Uutinen – 1.3.2023

Nuori Näyttämö kutsuu nuortenteatteriryhmiä mukaan! - HKT ja Kansallisteatteri mentoroivat pääkaupunkiseudun nuorten ryhmiä

""

Työväen Näyttämöiden Liiton (TNL) neljättä kertaa järjestämä valtakunnallinen Nuori Näyttämö -hanke hakee maaliskuun 2023 aikana nuorten teatteriharrastajien ryhmiä toteuttamaan uusia näytelmiä kuuden ammattiteatterin tuella. Helsingin Kaupunginteatteri ja Suomen Kansallisteatteri järjestävät yhteisen pääkaupunkiseudun Nuori Näyttämö -festivaalin huhtikuussa 2024 studio Pasilassa ja Kansallisteatterin Pienellä näyttämöllä.

”On hienoa päästä jatkamaan Nuoren Näyttämön tiimoilta jo kahdella edellisellä kaudella toteutettua hyvää yhteistyötä Kansallisteatterin kanssa. Nuori Näyttämö on ainutlaatuinen mahdollisuus nuorille teatterista kiinnostuneille, mutta myös meille ammattiteatterilaisille. Kolme kiinnostavaa uutta näytelmää ja yksi hankkeeseen käännetty näytelmä haastavat kokeilemaan monenlaisia näyttämöllisiä ratkaisuja”, iloitsee yleisötyövastaava Mirja Neuvonen, joka vetää Nuorta Näyttämöä nyt neljättä kertaa Helsingin Kaupunginteatterissa.

”Inspiroivaa, että Kansallisteatteri saa olla jälleen mukana Nuoressa Näyttämössä ja tehdä yhteistyötä HKT:n kanssa. Kokemukset edellisistä kausista ovat erinomaisia. On ilo saada nuoria esiintyjiä näyttämöille ja myös nuoria katsojia yleisöön. Kannustan ryhmiä – myös ensikertalaisia – hakemaan rohkeasti mukaan, sillä tämä on taatusti mieleenpainuva kokemus”, kommentoi Kansallisteatterin uusi yleisötyövastaava Hanna Häyhä.

Nuori Näyttämö -hakuun voivat osallistua ilman taitotasojen mittausta 13–19-vuotiaiden nuorten koulu- tai opiskelijaryhmät, valmiit harrastajaryhmät ja ihan uudet kokoonpanot. Ohjaaja voi olla harrastaja tai ammattilainen. Ryhmän työskentelyä mentoroivat ammattiteattereissa työskentelevät teatterin ammattilaiset.

Kukin mukaan valittu ryhmä esittää yhden Nuoren Näyttämön 2022–24 uusista näytelmistä. Uudet näytelmät tälle kierrokselle ovat Pauliina Feodoroffin Siirtomaakansakunta, Marko Järvikallaksen Kirsikkapommi ja Arda Yildirimin Meistä, kärpäsistä. Lisäksi on käännetty ruotsista Christoffer Mellgrenin näytelmä Kakkua jaettavaksi.

Pääkaupunkiseudun ryhmät hakevat yhteisellä hakemuksella Helsingin Kaupunginteatteriin ja Suomen Kansallisteatteriin. Myös pääkaupunkiseudun paikallinen Nuori Näyttämö -festivaali järjestetään 25.4.–27.4.2024 yhteistyössä Kaupunginteatterin studio Pasilassa ja Kansallisteatterin Pienellä näyttämöllä.

Muut Nuori Näyttämö -teatterit ovat Lappeenrannan kaupunginteatteri, Rovaniemen Teatteri, Seinäjoen kaupunginteatteri ja Tampereen Teatteri.

Paikallisfestivaalien esityksistä valikoituva uusien näytelmien juhlakatselmus ja päätösfestivaali järjestetään Suomen Kansallisteatterin Pienellä näyttämöllä 16.–18.8.2024. Ohjelmisto kootaan siten, että mukaan valitaan tulkintoja kaikista teksteistä. Esityksiä ei laiteta paremmuusjärjestykseen eikä ohjelmistoa valita taitotason mukaan.

Hakuaika nuorten ryhmille on 1.-31.3.2023.

Lue lisää Työväen Näyttämöiden Liiton verkkosivuilta.

Helsingin alueen ryhmät voivat hakea mukaan hakulomakkeella.

Katso Nuori Näyttämö 2022–2024 Helsingin alueen teattereiden esittelyvideot:
Jesse Goes Helsingin Kaupunginteatteri  ja Jesse Goes Suomen Kansallisteatteri.

Ohita esitysten esittelykaruselli

Tulevia ensi-iltoja

""

Jäniksen vuosi

Arto Paasilinna ‒ Kristian Smeds
Loikkien vapauteen!
Suuri Näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Eerika Rantasen tähänastinen elämä

Juha Jokela, Kaisa Hela, Ria Kataja & Eeva Soivio
Sydämellinen kasvutarina kolmen upean näyttelijän esittämänä!
Pieni näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Angels in America

Tony Kushner
Suurteos rakkaudesta ja toivosta maailmanlopun aattona
Pieni näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Appelsiinit

Basim Kahar
Lohdun, muistojen ja särkyneiden haaveiden elegia
Maalaamosali
Tutustu ja osta lippu
""

Jälkielämä

Joel Teixeira Neves 
Keskusteluja elävien kuolleiden kanssa
Maalaamosali
Tutustu ja osta lippu
""

Rakas Beti

Teatteri Totti esittää
Koko perheen tragikoominen näytelmä
Maalaamosali
Tutustu ja osta lippu