatterin nuoret, Martinlaakson lukio ja Narrin Näyttämön Teatteriryhmä Jounit.

Lasten- ja nuortenteatteripalkinnolla vuonna 2023 palkitussa Nuori Näyttämö -hankkeessa nuoret saavat vahvaa tukea teatteriharrastukselle työskentelemällä uusien, korkeatasoisten tekstien parissa ja ammattiteattereiden kanssa yhteistyössä ilman taitotasojen mittausta. Samalla nuoria innostetaan teatterin pariin sekä tekijöinä että kokijoina. Nuortenryhmien ohjaajille järjestetään koulutus.

Neljä uutta nuortennäytelmää

Nuori Näyttämö -hanketta varten on valmistunut kolme uutta kotimaista nuortennäytelmää ja yksi käännösteksti. Kaikki valitut ryhmät esittävät yhden uusista näytelmäteksteistä. Tekstit ovat inspiroivan omaäänisiä ja antavat monipuolisen kuvan siitä, mitä kaikkea näytelmä voi tässä hetkessä olla.

Näytelmätekstit ovat Arda Yildirimin Meistä, kärpäsistä, Marko Järvikallaksen Kirsikkapommi, Pauliina Feodoroffin Siirtomaakansakunta ja Christoffer Mellgrenin  Kakkua jaettavaksi.

Nuoren Näyttämön dramaturgi Kati Kaartinen kertoo löytäneensä näytelmistä yllättävänkin paljon yhteisiä teemoja. Näytelmissä käsitellään, ja koetaan, empatiaa mutta ei vain toista ihmistä vaan myös toislajisia kohtaan ja yhteistä planeettaamme kohtaan. Tämän lisäksi myötätuntoinen katse käännetään myös itseen. Tekstit nostavat esiin myös kysymyksen valintojen merkityksestä elämässä.

Nuori Näyttämö -paikallisfestivaalit järjestetään keväällä 2024

Pääkaupunkiseudun paikallinen Nuori Näyttämö -festivaali järjestetään 25.4. - 27.4.2024 Helsingin Kaupunginteatterin studio Pasilassa ja Suomen Kansallisteatterin Pienellä näyttämöllä.

Nuori Näyttämö -paikallisfestivaaleja järjestetään keväällä 2024 myös Lappeenrannan kaupunginteatterissa 20.4., Rovaniemen Teatterissa 3.–4.5., Tampereen Teatterissa 13.–14.5. ja Seinäjoen kaupunginteatterissa 18.5.–19.5.

Nuori Näyttämö -loppukatselmus, jonne kootaan eri puolilta maata esityksiä eri näytelmistä, järjestetään 16.–18.8.2024 Suomen Kansallisteatterin Pienellä näyttämöllä.

Lue lisää Nuori näyttämö -sivustolta

Ohita esitysten esittelykaruselli

Tulevia ensi-iltoja

""

Jäniksen vuosi

Arto Paasilinna ‒ Kristian Smeds
Loikkien vapauteen!
Suuri Näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Eerika Rantasen tähänastinen elämä

Juha Jokela, Kaisa Hela, Ria Kataja & Eeva Soivio
Sydämellinen kasvutarina kolmen upean näyttelijän esittämänä!
Pieni näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Angels in America

Tony Kushner
Suurteos rakkaudesta ja toivosta maailmanlopun aattona
Pieni näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Appelsiinit

Basim Kahar
Lohdun, muistojen ja särkyneiden haaveiden elegia
Maalaamosali
Tutustu ja osta lippu
""

UbuVersum

Jarry – Haikkala – Lehtinen
Esitys KAIKKIEN AIKOJEN hirmuhallitsijasta
Tekniikan museo
Tutustu ja osta lippu
""

Jälkielämä

Joel Teixeira Neves 
Keskusteluja elävien kuolleiden kanssa
Maalaamosali
Tutustu ja osta lippu